BIH

Senad Pećanin: Sebija je zavela atmosferu straha, očaja i beznađa

Pećanin: Odnos direktorice Izetbegović prema profesoru Gavrankapetanoviću je osveta lošeg đaka

Semira DEGIRMENDŽIĆ

26.8.2017

Senad Pećanin, advokat i nekadašnji novinar, dugogodišnji glavni urednik bh. sedmičnika “Dani”, ovih dana u centar pažnje javnosti dospio je kao pravni zastupnik svjetski poznatog ljekara, prof. dr. Ismeta Gavrankapetanovića, smijenjenog šefa Klinike za ortopediju i traumatologiju Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS).

U intervjuu za „Dnevni avaz“ Pećanin vrlo slikovito opisuje svoja dosadašnja saznanja o ovom slučaju, ali i o općem stanju u koje se uvjerio na KCUS-u. Između ostalog, Pećanin poručuje kako “Boga moli da Klinički centar ne odustane od najavljene tužbe protiv njega”.

Gledam i ne vjerujem

U dosadašnjim javnim istupima upozorili ste da se na KCUS-u primjenjuju „staljinističke metode“. Šta još govore Vaša saznanja o stanju u Kliničkom centru? 

- I ja sam, kao i većina građana, imao informacija o izuzetno lošem stanju u Kliničkom centru otkako je na njegovom čelu generalna direktorica Sebija Izetbegović. Uostalom, u medijima je objavljen i tonski snimak njenih brutalnih prijetnji upućenih jednom uposleniku. Svjedoci smo činjenice da je veliki broj vrsnih ljekara upravo zbog njenih metoda upravljanja napustio Klinički centar, a neki i Bosnu i Hercegovinu. No, ni u najluđem snu nisam mogao očekivati da u Kliničkom centru postoji takva atmosfera straha i nesigurnosti među uposlenicima, te očaja i beznađa među pacijentima.

Danima u Kliničkom centru gledam i ne vjerujem svojim očima: ljekari, medicinske sestre i ostalo osoblje šapuću dok govore, okreću se da vide da li ih neko prisluškuje, krišom mi zahvaljuju što sam uz profesora Gavrankapetanovića... Nakon što sam prihvatio njegovu molbu da ga zastupam, kada sam došao u Klinički centar, tek tada sam shvatio na šta je mislio kada je u jednoj izjavi medijima profesor Gavrankapetanović, objašnjavajući pritiske na ljekare Ortopedske klinike i njihovom otporu, rekao da se radi o "borbi za slobodu".

Zamislite vi scenu kada na jutarnji sastanak kolegija hirurga Ortopedske klinike, svega nekoliko minuta prije nego što će poći u operacione sale, nenajavljeno nahrupi izaslanik direktorice Izetbegović i zaprijeti im da će protiv njih, zbog javnog pisma podrške profesoru Gavrankapetanoviću, Klinički centar podnijeti krivične prijave?!

Ili, zamislite scenu u kojoj Komisija za primopredaju dužnosti šefa Klinike za ortopediju ustanovi da je kompletan inventar u kabinetu koji je koristio profesor Gavrankapetanović u skladu s popisom inventara, ali članovi Komisije ne smiju potpisati zapisnik o urednom stanju?! Nakon dobivenih instrukcija, Komisija nastavlja s popisom njegovih osobnih stvari, njegove privatne korespondencije s kolegama...

Ili, nakon što je ustanovljeno da se u kabinetu nalazi deset stolica koje su na inventurnoj listi, Komisija izvrće stolice da bi utvrdila da li se inventurni brojevi na onim malim pločicama poklapaju s brojevima u listama... Kao da sam se našao u "Majstoru i Margariti", ne vidjevši, ali osjećajući sveprisustvo profesora Volanda...

Prljavi radovi

Zbog ovakvih Vaših tvrdnji iz KCUS-a je najavljena tužba protiv Vas. Ako uistinu dođe do njene realizacije, hoćete li angažirati advokata ili ćete se sami braniti?

