BIH

Milan Tegeltija, predsjednik VSTV-a: Retrogradni dijelovi pravosuđa žele haos!

Tegeltija: Serviranje dezinformacija dovodi u zabludu i građane i institucije

Piše: Kenan KEŠMER

30.10.2017

Zaključci Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) BiH kojima se od Ministarstva pravde BiH, Vijeća ministara i Parlamentarne skupštine BiH traži da u hitnoj proceduri izmijene član 44. Zakona o VSTV-u u smislu uvođenja izuzetne mogućnosti razrješenja sudija ili tužilaca, izazvali su proteklih dana žestoke reakcije.  

Prema nekim tumačenjima, time bi VSTV-u bilo omogućeno da smjenjuje sudije i tužioce bez provedenog disciplinskog postupka.


Korektivni faktor

No, u intervjuu za „Dnevni avaz“ predsjednik VSTV-a Milan Tegeltija demantira takva, kako kaže, zlonamjerna i pogrešna tumačenja, detaljno objašnjava odluku VSTV-a te govori o političkim pritiscima na pravosuđe i pokušajima diskreditacije njega i VSTV-a. 

- Došlo je do zabrinutosti međunarodnih organizacija, a sve zbog pogrešnog interpretiranja ove odluke i raznih dezinformacija, zlonamjernih komunikacija kojima se koriste određeni retrogradni dijelovi pravosuđa koji pokušavaju pogrešno da predstave sve što radi ovaj saziv VSTV-a - naveo je Tegeltija.

Vidjeli smo razne reakcije na ovu odluku VSTV-a. Možete li nam objasniti šta ona tačno znači?

- Ko god je dobronamjeran, uzet će i pročitati cijeli zaključak. Tako zaključak broj pet ima tačku A i tačku B. U tački A on govori o potrebi dopune člana 44. Zakona o VSTV-u koji se odnosi na uspostavljanje tog novog korekcionog mehanizma kojim bi se obuhvatila ponašanja sudija i tužilaca kakva su imali prije nego što su stupili na svoju dužnost. Ne samo u vezi s ratnim zločinima nego se to odnosi na sva ponašanja koja mogu uticati na njihov dignitet i moral, a koja nisu obuhvaćena našim disciplinskim postupcima.

A šta je tačka B, kakav je postupak predviđen?

- Tačka B govori o tome da se zadužuje Komisija za legislativu da pripremi nacrt propisa koji bi u potpunosti zadovoljio pravne zahtjeve Evropske konvencije. Dakle, ako kažemo - bez disciplinskog postupka, ne znači bez bilo kakvog postupka. To je postupak koji bi ispunio sve ono što se traži u Evropskoj konvenciji. To podrazumijeva kontradiktoran postupak, pravo na odbranu, pravno utvrđivanje činjenica pred nezavisnim tribunalom i pravo na žalbu.

Problem je nastao zato što naš disciplinski postupak pokriva samo ono što je uposlenik počinio tokom svog mandata. Dakle, želimo da, ako smo napravili grešku u trenutku imenovanja te nismo imali određene činjenice, a koje smo kasnije saznali, onda postoji mogućnost da reagiramo naknadno. Radi se o jednom korektivnom faktoru.

Prema tome, kada čitate samo prvi dio zaključka, dakle tačku A, bez tačke B, onda to izgleda kao da nema postupka. Takvo serviranje dezinformacija dovodi u zabludu i građane i sve institucije.

Žele vratiti moć

Ko onda plasira dezinformacije na ovakav način?

- To je rezultat zlonamjernih uticaja jedne retrogradne strukture unutar pravosudnih institucija i oko njih. Ta struktura izgubila je moć u proteklom periodu da utiče na ono što se dešava u VSTV-u i kojoj je u cilju da tu moć povrati. Pritom koriste određene veze koje su gradili posljednjih deset godina dok su imali uticaj preko određenih uhodanih komunikacionih kanala s nekim organizacijama koje onda pripremaju izvještaje o haotičnom stanju, a oni su i napravili taj haos. I mi ga sad pospremamo, ali to njima ne odgovara, jer žele zadržati to stanje.

Sve je krenulo od izbora predsjednika Suda BiH

Dok, kako kažete, pospremate haos, postoje li politički pritisci?

- Politički pritisci na VSTV kao najviše pravosudno tijelo su konstantni. Od samog mog dolaska proizvode se razne dezinformacije, fabrikuju afere, etiketiraju me kao Dodikovog čovjeka, da sam protiv Bošnjaka, a sve je krenulo od izbora predsjednika Suda BiH. Postoje mediji koji prave afere članovima VSTV-a, prave sliku i tumače naše odluke kao da stvaramo haos. Kada izvučete sve probleme ispod tepiha, to izgleda kao haos, ali kao što sam rekao, počeli smo ga pospremati. Počeli smo to rješavati, a to će značiti i da ćemo se riješiti onih koji nisu dostojni da rade u najvišim pravosudnim institucijama.

Uputit ću pismo međunarodnim institucijama

Jeste li imali kontakt s međunarodnim institucijama nakon reakcija ambasada SAD, Velike Britanije, OHR-a, OSCE-a? Je li iko zatražio objašnjenje?

- Još niko od nas nije tražio objašnjenje. Zaključci VSTV-a usvojeni su u četvrtak, pa je išao vikend, ali ja ću uputiti pismo međunarodnim institucijama. Razumijem njihovu zabrinutost, jer je to normalno kada vam se pogrešno i zlonamjerno prezentuje zaključak. Siguran sam da svako ko pročita cijeli zaključak, ako nema čega da se boji, on će to podržati.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.