BIH

Mirjana Hrga opet pod reflektorima medijskog interesiranja: Sarajevo volim iz duše, ali neću se vratiti u njega

Hrga: Um mi nalaže da bez novinarstva neću moći

Piše: Sead NUMANOVIĆ

8.10.2017

Razgovarao: Sead NUMANOVIĆ 

Mirjana Hrga opet je pod reflektorima medijskog interesiranja. Vedra i raspoložena, s neizlječivom dozom sarajevskog sarkazma, uspješno odolijeva godinama i još uspješnije zlobnicima. Vijest da više nije na RTL-u pokazala je opet i iznova njenu medijsku snagu i popularnost, profesionalizam i čvrstinu.

Bez jeda

Objašnjava i kako je došlo do raskida s tom medijskom kućom. Bez jeda, revanšizma, ali uz, ipak, jedva primjetnu dozu dostojanstvenog prezira. Više prema onima koji su jedva dočekali ovakvu informaciju nego prema bivšoj kući.

- Sada više ne dijelimo isti stav o tome kako bi program trebao izgledati i bilo je najpoštenije da se raziđemo. Nema tu nikakve drame, osim što možda možemo pričati o izostanku stila u trenutku razlaza, ali to je ionako nešto o čemu nije pristojno raspravljati.

Šta radite sada i šta su Vam planovi?

- Trenutno pokušavam detektirati signale koje mi šalju um i tijelo (smijeh). Svjesna sam da će nekima možda zvučati pomalo neobično, ali to sam ja. Nisam pristalica srljanja ako nisam posve sigurna što uistinu želim. Um mi nalaže da bez novinarstva neću moći, to je jasno. Ipak je iza mene četvrt stoljeća takvog života.

No, s druge strane, mudrost mi nalaže da je ovo vrijeme zrelosti kada prije svih treba poštovati sebe kako bi bio spreman jednako se odnositi i prema drugima. Bio je ovo nepodnošljiv ritam 14 mjeseci. Ako osjetim da par mjeseci trebam provesti ne radeći ništa, tako će i biti. Ne opterećujem se, uistinu.

Veliko bogatsvo

Imate li ambiciju povratka u Sarajevo?

- Ne. Sarajevo iz duše volim, ali neću se u njega vratiti. Moj dom je tu gdje je moja obitelj, u Zagrebu, i tu ću i ostati. Više od pola desetljeća provela sam izvan svoje zemlje. Nije fraza nego iskrenost – te godine su me obogatile. Usudim se reći da danas razumijem ljude, u stanju sam ući u njihove cipele. To je veliko bogatstvo o kojem ne može suditi onaj koji to nije iskusio.

Pojavile su se neke priče da biste se rado vratili na Al Jazeeru Balkans?

- Hajde da riješimo i taj "tabu" koji, vidim, nameću neki mediji za koje ne bih ni znala da postoje da mi prijatelji iz Sarajeva ne pošalju link, a toliko su neprofesionalni da, dok se na razini nepodnošljivog uzbuđenja raspisuju o meni, ne padne im na pamet ni prvo pravilo novinarstva – kontaktiraj onoga o kojem već pišeš. Kada vidite kakve besmislice pišu, jasno je i zašto me nisu zvali.

Zato me zanimalo tko stoji iza te ekipe. Kada sam dobila odgovor, sve je sjelo na svoje… Dakle, odgovor na vaše pitanje krije se u činjenici da sam odgojena da budem zahvalna. Na dobrotu odgovaram neprekidnom dobrotom. Al Jazeera je za mene bila dom pola desetljeća. Pravi, sigurni dom, prepun razumijevanja iz kojega sam poslana u neke od najljepših priča u svom životu. Ne, ja ne hvalim Al Jazeeru danas. Ja je hvalim stalno. Ako nekim političkim krugovima smeta Hrga na Al Jazeeri, mislim da je njihov problem puno dublji od konstelacija na medijskoj sceni.

Poštujem kolege, ali N1 nije moj film

Ima li ponuda za povratak na male ekrane?

- Ima, ali ne znam hoću li igdje raditi. Možda ću izmisliti posao sama sebi da se sljedećih par mjeseci vežem uz more, u koje sam zaljubljena. Tamo imam svoje prijatelje ribare, oni imaju koče, ja volim ribu i tako se sretan krug zatvara. Uklopi li se u to novinarstvo, spremna sam za posao odmah. Ako ne, može malo i pričekati.

A angažman na, naprimjer, N1?

- Ne. Jako poštujem kolege. Naporno rade i ostavljaju traga, ali nije to moj film.

Džaba im neistine

- Sa spomenom Sarajeva ponukali ste me da iskoristim ovu priliku kako bih odgovorila na neistinu koja me smeta, a koju neki mediji uredno plasiraju. Tokom dana protesta u Sarajevu dala sam intervju za jedan hrvatski tjednik. Oni su stavili naslov „Pakao u Sarajevu“. Morate biti krajnje neinformirani kao novinar ili nedobronamjerni da ignorirate činjenicu da naslov radi uredništvo lista, a ne čovjek koji daje intervju.

Moja simpatija prema Sarajevu je javna. Trebale su nam godine da se zavolimo. U teškim uvjetima. Sada nekima kao da to smeta, ali ne mogu ništa, što biste vi rekli – džaba im. U Sarajevu su i moje ulice i moji prijatelji. Kako bi mi to netko od tih silnih moralista mogao oduzeti?

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.