- Ja sve Boga molim da Klinički centar ne odustane od najavljenog sudskog postupka, jer će ga, zbog neutemeljene tužbe, sasvim sigurno izgubiti. Jedino mi je žao što će troškove sudskog postupka platiti građani i to iz sredstava koja izdvajaju za zdravstvenu zaštitu, jer je izvjesno da to neće učiniti direktorica Izetbegović iz svog džepa. Uostalom, ona je i navikla da njene i puno skuplje hirove plaćaju građani. Još ne znam hoću li se sam braniti, mada imam na umu da "advokat koji sam sebe brani za klijenta ima budalu".

Na sve kritike javnosti Sebija Izetbegović uzvraća kontranapadima. Najveće žrtve takve situacije zasigurno su pacijenti koji izdvajaju sredstva za zdravstveno osiguranje, no njih niko ne štiti. Čija je dužnost i obaveza da to učini?

- Tragično je da je to dužnost onih koji se svakako ne liječe u ustanovama o kojima bi trebalo da brinu i o kojima odlučuju. Ne znam da li se sjećate da je ne tako davno objavljena kratka vijest da je Bakir Izetbegović putovao u Zagreb radi jedne, kako je navedeno, rutinske oftalmološke intervencije. A šta da rade oni koji nisu funkcioneri, koji nemaju novca, a imaju potrebu za liječenjem? Direktorica Izetbegović se nedavno javno, na konferenciji za štampu, veoma primitivno narugala novinarki jedne TV kuće koja govori ekavski zbog toga što je ona, novinarka, iz Srbije, postavila pitanje o "lekarima".

Izrugivala se nad "lekarima", ali joj nije smetalo da prethodno pozove doktora Slavka Manojlovića, sjajnog "lekara" iz Banje Luke, u Državnu bolnicu u Sarajevu dok je bila direktorica, da bi operirao njenu, Sebijinu, majku.

Koliko smjene i odlasci stručnjaka, poput prof. dr. Gavrankapetanovića, iza kojih su decenije rada, ulaganja u znanje i usavršavanje, štete sveukupnom zdravstvenom sistemu u BiH i smatrate li da će doći vrijeme da neko odgovara za sve ovo što se dešava?

- Odnos direktorice Izetbegović prema profesoru Gavrankapetanoviću je, između ostalog, osveta lošeg đaka koji je, zahvaljujući moćnim vezama, unatoč lošim ocjenama i višegodišnjem obnavljanju studijskih godina, osvojio sva univerzitetska zvanja i funkcije.

To što ona, pored živog profesora Gavrankapetanovića i njegovih kolega, pokušava da "unaprijedi" sistem rada na klinici jednako je kao kada bi tek svršeni učenik osnovne škole učio Aleksandra Hemona kako se piše ili kada bi direktor Pofalićkog držao lekciju sportskom direktoru Bajerna Hasanu Salihamidžiću kako se vodi fudbalski klub.

Pokušaj diskreditacije i poniženja profesora Gavrankapetanovića, a sve u cilju da i on napusti Klinički centar (što nije ni tokom opsade Sarajeva učinio), jeste kulminacija njenih nastojanja da pomete svakog onog ko se nalazi na putu zavođenja potpune strahovlade u Kliničkom centru. Pri tome je profesor Gavrankapetanović odabran za metu u skladu s nepisanom mahalskom praksom po kojoj glavni u raji možeš postati samo ako prebiješ najjačeg.

A u tom kontekstu, od profesora Gavrankapetanovića nije mogla odabrati podobnijeg: podsjećam, radi se o briljantnom studentu, marljivom ljekaru, istinskom heroju odbrane Sarajeva, sjajnom profesoru univerziteta u Sarajevu, Beču, Istanbulu, Dubaiju... dobitniku najznačajnijih međunarodnih priznanja iz ortopedske hirurgije, najznačajnijoj međunarodnoj medicinskoj i naučnoj legitimaciji koju Bosna i Hercegovina danas ima...

E, on je odabran kao meta upravo da bi sve ostale njegove kolege pravilno zaključile: "Ako ovo može Ismetu uraditi, šta da mi očekujemo?”

Pri tome, za razliku od jalijaša koji bi da uvedu svoju vlast, direktorica Izetbegović ne smije nikome lično "izaći na megdan". Izvođači njenih prljavih radova su ljekari i uposlenici koji se nje plaše i(li) koje potkupljuje unosnim biznis ponudama: poput doktora Omerovića i Kapetanovića, čiji porodični biznisi s lancima apoteka umnogome zavise od ugovora koje njihove apoteke imaju s Fondom zdravstva, o čijim odlukama odlučuje... zna se ko.

