INTERVJU

Kormak: Izborni zakon treba biti kompromis kojim niko neće biti zadovoljan

BHRT

14.3.2018

Ono što treba da se uradi u vezi s Izbornim zakonom, treba da urade lokalni političari. Mi znamo šta je uradio Ustavni sud u vezi sa slučajem "Ljubić". I jasno je iz te odluke da su potrebne promjene Izbornog zakona, rekla je u intervjuu za BHRT američka ambasadorica u BiH Morin Kormak (Maureen Cormack).

Ambasadorica je istakla kako od domaćih političara očekuje da postignu kompromis u vezi Izbornog zakona, kako bi bio riješen problem koji je blokirao i mnoge druge procese u BiH.

- Već neko vrijeme SAD i Evropska unija nastoje da omoguće i olakšaju dijalog među političkim strankama u vezi sa Izbornim zakonom. Zašto? Da bi poslije izbora mogao da bude formiran Dom naroda u FBiH. Ono što je potrebno jeste da stranke, koje imaju i odgovornost i kapacitete, jednostavno počnu raditi na tome da postižu kompromise da bi se napredovalo tim putem, jer mi smo imali puno zajedničkih sastanaka sa strankama, kao što smo imali i odvojenih sastanaka sa strankama. Postoji čitav niz praktičnih rješenja do kojih je moguće doći - rekla je Kormak.

Opovrgla je priče da Amerikanci podržavaju ovu ili onu stranku, ovog ili onog lidera. Kaže kako SAD podržavaju rad lokalnih lidera, njihov zajednički rad kako bi došli do toga da se dobije nova verzija Izbornog zakona.

- Kroz tu verziju će biti omogućeno, prvo, da izbori budu održani, drugo, da se provedu rezultati izbora na slobodan, pravičan, demokratski način. Ono što je potrebno jeste da se počne normalizirati situacija, da se dođe do političkih promjena koje će onda omogućiti da BiH ide naprijed i napreduje. Ono što je zaista najvažnije reći je da pri postizanju tih kompromisa nijedna strana neće biti savršeno sretna, nijedno rješenje neće biti savršeno, ali će omogućiti ovo što sam rekla. A, na kraju, kada se razgovara i radi na kompromisu, o tome se u kompromisima i radi. Nikad niko nije potpuno sretan - kazala je Kormak.

Ambasadorica je izbjegla direktno odgovoriti na pitanje šta ako sadašnja pat-pozicija oko izmjena Izbornog zakona dovede u pitanje i same oktobarske Opće izbore, a zbog određenih političkih snaga koje stalno generiraju krizu.

Prije svega, želim reći da nas uvijek uče da ne odgovaramo na hipotetička pitanja. No, ono što je važnije jeste da svi treba zajedno da radimo na tome i planiramo uspjeh, jer on jeste moguć. Postoji način da taj uspjeh bude postignut. Na tome trebamo raditi svi – građani i međunarodna zajednica i lideri – pronaći rješenje koje će biti moguće provesti. Apsolutno ne postoji nijedan razlog da dođe do krize u ovoj godini i mi zaista ne podržavamo nikoga ko na neki način doprinosi generiranju te krize - dodaje Kormak.

Govoreći o borbi protiv korupcije, ambasadorica je potvrdila da je ona jedan od najvećih problema BiH. To je, kako je rekla, problem koji ometa razne vrste aktivnosti koje bi bile provedene na terenu, a naravno, sprečava dolazak stranih investicija da bi se radilo na popravci ekonomske situacije i na ekonomskom rastu zemlje.

- Američke kompanije koje postoje ovdje, stalno se, non-stop, susreću sa raznim problemima na političkom nivou. Investitori, koji dođu u BiH sa željom da ulažu, odu. Zašto? Zato što uvide da ne postoji korektan, podjednak tretman da bi ostali ovdje i ulagali. Jednostavno, takva situacija mora se riješiti, mora prestati. Govorili smo koliko je važno obrazovanje, koliko je važna mogućnost da se otvaraju nova radna mjesta, koliko je važan ekonomski rast. Često oni isti političari koji govore o tome koliko je, recimo, pravosuđe važno, koliko je važna situacija u pravosuđu, su oni koji se miješaju negativno u ta pitanja i sprečavaju ekonomski razvoj. Znamo da je jedna od većih zabrinutosti potreba da se izmijeni Zakon o krivičnom postupku - dodaje Kormak.

Podsjeća kako je prošlog ljeta Ustavni sud donio odluku da su određene stavke ili odredbe u tom zakonu neustavne.

- Znači, potrebno je raditi na izmjeni Zakona o krivičnom postupku. Koliko znam, napravljeni su određeni koraci u tom smjeru. Međutim, mislim da je sada bitno da ti amandmani i izmjene, kakve god da budu, moraju biti u skladu sa međunarodnim standardima i, također, trebaju jačati, a ne slabiti pravosuđe i situaciju u BiH - potcrtala je Kormak.

Naglasila je da razne paravojne formacije, kao instrument određenih globalnih političkih ciljeva, zaista mogu da doprinesu destabilizaciji BiH.

- Evo, ovih dana čitamo u medijima, slušamo o dolasku "Noćnih vukova". To je organizacija, koja je sankcionirana u decembru 2014. godine. Razlog za nametanje sankcija toj organizaciji bio je njihov doprinos destabilizaciji Ukrajine. Nadamo se, zaista, ovdje u BiH, da će svi partneri i svi akteri raditi zajedno na tome da okruženje u BiH bude stabilno i sigurno tako da bi građani mogli da napreduju ka ciljevima koji su pred njima - zaključila je Kormak.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.