PORUKE Banjalučki profesor

Dr. Živanović: Čekaju nas teške godine

Jedan nosi zastavicu, drugi je sklanja, trećem su ukrali njegovu lego kockicu <195> Bakir Izetbegović ponovo dokazuje da u sebi nema ništa političko

Razgovarala: S. KURT
07.12.2018 18:47

Miodrag Živanović, prof. dr. Filozofskog fakulteta u Banjoj Luci, ne voli za sebe reći da je dobar prognozer, ali priznaje da je bio u pravu kad je, nakon što su 7. oktobra zatvorena birališta, izjavio da su najveći gubitnici građani Bosne i Hercegovine.

- Saradnje u Predsjedništvu BiH neće biti, izbore je dobio CIK - kazao je tih dana dr. Živanović, a u jučerašnjem razgovoru za “Avaz” ističe da smo već svjedoci konflikata, zatezanja, mogućih blokada.

CIK najveći krivac

Jer, kako kaže, treba samo pogledati šta se dešava u Predsjedništvu BiH.

- Trojica su članova Predsjedništva BiH najavila da se neće viđati, da će razgovarati samo putem Skypea. Tako oni ponižavaju sve nas, ne mogu reći nas, građane, jer mi nismo predviđeni Ustavom BiH, nego nas, koji živimo ovdje. Ponašaju se kao mala djeca. Znali smo i ranije da su oni neozbiljni, ali ovo sada... Jedan nosi zastavicu, drugi je sklanja, trećem su ukrali njegovu lego kockicu. Mala djeca – komentira dr. Živanović.

On spada u grupu onih koji su i prije izbora Milorada Dodika u Predsjedništvo BiH bili sigurni kakve ćemo scenarije gledati.

- Naravno da sam znao šta će biti. Ali, tu se ne radi samo o Dodiku nego i o drugim izabranima. To je toliko degutantno, sramota me govoriti o tome. Ništa se neće promijeniti. Bosnu i Hercegovinu čekaju teški dani, to je sasvim sigurno - dodaje.

Smatra i kako je Centralna izborna komisija (CIK) najveći krivac za aktuelno stanje.

- Centralna izborna komisija nije smjela dozvoliti najmanje polovini kandidata da uopće pristupe izborima. Neki su kriminalci, neki su neobrazovani, neki su nesposobni, neki zastupaju govor mržnje. No, CIK nema instrumente da ih selektira. A pitanje je zašto u četiri decenije CIK sebi nije osigurao instrumente – ističe.

Kaže i kako su za njega očekivane postizborne koalicije SDA, HDZ-a i SNSD-a na državnom nivou.

- Pa, oni su, koliko se sjećam, koalirali odmah nakon potpisivanja Dejtona. I tu se nema više šta reći. Sad imamo, prema mom sudu, problem o kojem se ne govori previše. To je ovih pet-šest partija koje su već napravile koalicije na kantonalnom niovu bez SDA, te građanske partije. Volio bih da nisam u pravu, ali problem o kojem treba voditi računa je što je cijelo ustrojstvo BiH apsolutno postavljeno na etničkoj matrici. Oni možda mogu raditi bolje stvari, pokretati ideje, ali samo dok to ostaje u horizontu partijskog rada. Kad hoće neko da izađe sa svojom idejom, onda mora izaći iz partije. Mi živimo jedan plemenski život pa se bojim da će i te partije morati postati kao i ove nacionalne – ističe Živanović te naglašava da je šansa u promjeni ustavnog ustrojstva BiH, što je, kaže, tek velika tema.

Veliki hendikep

U tom smislu ocjenjuje i političke odluke predsjednika SDA Bakira Izetbegovića, koji, u želji da SDA ostane na vlasti, čas ucjenjuje, čas povlači za rukav moguće partnere.

- U tome se ogleda veliki hendikep bh. politike. To je još samo jedan znak da su kod nas politika i cijeli politički život reducirani isključivo na kalkulaciju i lični dobitak i probitak. Danas Bakir Izetbegović, ne prvi put, dokazuje da u sebi nema ništa političko. Inače, da budem još jasniji, kod nas skoro da i nema političara u političkom vrhu. To su ili tehnolozi vlasti, kao što je Dodik, ili su ljudi koji ne znaju šta je politika, ali znaju šta je kalkulacija, ili imaju tako skromne formate, kao Komšić – analizira dr. Živanović.

Pretpostavlja da nas očekuju četiri teške godine, koje će, vjerovatno, obilježiti priča o provedbi izbornih rezultata, promjenama Izbornog zakona.

U Briselu se trebalo otvoreno razgovarati

Doktor Živanović zbunjen je i odlukom ministara vanjskih poslova Sjevernoatlantskog saveza (NATO), koji su prekjučer u Briselu dali zeleno svjetlo za prijem BiH u MAP.

- To meni zvuči malo licemjerno s obzirom na to da srpska strana, da upotrijebim dejtonsku retoriku, jednostavno, neće podržati nikakav put u NATO. To je trebalo otvoreno reći. Zato ćemo ponovo imati konflikte, rasprave, gubiti vrijeme - dodaje.

NA VRH