Zahtjev za smjenu

Ko mora, može i ko bi trebao imati hrabrosti da zatraži od Izetbegović objašnjenje i opravdanost njenih postupaka koji su doveli do toga da ni najteži pacijenti nemaju lijekova, kao i da se oskudijeva s osnovnim potrepštinama na KCUS-u?

- Najodgovorniji za ovakvo stanje i posljedice koje ono izaziva su SDA, HDZ i SBB, koalicija na vlasti, čiji poslanici su nedavno oborili parlamentarni zahtjev za smjenu Upravnog odbora i generalne direktorice Kliničkog centra.


Pećanin: Profesor Gavrankapetanović je odabran kao meta da bi ostale njegove kolege pravilno zaključile: "Ako ovo može Ismetu uraditi, šta da mi očekujemo" ( F. Fočo). Pećanin: Profesor Gavrankapetanović je odabran kao meta da bi ostale njegove kolege pravilno zaključile: "Ako ovo može Ismetu uraditi, šta da mi očekujemo" ( F. Fočo)

Najlošija je nekontrolirana vlast  

Je li strahovladi, kako mnogi opisuju stanje na KCUS-u otkako je na njegovom čelu Izetbegović, doprinijela činjenica da je ona supruga člana Predsjedništva BiH i predsjednika SDA Bakira Izetbegovića. Smatrate li da bi bilo demokratičnije i pravičnije rješavanje problema, kojih je u Centru uvijek bilo, da je na čelu te ustanove jedna „obična“ menadžerica?

- Nije slučajno što je u puno sretnijim i demokratskijim državama nego što je to BiH nezamislivo da bračni drug najmoćnijeg političara u državi, koji se pri tome nalazi na najvišoj državnoj funkciji, obavlja jednu važnu javnu funkciju na koju se dolazi političkim imenovanjem. A znate zašto je to slučaj? Zato što bi u jednoj pravnoj državi jedna prava tužiteljica Dalida Burzić smjesta otvorila istragu nakon javno objavljenih informacija da je direktorica jedne državne bolnice iznajmila prostor bolnice jednoj privatnoj klinici Talirević, pri tome ustupajući toj konkurentskoj privatnoj klinici milionski vrijedne poslove specijalističkih patoloških i patohistoloških usluga.

Pošto je svaka vlast loša, a najlošija je nekontrolirana vlast, to su pravnim državama nezamislive situacije u kojima je rad istražnih državnih organa paraliziran zbog činjenice da tužilaštvo nema hrabrosti da se bavi indicijama ili dokazima o kriminalu "prve dame". Zbog toga se supružnici državnika i najmoćnijih zvaničnika obično bave humanitarnim radom i ispunjavanjem protokolarnih dužnosti.

Proganjala me priča o penzioneru koji nije imao da plati operaciju

- Planirani odmor tokom novogodišnjih praznika pokvarila mi je priča jednog penzionera objavljena na portalu “Žurnal“ 28. decembra prošle godine. Radilo se o penzioneru koji je bolovao od raka pluća, ležao je u bolnici i čekao zakazanu operaciju. Dan uoči operacije došao mu je hirurg i rekao da mora uplatiti na blagajnu Kliničkog centra 1.200 KM za "potrošni materijal" da bi bio operiran.

Kada mu je odgovorio da on nema para, ljekar mu je objasnio da onda nema ni operacije jer je direktorica Izetbegović donijela odluku po kojoj pacijenti prije operacije moraju platiti čak 1.200 KM za potrošni materijal.

Penzioner je odgovorio da je njegova penzija 330 KM, da će probati mjesečno da odvaja po stotinu maraka... i ljekar mu je dao otpusnu listu.

Proganjala me ta ispovijest, odmah poslije praznika sam se raspitivao za tog penzionera želeći da mu pomognem. No, bilo je i bržih od mene i starac je već uplatio za operaciju. Dakle, penzioner koji je svoj čitav radni vijek izdvajao za zdravstveno osiguranje biva nemilosrdno otpušten, unatoč tumoru, zato što nema novca da plati namet koji je uvela direktorica Izetbegović. I onda se ona hvali kako je smanjila dugove Kliničkog centra – potcrtava Pećanin.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.