RAZGOVOR

Bevanda: Tužbe i blokade ne donose ništa dobro

Piše: K. KEŠMER

16.4.2018

Vijeće ministara BiH mandat privodi kraju, a ministarstva polako počinju sumirati rezultate rada. Podatak da je BiH smanjila vanjski dug za oko 750 miliona svakako spada u one vrijedne pohvale za Ministarstvo finansija i trezora BiH, kojim rukovodi Vjekoslav Bevanda.  

Uštede u budžetu

- Očuvali smo financijsku stabilnost, budžeti su usvajani na vrijeme da bi institucije nesmetano funkcionirale, uspjeli smo provesti neke kapitalne projekte i donijeti odluke koje su dovele do uštede u budžetu. Kao poseban rezultat ističem to što je vraćeno 125 miliona dolara klirinškog duga bivšeg SSSR-a i što smo jedina zemlja u regiji koja je novac dobila u gotovini, smanjili smo vanjski dug za 750 miliona KM.

Usvojili smo nekoliko strategija, među kojima i upravljanja javnim dugom. Ministarstvo financija ima mnogo nadležnosti i servis smo svim institucijama, tako da ima dnevnih poslova koji su od velikog značaja, a ne možemo ih promovirati – istakao je Bevanda.

Što se tiče rada kompletnog Vijeća ministara, navodi da je u nezahvalnoj poziciji, s obzirom na to da je u prethodnom mandatu on bio predsjedavajući, ali ipak misli da se moglo više uraditi.

- Dobro smo počeli i taj početni zamah očitavao se u Reformskoj agendi i aplikaciji za kandidatski status, a onda smo se iscrpljivali Mehanizmom koordinacije, prvo da se dogovori, pa da se ispoštuje, a onda je potrajalo dok smo ispunili Upitnik EU.

Treba nam za sve mnogo vremena i strpljenja, jer se mnogi bave politizacijom, a ne realizacijom. Prvo smo imali međustranačka trvenja, pa onda unutarstranačka, pa se ne zna ko je u parlamentarnoj većini i dogovori se prave od tačke do tačke... Sve to dovelo je da rezultat nije bolji od ovog koji sada imamo – navodi Bevanda.

Nakon podatka Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH da je od usvajanja cestarina na posebnom računu prikupljeno oko 64 miliona KM, počelo je međuentitetsko prepucavanje o tome kako ga raspodijeliti.

Šta je prioritet

- Bilo bi vrlo značajno da se dogovore, jer počinje građevinska sezona i trebalo bi taj novac da se doznači javnim poduzećima za ceste u FBiH i RS. Razumijem da se interesi entiteta sukobljavaju kad god je riječ o raspodjeli sredstava i to je dugogodišnji problem.

No, moramo ocijeniti šta je prioritet i šta je opći interes i tako se ponašati. Ništa dobroga ne mogu donijeti ni tužbe ni blokade. Usvojili smo set zakona o akcizama, pokrenuli kredite koji su već bili dogovoreni i koje prate grant sredstva i trebali bismo sada nastavimo naprijed. Nadam se da ćemo uskoro na sjednici UO UIOBiH pronaći rješenje na dobrobit svih – istakao je Bevanda.

Mogu li se povećati plaće vojnicima

Na pitanje je li moguće povećanje plaća vojnicima u Oružanim snagama (OS) BiH, odnosno ima li dovoljno novca, Bevanda odgovara da je to osjetljivo pitanje.

- Novca nikad nema dovoljno, ali onog momenta kada izađete ususret jednoj kategoriji zaposlenih, morate računati da će se i drugi javiti s istim zahtjevima. Policajcima je povećana plaća i tada je Vijeće ministara podržalo negativno mišljenje Ministarstva financija da se ne mijenja zakon. Parlament je odlučio da se plaće policajcima, ipak, dižu i tada sam govorio da će biti i drugih zahtjeva. Sada imamo vojnike koji su u težoj situaciji, imamo i već usvojen budžet i vidjet ćemo kakva će biti odluka Doma naroda o izmjenama zakona. Mi ćemo kao Ministarstvo financija ispoštovati odluku Parlamenta kao što smo radili i ranije. 


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.