INTERVJU

Imamo zabrinjavajući broj opasnih osuđenika, a malo uposlenika

Kahrić: KPZ Zenica je ustanova od posebnog značaja

Piše: D. PAŠALIĆ

24.6.2018

Nekad jedan od najozloglašenijih zatvora u bivšoj Jugoslaviji, Kaznenopopravni zavod Zenica danas je zatvor koji ispunjava skoro sve evropske standarde, uvedene su mnoge inovacije... Jedan od zaslužnih jeste prošle godine imenovani direktor Redžo Kahrić. 

Posebno je interesantno što je Kahrić u proteklih 29 godina prošao sva radna mjesta u ovom zatvoru. Bio je zatvorski policajac, šef smjene, šef odsjeka, kriminolog, stručni savjetnik za kriminalističke poslove, pravni savjetnik i zapovjednik.

Uvjetni dopusti

U razgovoru za „Dnevni avaz“, Kahrić je otvoreno govorio o situaciji koju je zatekao u zatvoru, problemima u radu, mjerama koje je poduzeo da unaprijedi red, rad i disciplinu, nerazumijevanju Vlade FBiH i nedostatku osoblja.

Kakvu ste situaciju zatekli po preuzimanju funkcije direktora, s kojim ste se problemima suočili?

- Radeći dugo kao zapovjednik, uočio sam mnogo nedostataka koje sam nastojao riješiti. Prvobitno sam odlučio unaprijediti komunikaciju zatvorenika sa mnom, kako bih bio upoznat sa svim problemima. Također, uhvatio sam se ukoštac s pojedinim službenicima koji nisu radili kako treba, ali i osuđenicima koji su neke „face“, a kojih se službenici plaše.

Za kratko vrijeme uživate veliki respekt od osuđenika, pokazali ste dosta sluha za sve njihove probleme.

- Otkako sam došao, dajem uslovne otpuste i korištenje vanzavodskih pogodnosti. Volim davati prilike ljudima i vidim da oni to cijene, te se nastoje ponašati u skladu s pravilima, jer ne žele zloupotrijebiti moje povjerenje. Radim otvoreno i transparentno, nemam ništa sakriveno. Ko je dobar – pohvalit ću, ko je loš – iskritikovat ću ga. Ovo važi ne samo za osuđenike nego i za radnike.

Posebnu pažnju izazvale su inovacije u komunikaciji s osuđenicima, o čemu se radi?

- Ranije se znalo desiti da osuđenik bude pretučen, a nije smio pisati izjavu. Sada svaki paviljon ima sanduče u koje osuđenici mogu ubaciti pismo, koje preuzima moj čovjek od povjerenja i dostavlja mi ih. Zahvaljujući tim pismima, pravovremeno možemo spriječiti pobune ili nasilničko ponašanje. To se pokazalo kao pun pogodak.

Koliko imate osuđenika i o kakvoj se populaciji radi?

- Ova je ustanova od posebnog značaja i interesa. Sam broj od 750 zatvorenika govori o tome i ukazuje na ozbiljnu situaciju. Trenutna populacija zatvorenika je zabrinjavajuća, s obzirom na to da ima veoma mnogo opasnih osuđenika s kojima treba raditi.

Hrabar čovjek

Dakle, Vaš najveći problem je deficit radne snage?

- Tako je. Smeta mi i ja sam hrabar čovjek te volim kazati da se ne smije dešavati da se u nekim ustanovama primaju ljudi, a u nekima ne. Zna se da je KPZ zatvorenog tipa od posebnog interesa. Vlada FBiH mora drugačije razmišljati i svi ministri koji je čine moraju shvatiti šta je to zatvor!

Uskoro gradnja paviljona

Direktor Kahrić najavljuje da bi, nakon određenih proceduralnih problema, trebala početi gradnja devetog paviljona.

- Davno je trebalo početi s radovima, ali dolazilo je do zastoja u vezi s tenderskom procedurom. Ali, prema mojim informacijama, to se privodi kraju, tako da bi gradnja trebala početi uskoro - najavljuje Kahrić.

Odlaze i zatvorski policajci

- Nažalost, suočavamo se i mi s odlaskom radnika. Vjerovatno je to težina ovog posla, ali nejasno mi je da odlaze porodice u kojima su oboje zaposleni. To je problem društva, koji obuhvata i nas - kaže Kahrić.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.