ISPOVIJEST

Irfan Mensur za „Dnevni avaz“ nakon što je opljačkan u Beogradu: Povrijedio me cinizam ljudi

Ne očekuje da će pljačkaši biti skoro uhapšeni, kao ni to da će mu novac nekad biti vraćen

E. BAKIĆ

3.7.2018

 

Glumac Irfan Mensur (66) još se nije oporavio od nedavnog događaja kada su mu dok je sjedio na terasi jednog beogradskog lokala lopovi ukrali oko 4.000 eura.

Kako je ovaj Sarajlija s beogradskom adresom kazao u ispovijesti za „Dnevni avaz“, novac je bio namijenjen za kupovinu polovnog automobila. Ovom prilikom otkrio nam je da se sve iznenada desilo, i lopovi su, vjerovatno, znali za njegove namjere te da ima pare kod sebe.

Nekoliko kamera

- Pa, dobro sam koliko mogu biti. Pravo da vam kažem, sve što je objavljeno po medijima su izvori tamo nekog policajca, jer nikom nisam davao izjave i intervjue. Sve što je objavljeno rekao sam samo policiji – govori Mensur na početku razgovora za „Avaz“.

Ne očekuje da će pljačkaši biti skoro uhapšeni, kao ni to da će mu novac nekad biti vraćen.

- Niko mi ništa do sada nije javio, a kada sam opisao lopove, kazali su mi da je ta vrsta ljudskog roda zaštićena kao bijeli medvjedi i da će biti veoma teško bilo šta uraditi, pogotovo ako su maloljetni. Niko mi se iz policije nije javio iako je sve snimljeno s nekoliko kamera i vjerovatno imaju fotografije, ali, eto, rezultata nema – ogorčen je Mensur.

Sve se, ističe, desilo u neposrednoj blizini Jugoslovenskog narodnog pozorišta.

-  Moram biti iskren i reći da sav novac nije bio moj, pola sam pozajmio od prijatelja. Tako da ću vraćati novac koji mi je ukraden i ponovo se kreveljiti ne bi li zaradio nešto malo i tako dalje. Iskren da budem, nisam fizički povrijeđen, ali ponižen jesam kao i 1992. godine. Poniženje je užasno, jer taj čin je atak na ljudski mozak. Opet, kad skontam, to se dešava svugdje, moglo mi se dogoditi u Madridu, Londonu ili bilo gdje – pojašnjava Mensur.

 Tuđa nesreća

Glumac nam je otkrio koja je to bila njegova prva reakcija nakon što je pokraden.  


- Moja prva reakcija je bila hemijska, uzeo sam „bromazepam“, a poslije nekoliko sati dupli viski, i apsolutno zaboravio to što se desilo. Znate šta, živjeti sa sjećanjem na takvu neprijatnost ne bi bilo logično. Bilo je svakakvih reakcija, većina se radovala mojoj nesreći, a neki su se pitali otkud glumcu tolike pare. Zato me užasno povrijedio cinizam ljudi. Najviše me boli to što se ljudi vesele nad nečijom nesrećom i misle da se to njima nikad ne bi moglo desiti – govori glumac.

  Spas u poslu

Irfan Mensur smatra da nema ništa od čekanja i kukanja pa se posvetio poslu.

- Već sutradan sam otišao na probu predstave „Vrat od stakla“ u režiji Jagoša Markovića. Tu su Seka Sablić, Anita Mančić, Vesna Trivalić, Dragan Mičanović, Marko Janketić... Sudeći prema imenima glumaca, komad bi trebao biti dobar. To mi je trenutno važnije u životu nego bljuvotina koja mi se desila – kaže Mensur.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.