INTERVJU

Anel Hadžić za "Avaz": Austrijanci se nikako ne smiju potcijeniti, očekujem poziv u reprezentaciju

Anel Hadžić ( Arhiv)

Razgovarao: J. ALIBEGOVIĆ

1.8.2018

Anel Hadžić je naljeto 2016. godine stigao u Videoton iz Eskišehirspora, a otada je postao važan dio ekipe mađarskog velikana, s kojim je u protekloj sezoni osvojio titulu prvaka Mađarske. Povremeni bh. reprezentativac napravio je nešto što nije uobičajeno kod profesionalnih fudbalera, odlučio se za visoko obrazovanje. Zahvaljujući sjajnim igrama u dresu Videotona, Anel očekuje poziv selektora Roberta Prosinečkog kako bi ponovo zaigrao za reprezentaciju koja mu je, kako kaže, iznad svega.  

Iza Vas je uspješna nogometna sezona, jer ste s Videotonom osvojili mađarsku ligu?

- Mogu reći da je bila uspješna sezona, prije dvije godine, kad sam stigao, nismo uspjeli osvojiti i završili smo drugi, iza Honveda, ali prošla sezona je bila mnogo dobra i s Markom Nikolićem smo napravili jak tim kojem je bilo suđeno da osvoji titulu.

U 35 utakmica u sezoni postigli ste pet golova i upisali tri asistencije. Jeste li zadovoljni Vašim učinkom?

- Pa, kad se gleda da sam igrao klasičnog zadnjeg veznog, mogu biti zadovoljan sa statistikom, ali, naravno, uvijek može bolje.

Kako su protekle pripreme za novu sezonu, hoće li Videoton uspjeti odbraniti šampionsku titulu?

- Pripreme su završile davno, mi smo već u takmičenju od 30. juna u Ligi prvaka i prošli smo prvu rundu i igrali dvije prvenstvene utakmice. Naš je cilj da odbranimo titulu i mislim, ako budemo kao uvijek, da će se to i desiti, a i Kup želimo osvojiti ove godine.

Boje Videotona ove sezone je branio i Vaš rođeni brat Elvir. Kakav je Vaš odnos na terenu i izvan njega?

- Naš odnos je perfektan, sretni smo da smo blizu jedan drugome, i uživamo u tome. Ali, na terenu zaboravimo na krv (uz smijeh kaže Anel). Pomažem mu na terenu da napreduje svaki dan.

Anel sa svojim bratom Elvirom na proslavi titule Videotona ( Facebook)

Asmir Suljić je u januaru napustio Videoton, nedostaje li Vam u klubu?

Asmir nam je bio mnogo važan igrač, koji je u polusezoni imao 12 asistencija, ali svi znamo kakav je biznis. Desilo se šta se desilo. Nažalost, Asmir je tražio novi izazov. A meni fali, jer mi je dobar prijatelj, a i cimer mi je bio.  

Jedan ste od rijetkih profesionalnih fudbalera koji se odlučio za visoko obrazovanje, kako Vam ide na tom polju? 

- Polako, ali ide, mnogo obaveza oko fudbala imam, ali ide, hvala Bogu. Kod kuće, kad imam vremena, uči se i završavaju neke stvari. 

Nedavno ste u Istanbulu zaprosili Vašu dugogodišnju djevojku Almu Pljevljaković, kakav je osjećaj bio?

- Pa osjećaj je bio neopisiv. Nervozan, sretan, sve što može čovjek biti, ali na kraju je dobro završilo s jednim velikim DA. U Almi sam našao sve što želim, od najboljeg druga do srodne duše. Slažemo se i poštujemo jedno drugo, i volimo se, što je najvažnije. Alma je iz mnogo lijepe porodice i nije bilo dvoumljenja, nego sam odlučio da mi bude buduća žena. 

Koji su Vaši planovi u budućnosti?

- Sad ćemo uživati u zajedničkom životu i onda je svadba sljedeće godine 15. 6. A za dalje, imamo plan da, kad budem završio svoju karijeru, živimo u Istanbulu, oboje volimo taj grad. Mnogo je opcija da živimo možda i u Sarajevu, ali to još nismo odlučili.

Anel sa svojom djevojkom Almom u Istanbulu ( Facebook)

Veliki ste patriota, a to pokazuju Vaše česte objave na društvenim mrežama, je li to obaveza svakog državljanina BiH? 

Mene pitaju mnogi šta ti to treba, što to radiš, ti si javna ličnost. Jesam ja javna ličnost, ali znači li to da ja trebam šutjeti i ne iskazivati javnosti svoje mišljenje. Ja time ne vrijeđam nikad nikog, ni nacionalno, nietnički, niti išta drugo, jer sam naučio od svojih roditelja, voli i brani svoje, a poštuj tuđe maksimalno. Odrastao sam s različitim nacijama i imam prijatelja koji me podržavaju u tim stvarima i ne osjećaju se napadnuti time jer znaju na koga ja tu uvijek mislim. Obaveza svih nas je da branimo BIH na bilo kakav način, jer nemamo drugu domovinu. 

Među prvima ste osudili ponašanje pojedinaca tokom proslave plasmana Hrvatske u finale SP-a u Širokom Brijegu. Šta se treba desiti u BiH pa da se uspjehu svi zajedno radujemo bez vrijeđenja bilo koga? 

- Ja ću takvo ponašanje uvijek osuditi i nikad se neću bojati da to kažem javno ili nekome u lice. Treba se jednostavno desiti to da svi zajedno krenu graditi jednu jaku BiH, naglasak je na jedinstvenu, jer BIH pripada svim narodima koji žive u njoj i da se prekine vrijeđati ta država u kojoj se svaki dan budiš i zarađuješ hljeb za svoju porodicu. 

Reprezentaciju BiH uskoro očekuje prva utakmica Lige nacija. Vaše mišljenje o novom formatu takmičenja? 

Pa mislim da je za male reprezentacije velika šansa da se preko tog takmičenja kvalificiraju i nije toliko loše imati takmičarske prijateljske utakmice. 

Protivnici BiH u Ligi nacija su S. Irska i Austrija. U Austriji ste igrali punih devet godina. Možete li nam reći nešto više o Austrijancima?

Austrijanci nisu više ono što su bili dugi niz godina. Dobili su sad novog trenera koji je meni bio trener u Šturmu i mogu reći da su dobra reprezentacija. Ozbiljni su i igraju mnogo brz i direktan fudbal i nikako se ne smiju potcijeniti. Neće biti lako.  

Očekujete li da ponovo zaigrate za reprezentaciju BiH?

Ja igram standardno i dobro i uvijek ću očekivati poziv, jer ako ne bi očekivao, zašto onda igram. Za mene je reprezentacija iznad svega i bit će uvijek. 

Nosili ste dres „Zmajeva“ na Svjetskom prvenstvu prije četiri godine u Brazilu, može li nova generacija s Robertom Prosinečkim ponoviti taj uspjeh i kroz novo takmičenje izboriti nastup na Evropskom prvenstvu?

Mogu, Prosinečki je vrhunski stručnjak i iskusan trener. On će znati postaviti ekipu na najbolji način, za svaku utakmicu šta je potrebno. Kvalitet imamo i možemo otići na Evropsko prvenstvo.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.