TOP-INTERVJU

Nijedan moj uspjeh ne može se porediti s rokenrolom

Nevjerovatan je osjećaj preživljavati od svog znanja

Razgovarao: Edina BAKIĆ

30.4.2018

Branko Đurić Đuro (56) jedna je od najvećih glumačkih, komičarskih i muzičkih zvijezda na području bivše Jugoslavije. Ovaj Sarajlija s ljubljanskom adresom trenutno je u žiži interesiranja javnosti, jer je s kolegom Reneom Bitorajcem u Zagrebu pokrenuo pozorište “Luda kuća”. Popularno “ludilište”, kako ga nazivaju Đuro i Rene, otvorilo je svoja vrata, a nekadašnje prostorije kina “Mosor” pretvorene su u moderni multimedijalni prostor sa programom za široku publiku.

Ovo je prvo privatno pozorište u regionu, a Đuro je u petak navečer svoju monodramu “Đurologija” po 300. put izveo upravo u “Ludoj kući”.

Kultno mjesto

Bit će zanimljivih programa u “Ludoj kući”, otkrio je Đuro u intervjuu za “Dnevni avaz”. Razgovarali smo o saradnji s Bitorajcem, porodici, uspjehu “Đurologije”, novim projektima, društvenoj situaciji... A otkrio nam je da, iako godinama živi u Sloveniji, voljeno Sarajevo iz njega nikad nije izašlo.

Nedavno je proslavio i 25 godina ljubavi sa suprugom Tanjom Ribič, s kojom ima kćerke Zalu i Elu. Njihovu porodičnu sreću upotpunjuje Filip, Đurin sin iz prvog braka.

- Reneova i moja želja je da napravimo kultno mjesto, u koje će ljudi dolaziti tokom čitavog dana na kafu, razne događaje, druženja, a navečer na koncert, pozorišnu predstavu ili na neki kabaretski šou. Mjesto za zabavu svih kategorija – govori nam Đuro.

 S obzirom na to da danas nije lako upustiti se u tako velik projekt kao što je “Luda kuća”, jeste li, možda, u nekom trenutku razmišljali da odustanete?

- I Reneu i meni je to oduvijek bila velika želja, imati svoje pozorište. Naravno da je bilo teško i još nas dosta problema čeka na tom putu, ali se nadamo da ćemo izgurati do kraja i uspjeti u namjeri.

 Generalno, na kojem je mjestu i kakva je pozicija pozorišta u našem regionu?

- Mi smo prvo privatno pozorište u regionu i profilirat ćemo se kao komercijalni teatar. Željeli bismo imati kvalitetne komedije na repertoaru, koje nipošto ne potcjenjuju publiku nego je zabavljaju kvalitetnim humorom.

 O “Đurologiji” je mnogo toga rečeno i napisano. Jeste li očekivali toliki uspjeh, koji ste ostvarili s ovom monodramom?

- Pa, čovjek se uvijek nada uspjehu i, možda zvuči malo neskromno, ali naviknuo sam se da stvari koje uradim dobro, odjeknu u cijeloj regiji. Ipak, ovakav uspjeh predstave “Đurologija” nisam očekivao ni u najoptimističnijim predviđanjima. I poslije tri godine igranja, punim dvorane po cijelom svijetu i bližim se brojci od 200.000 gledalaca. Neizmjerno sam sretan da publika tako uživa u mojoj predstavi i zato im vraćam s još većim elanom sve te pozitivne vibracije koje dobivem od njih.

 Troje djece

 Šta je, prema Vašem mišljenju, posebno zadivilo publiku u “Đurologiji”?

- Prepoznali su sebe i svoje svakodnevne situacije o kojima nikad nisu razmišljali na takav način. Oni se, ustvari, smiju sebi, a ne meni.

Nedavno ste na Instagramu objavili da supruga Tanja i Vi slavite 25 godina ljubavi. Koja je tajna uspješnog braka, ali i ljubavi?

- Ne volim da dijelim ljudima savjete. Svi smo mi toliko različiti i ono što funkcionira kod vas, možda neće kod mene. Sigurno je da je kod svih koji žive zajedno, najvažnije međusobno poštovanje, a ljubav ili jeste ili nije. To se dogodi ili ne.

 Imate troje djece, bojite li se u ovo turbulentno vrijeme za njihovu budućnost?

- Sve troje su veoma talantirani i vrijedni i zato sam sve mirniji što se tiče njihove budućnosti. Znaju da moraju steći znanje i da im to niko ne može oduzeti. Sam preživljavam isključivo od svoga znanja i to je nevjerovatno dobar osjećaj. Moja djeca su rasla u radionici i znaju šta to znači.

 Politikin zabavnik

Pratite li trenutnu društvenu situaciju?

- Ne pratim sport ni politiku. Te me dvije teme najmanje zanimaju u životu.

 Kako izgleda Vaš dan kad se odmarate i ne mislite na posao?

- Ma, ja ne mislim previše na posao ni kad radim. Kod mene je to sve pomiješano. Radim sa prijateljima pa mi je to i nekako druženje i opuštanje, kad stvari funkcioniraju, naravno.

 Politika je...?

- Od politike, volim jedino “Politikin zabavnik”.

 Vaš bend “Bombaj štampa” bilježi nastupe i publika Vas voli.

- Rokenrol je, ipak, na prvom mjestu. Tako je sve počelo i uvijek se rado tome vraćam. Najbolje se osjećam na sceni kad iza sebe začujem Nedinu gitaru. Ništa se od drugih stvari koje radim, ne može porediti s tim.

Postoji li u Vašoj bogatoj karijeri uspjeh na koji ste posebno ponosni?

- Danas je uspjeh preživjeti radeći ono što voliš, a u našem poslu i ne prodajući se tako da podilaziš publici jeftinim sredstvima. To je kratkotrajan uspjeh.

Pišem seriju za HBO

Možemo li uskoro očekivati nešto novo od Vas?

- Ako mislite na predstavu u kojoj sam igram, onda ne. Radim dosta stvari i pripremamo dosta toga u “Ludoj kući”. Pišem neku seriju za HBO, ovih dana opet idem na snimanje filma u Italiji, s “Bombaj štampom” sviramo sve više koncerata… Nije mi dosadno.

 Životinje – najbolji prijatelji

Veliki ste zaštitnik životinja.

- Imam dva psa, mačku i svinju i sve četvero su naši najbolji prijatelji. Nevjerovatno su pametni i povezani između sebe.

Sarajevo u meni

 Često dolazite u Sarajevo. Kako danas doživljavate bh. prijestonicu?

- Još kao svoj grad. Koliko god se on promijenio od kako sam otišao iz njega, glavno je da on nije iz mene.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.