INTERVJU

Asmir Begović za "Avaz": Hrvati su najpozitivnije iznenađenje Mundijala, mi se moramo kvalificirati na sljedeći Euro

Razgovarao: J. ALIBEGOVIĆ

18.7.2018

Asmira Begovića dugo nismo gledali u dresu reprezentacije BiH, još od utakmice u Estoniji, kada su "Zmajevi" okončali neuspješne kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo 2018. u Rusiji. Begović je s posebnom pažnjom pratio prethodni svjetski šampionat, a sa svojim klubom Bornmutom se priprema za novu sezonu na Otoku. 

Svjetsko prventsvo u Rusiji

Završeno je Svjetsko prvenstvo u Rusiji, Vaš komentar?

 - Mislim da smo gledali veoma zanimljivo prvenstvo, mnogo uzbudljivih utakmica, a to je ono što nam od ovakvih turnira kao navijačima treba. Na kraju, svi možemo biti zadovoljni prikazanim, a mislim da je Francuska zasluženo osvojila titulu. 

Na ovom SP-u vidjeli smo dosta iznenađenja, rano ispadanje Njemačke, Argentine, reprezentacije koje posjeduju fenomenalne pojedince. Je li za veliki uspjeh potreban timski duh? 

Uvijek je za uspjeh potreban dobar timski duh. Ovo je timski sport i bez obzira na to što u timu morate imati individualce koji donose prevagu, najvažnije je da ste otpočetka do kraja svi kao jedan, inače uvijek nedostaje jedna poluga da bi mašina normalno radila. 

U Čelziju ste dijelili svlačionicu s Edenom Azarom (Eden Hazard), koji je i na ovom prvenstvu pokazao da je jedan od najboljih napadača na svijetu. Je li Vas iznenadio visok plasman Belgije? 

 - Eden je vjerovatno najtalentiraniji fudbaler s kojim sam ja igrao, tako nešto se zaista rijetko viđa. Ova belgijska reprezentacija, generalno, je sjajna ekipa, mnogo odličnih individualaca, mada moram priznati, da me u prvom dijelu prvenstva nisu oduševili svojom igrom. Djelovalo mi je kao da nemaju pravu ideju, pravi sistem, međutim, to se promijenilo od četvrtfinala. Zaslužili su ovakav rezutlat, možda čak i više. 

Na ovom prvenstvu prvi put u historiji korištena je videotehnologija (VAR). Je li VAR doprinio pravednijem suđenju? 

- Rekao bih da to nije nikako upitno, da je mnogo više sudijskih odluka koje su otišle u dobrom smjeru. Ne smijemo se zavaravati, VAR neće stvari učiniti savršenim, samo će pomoći da bude manje previda, i mislim da se to i desilo.

Reprezentacija Hrvatske

Hrvatska reprezentacija osvojila je srebro, time su nadmašili uspjeh „Vatrenih“ iz 1998. godine. Šta, prema Vašem mišljenju, Hrvatska reprezentacija posjeduje, a ostale u regionu nemaju? Je li razlika u mentalitetu? 

Mislim da je tu, u prvom redu, individualni kvalitet, oni imaju stvarno sjajnu ekipu. Kada je mentalitet u pitanju, on dolazi kao posljedica svega što napraviš i momenta koji se dešava. Hrvatska je ranije ispadala rano pa joj se zamjeralo da nemaju mentalitet koji je potreban za veliki rezultat. Sada su se stvari poklopile, i normalno da odmah samopouzdanje raste. 

Danijel Subašić, golman reprezentacije Hrvatske, imao je zapaženu ulogu na SP-u. Odbranio je nekoliko ključnih jedanaesteraca i time doprinio uspjehu „Vatrenih“, kako biste ocijenili njegov cjelokupni nastup u Rusiji? 

- Teško mi je govoriti o kolegama u kontekstu nekakvog ocjenjivanja. Danijel je sjajan golman, pokazao je to više puta, a na ovom SP-u je to samo potvrdio. 

