EKSKLUZIV

Viber je loš izgovor za pad prihoda domaćih telekom operatera

Razgovarao: Kenan KEŠMER

4.6.2018

Kralj telekomunikacija je titula koju je zaradio dižući na noge svaku kompaniju u koju je došao ili osnovao. Boris Nemšić je Sarajlija koji se ubraja među top 5 svjetskih menadžera kada su u pitanju telekomunikacije.  

Tajna uspjeha

U Austriji je, nakon što je od tamošnjeg domaćeg telekoma napravio evropskog giganta, proglašen najboljim menadžerom, u Hrvatskoj je osnovao "Vipnet", trenutno jedan od najvećih operatera u toj državi. Danas Nemšić radi u Dubaiju, u jednoj od vodećih TMT (telekomunikacije, mediji i tehnologije) kompanija na svijetu - "Delta Partners".

U ekskluzivnom intervjuu koji je dao za "Dnevni avaz" tokom prošlosedmične posjete rodnom gradu Nemšić govori o svojim počecima, današnjem poslu, Bosni i Hercegovini i njenim mogućnostima.

Rođeni ste u Sarajevu. Nakon studija otišli ste dalje u svijet. Danas ste među top svjetskim menadžerima, sve što dodirnete postaje zlato... Šta je tajna uspjeha?

- Otišao sam iz Sarajeva iz želje za znanjem. Imao sam odličnu osnovu, završio sam elektrotehnički fakultet i imao odlične profesore. Treba imati dozu samopouzdanja, radoznalosti i priznavati ono što se ne zna. Imao sam i puno sreće. Biti s pravim znanjem na pravom mjestu u pravom trenutku je sreća. Ali, osnova svega je znanje. Mladim ljudima treba dati osnove, kvalitetno obrazovanje...

Je li današnja generacija inertna ili je nešto drugo u pitanju?

- Ne bih rekao da su inertni. Mislim da ih stariji, društvo ili, možemo reći, politika usporava. Neću reći onemogućuje, ali ih uljuljkava. Drugo je što mladi danas žele sve "nabrzinu", to je super, ali nije uvijek moguće. Mislim da im država i mi stariji moramo dati pristup najbržem internetu, to je danas kao pristup vodi ili struji. To mi kao društvo njima moramo dati. Kad su tu, u internetu, onda će imati i obrazovanje i kurseve, bit će povezani sjedili u Sarajevu, Njujorku ili Zavidovićima...

Oduzimanje šanse

Danas ste zaposleni u "Delta Partnersu“. Šta je Vaš posao tamo?

- Tu sam na funkciji predsjednika Nadzornog odbora. To je kompanija čiji je osnovni posao konsalting velikih telekom kompanija. Imamo i malu investment banku i jedan fond kroz koji investiramo novac, ali samo u TMT, i tome smo dosljedni. Ono što savjetujemo, to i kupujemo, to razvijamo i u to investiramo.

Jeste li razmatrali BiH, postoji li opcija investiranja u našu državu?

- Konkretno "Delta Partners" trenutno ne, jer smo zatvorili svoj fond. Međutim, mi smo kompanija koja investira u mlade kompanije, a takvih "startup" kompanija ima ovdje.

Pratite li naše domaće telekom operatere, odnosno njihovo poslovanje? Sva tri bilježe pad prihoda, a besplatne aplikacije (Viber, Whats up...) su označene kao glavni krivci.

- To je loše opravdanje. Viber, Whats up, Skype su činjenica i oni postoje 10 godina, Skype 20. Nakon toliko godina se vaditi na to nije fer. I nisu samo naši telekomi pogođeni time, nego i svi svjetski. Ali, oni su to izjednačili drugim uslugama, a mi se još žalimo. To je kao da se uzgajivači konja žale što postoje automobili. To je apsurd.

Činjenica je da je BiH jedina zemlja u Evropi koja nema 4G i to je oduzimanje šanse telekomima da zarade, da prodaju podatke. Mi od 2012. godine nismo imali strategiju za razvoj informaciono-komunikacijskih tehnologija. Usvojili smo je 2017. godine i čitao sam je, odlična je, ali nismo puno iz nje primijenili. To je katastrofa.

Mislite li da su telekom operateri, onakvi kakve poznajemo, postali prošlost? Lično se ne sjećam kad sam posljednji put poslao SMS. Postaje li to sve suvišno?

- Naravno da se moraju promijeniti. SMS je dobar primjer. To je najsigurniji kanal. Kada kupite nešto kreditnom karticom, SMS-om vam dođe obavijest ili pitanje o potvrdi transakcije. Dakle, odlična tehnologija. Međutim, ne možete vi naplaćivati svaki SMS 10 ili 20 feninga. To danas mora biti "all you can eat" za dvije KM. I onda ćete vi slati, naravno koristit ćete i Viber, ali te dvije marke idu operateru. Dakle, operateri moraju o tome misliti.

Spora i nejasna regulativa u BiH koči investitore

Jeste li nekad ranije razmišljali da investirate u BiH? Šta sprečava strane biznismene da ovdje ulože novac?

- Prije 15 godina sam pokušao biti dio jednog telekom operatera, ali to je tad politički spriječeno. Kako tad, tako i sad. Dakle, 15 godina se nismo pomakli s mrtve tačke. Ipak, postoje danas dobri primjeri dobrih investicija, jedna je investicija KKR-a u „Telemach“ od 220 miliona dolara, utrostručio je broj uposlenika, imate 40-50 megabita brzine interneta, neuporedivo više. Dakle, interes investitora postoji, ali koči spora i nejasna regulativa. Ne donosimo zakone u skladu s evropskim normama.

Savjet bh. kompanijama

Šta biste našim telekom operaterima savjetovali?

- Da budu slobodni u svojim poslovnim odlukama. Mislim da oni imaju znanje, problem je da nema tržišnog natjecanja. Tri operatera se ne natječu, oni su javna preduzeća. Moramo imati tu utrku, najbolji pobjeđuje, ali nema gubitnika. Svi dobivaju. Danas u BiH nema privatnog operatera niti MVNO-a (mobilni virtuelni mrežni operater), zabranjeno je do 2022. godine. Druge zemlje su to uvele 1994. To je politička odluka koja je pogrešna, koja usporava razvoj.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.