BIH

Mijatović: Ovo je historijski trenutak i za Vijeće Evrope!

Razgovarala: S. KURT

4.4.2018

Sarajka Dunja Mijatović preuzela je jučer dužnost komesara Vijeća Evrope za ljudska prava. Ona je izabrana na tu poziciju u januaru.

- Namjeravam nastaviti rad svojih prethodnika i očuvati sposobnost Vijeća Europe da brzo i učinkovito reagira na zaštitu ljudskih prava. Smatram da su ljudska prava univerzalna i da svaka država treba nadzor nad ljudskim pravima - naglasila je Mijatović jučer prilikom preuzimanja funkcije.

Pozitivne reakcije

U razgovoru za „Avaz“ Mijatović ističe da je njena vizija jednostavna – provedba onoga što je zadato. Dodaje da postoje norme, rezolucije, ugovori.

- Ali, trebamo političku volju. To nije samo pitanje vlada nego se moramo baviti našim društvima u cjelini i sve uključiti u dijalog o ljudskim pravima. Najvažnije je potvrditi da ljudska prava pripadaju svima, vratiti povjerenje i nanovo ukazivati na važnost ljudskih prava za dobrobit svakog čovjeka - ističe Mijatović.

Kaže da su u Evropskom vijeću u Strazburu bili iznenađeni brojnim pozitivnim reakcijama i podrškom koje su mnogi objavili na njenom Twitter profilu. Mediji ne propuštaju istaći i da je Mijatović prva žena izabrana za komesara za ljudska prava.

Ljudska prava

- Čini mi se da je ovo historijski trenutak i za Vijeće Evrope. Prvi put je žena komesar i prvi put iz zemlje koja nije članica Evropske unije. Potcrtava se i kako je moguće da BiH, s obzirom na stanje ljudskih prava, ima predstavnika. Ovdje se, međutim, ne ocjenjuju zemlje, već pojedinci. Jednakost žena, da svi imamo istu šansu bit će jedan od mojih prioriteta. Ali, moram reći da je sramotno da sam ja prva žena. To se trebalo desiti mnogo ranije – kaže Mijatović.

Mandat Dunje Mijatović traje šest godina.

Zavidna svjetska karijera 

Dunja Mijatović rođena je u Sarajevu, gdje je završila studij, a zatim je nastavila obrazovanje u Bolonji, Londonu, Saseksu. Bila je prva žena na čelu Evropske platforme regulatornih agencija i prva predstavnica države članice izvan EU.

Tokom zavidne karijere bila je na čelu skoro svih relevantnih evropskih organizacija koje se bave medijima i zaštitom medijskih sloboda. Dobitnica je mnoštva nagrada u BiH i širom svijeta!


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.