Koja reprezentacija i koji igrač Vas je posebno oduševio na SP-u u Rusiji? 

- Najpozitivnije iznenađenje su svakako Hrvati, Luka Modrić je odigrao sjajan turnir i potvrdio da se radi o jednom od najboljih igrača na svijetu. Francuska je odigrala veoma dobar turnir, imaju mladu ekipu, igrali su onako kako im je najviše odgovaralo i kako im je trebalo. Slično je i s Engleskom, i oni su odigrali onako kako treba igrati na jednom velikom turniru. 

Penali

Penali, lutrija ili umijeće?

Teško pitanje. Ne bih rekao da su lutrija, pogotovo ne za izvođača, jer  

oni moraju imati znanje, kvalitet, moraju ostati psihološki pribrani i odlučni. S druge strane, mi golmani imamo nešto manje utjecaja, ali i dalje se moraš posebno spremiti za takve udarce, moraš biti psihološki čvrst, spreman, poznavati protivnika. 

Mnogo polemike izazvali su neki golmani na SP-u koji su mnogo prije protivničkog kontakta izlazili s linije prilikom izvođenja penala?  Je li to dozvoljeno? 

Pravila su jasna, nema tu neke velike rasprave, ali nije to jedino pravilo u fudbalu koje je malo elastično i koje i igrači i sudije pokušavaju prilagoditi trenutku. Mislim da je taj korak naprijed nekakav nagonski, nešto što većinom radimo prema inerciji i nije čudo da sudije na njega ne reagiraju. Napadač je svakako u prednosti. 


Koji Vam je golman uzor?

 - Nikada nisam imao klasičnog uzora, ali kao mladi golman volio sam način na koji brani Oliver Kan (Kahn).

Liga nacija, reprezentacija BiH i klub

Za nešto manje od dva mjeseca reprezentacija BiH igra prvu utakmicu Lige nacija. Vaše mišljenje o novom formatu takmičenja?

- Mislim da je dobro da igramo ovako nešto. Prijateljske utakmice imaju svoju čar, ali svaki fudbaler mnogo više voli igrati takmičarske utakmice, a od sada će praktički svaka biti takva. Vidjet ćemo kako će sve to izgledati u praksi.

Protivnici BiH u Ligi nacija su S. Irska i Austrija. Možemo li kroz ovo takmičenje izboriti nastup na Evropskom prvenstvu?

 - Teška je to grupa, mnogo teža nego što mi, ustvari, mislimo. Imamo protivnike koji imaju iskustvo velikih takmičenja, koji igraju pragmatičan fudbal, i neće biti lako. Ipak mislim da smo najbolji u ovoj grupi, a kasnije mnogo toga zavisi od žrijeba. Svakako mislim da se moramo kvalificirati na sljedeći Euro.

U septembru počinje Akademija golmana Asmir Begović, Vaša očekivanja?

 - Moram priznati da sam veoma uzbuđen kada je Akademija u pitanju. Na kampu koji smo odradili ovog ljeta iz prve ruke sam se uvjerio koliko je sjajnih i talentiranih mladih golmana kod nas i vjerujem da će ovo biti sjajna prilika za njih da se razvijaju i napreduju. Na nama je da im pružimo najbolje uvjete za rad i to ćemo svakako i uraditi. Radujem se septembru i početku i kompletnom radu koji nas očekuje.

Trenutno ste član Bornmuta, za koji ste nastupali 2007. godine, kada ste bili na posudbi. Koja su Vaša očekivanja od nove sezone u Engleskoj?

 - Mi smo klub koji želi izbjeći borbu za ostanak, koji se želi učvrstiti u sredini tabele i ako nam se otvori prilika, pokušati se boriti za Evropu. Pripreme su odlične, radi se sjajno, imamo dobre protivnike, i vjerujem da nas čeka dobra sezona.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.