INTERVJU

Basiner: Vrijeme je za jednog američkog visokog predstavnika!

Basiner: Vjerujem da će se SAD jače angažirati

Piše: K. KEŠMER

21.4.2018

U američkom Kongresu, tačnije u Podkomitetu za vanjske poslove, prije dva dana održana je rasprava o stanju u BiH. Sjednicu su vodili predsjedavajući ovog tijela, kongresmen iz Republikanske stranke Dejna Rorabejker (Dana Rohrabacher) i dopredsjedavajući Gregori Miks (Gregory Meeks), koji dolazi iz Demokratske stranke.

Napori lobiranja 

Kongresmeni su o trenutnom političkom ambijentu ispitivali vršioca dužnosti zamjenika pomoćnika državnog sekretara SAD Metjua Palmera (Metthew Palmer), Sašu Toperića, člana Centra za transatlantske odnose (SAIS), Filipa Lero-Martina (Philippe Leroux-Martin), direktora Sektora za vladavinu prava, pravdu i sigurnost pri Institutu za mir SAD, te Kurta Basinera (Bassuener) iz Vijeća za politiku demokratizacije.

Upravo je Basiner govorio za „Avaz“ o važnosti, ali i o mogućim posljedicama ovog saslušanja. 

Kakav je Vaš rezime ovog saslušanja u Kongresu?

- Iskreno, bila je to mješavina. Početni govor kongresmena Rorabejkera bio je mnogo bolji nego što se očekivalo, kongresmen Miks bio je vrlo dobro informiran o stanju u BiH. Ali, vjerovatno ste prilikom postavljanja pitanja vidjeli da je upućenost pojedinih članova Podkomiteta tanka. Neki nisu razumjeli značaj američkog djelovanja i motive SAD. Neki su, pak, bili u BiH tokom rata, pa su postavljali i ozbiljna pitanja.

Uprkos tome, ovaj događaj je značajan...

- Bila je to važna prilika da se situacija u BiH prilagodi i shvati na ispravan način. Geneza saslušanja bila je teška, vidjeli su se napori lobiranja HDZ-a da se u Vašingtonu potakne priča o Izbornom zakonu. Ono što su drugi, a i ja, pokušali učiniti jeste da dokažemo da se kriza događa godinama - slučaj „Ljubić“ tek je najnovija manifestacija. Pozitivno je to što HDZ-ova priča nije dominirala dnevnim redom.

Strateška politika

Vjerujete li da će SAD biti aktivnije u BiH i na zapadnom Balkanu, kako su skoro svi saslušani i predložili?

- Nadam se da hoće. Postoji svaki razlog da se ponovno angažiraju kako bi stvorili zajedničku zapadnjačku poziciju i novu stratešku politiku. Jesmo li sigurni da smo na tom putu? Nažalost, ne. No, ovo saslušanje to može učiniti vjerovatnijim.

Šta možemo očekivati od američke politike prema BiH?

- Teško je znati. Sadašnja putanja kojom ide BiH dovest će do lošijeg stanja. Mora se ograničiti politička elita, SAD moraju pomoći da BiH promijeni svoj politički sistem, koji će biti u korist građana, a ne političara. I mislim da nas američko vodstvo tu može dovesti i jasno je da je vrijeme da jedan američki visoki predstavnik ponovo ojača dejtonsku provedbu.

Ruski, ali i turski utjecaj

Možemo li sve veći interes zvaničnog Vašingtona za BiH povezati sa sve većim utjecajem Rusije na našu državu i na cijeli region?

- Ruski utjecaj zasigurno je među razlozima. To je vjerovatno privuklo pažnju ljudi koji nisu pratili situaciju. No, kada to sagledaju, vidjet će da Rusija nije sama – tu su i Turska, Kina, zaljevske zemlje. Nijedna od ovih država nije liberalna demokratija i dublje su angažirane u BiH zbog neefikasne zapadne politike. Dakle, ova situacija jasan je odraz neuspjeha.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.