INTERVJU

Rabin Pinhas Goldšmit: Antimuslimanski zakoni su antievropski

Riskiramo da nam se lekcije Holokausta i genocida ponove <195> Imami i rabini zajedno protiv ksenofobije

Rabin Goldšmit: Evropa srlja u srednji vijek

Piše: S. NUMANOVIĆ

12.8.2018

Pinhas Goldšmit (Pinchas Goldschmidt), glavni rabin za Evropu, u ekskluzivnom razgovoru za „Dnevni avaz”, potcrtava kako usvajanjem i provođenjem antimuslimanskih i antijevrejskih zakona Evropa neizmjerno gubi.

Veliki rizik

- Historija je prepuna lekcija koje smo zaboravili i koje prijete da nam se ponove. Glasove koje sve češće čujemo širom Evrope da se treba vratiti na 30. godine prošloga stoljeća, na Holokaust i genocid, glasovi su protiv Evrope. Donošenjem antimuslimanskih zakona, Evropa riskira da se vrati čak u mračni srednji vijek. A svi znamo koje je katastrofe to donijelo Evropi.

On oštro osuđuje donošenje zakona u Danskoj protiv pokrivanja glave kod žena i muškaraca iz vjerskih razloga i slične zakone donesene u drugim evropskim državama.

- To nisu samo antimuslimanski, to su antievropski zakoni. Jer, svi su u Evropi i većina i manjina, svi smo došli odnekud i svi smo autohtoni narodi, od Jevreja u Rusiji do Bošnjaka u Austriji – poručuje on.

Ističe i da je Evropa „zajednica manjina“ i da se ne smije dopustiti da većina prisiljava Jevreje i muslimane da promijene svoj način života.

- U Evropi vidimo sve više napada na islam. A mi, Jevreji, kolateralna smo šteta tih napada. Kada se na Islandu raspravlja o tome da se zabrani sunećenje, onda to pogađa i nas. Ili kada u dijelovima Austrije ili u Poljskoj hoće da zabrane košer, to pogađa i muslimane.

Mi moramo odgovoriti na te izazove i mi to radimo. Prije sedam godina ustanovili smo zajedničko vijeće u kojem je sedam imama i sedam rabina.

Imamo i sve više situacija da imami govore u sinagogama Evrope ili da rabini, nakon džume, govore petkom muslimanima u džamijama. To je ohrabrujuće – navodi on.

Ponavljanje historije

Glavni rabin Evrope nada se da se historija neće ponoviti identično kao 30-ih godina prošloga stoljeća.

- Ipak, onog momenta kada partija uđe u parlament, dobije 20 posto glasova, onda oni utječu na ukupnu politiku države.

Iako se historija ponavlja onima koji ne uče iz nje ili zaboravljaju naučeno, nadam se da se tridesete godine prošloga stoljeća u Evropi više nikada neće ponoviti – ističe glavni rabin Evrope.

On zagovara zajednički rad svih vjerskih zajednica Evrope koji bi doveo do čvršćeg povezivanja zajednica.

- Svi smo mi Evropljani. I ja, kao Jevrej, nisam ni manji ni viši Evropljanin od drugih – zaključuje Goldšmit.

Opasno negiranje Holokausta i genocida

- U Evropi imamo snage koje kažu – 70 godina se izvinjavamo za Holokaust. Dosta više s time. I onda imamo situacije da se nacistički zločini negiraju ili minimiziraju, kako bi se opet ponovili. Isti je slučaj i s negiranjem genocida.

Zadatak svih nas, kao ljudi, je da to ne dopustimo. Jer, zlo pogađa svakoga. Ono je usmjereno na jednu grupu ljudi, ali nanese ogromne štete svima, uključujući i one koji ga zagovaraju – poručio je Goldšmit.

Procvat Jevreja na Balkanu

- Imamo veće ili manje jevrejske zajednice na Balkanu. U BiH i Sloveniji imamo male grupe Jevreja, a u Bugarskoj jevrejska zajednica doživljava renesansu.

Tamo imamo veći broj Jevreja koji se mogu pohvaliti kvalitetom svog života i rada - kaže Goldšmit.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.