20 PITANJA ZA...

Nebojša Regoje: Iz Njujorka sam donio više od 36.000 fotografija

Rođen 18. februara 1964. godine u Sarajevu, gdje je završio Mašinski fakultet

Regoje: Najviše volim prati suđe, a ni kuhanje mi nije mrsko

S. DEGIRMENDŽIĆ

13.1.2019

1.  Šta su prednosti, a šta mane Vašeg posla u MVP-u? 

- Za moj posao vezan je i paradoks da su njegove glavne prednosti ujedno i najveće mane. A to je ogromna zainteresovanost javnosti za sve što se dešava u našoj instituciji i odgovornost da se to transparentno prezentuje.

2.  Bi li MVP-u trebalo vratiti ranije nadležnosti pri izboru ambasadora? 

- U diplomatiji postoje dva krajnja principa imenovanja ambasadora, politički i strukovni. Svaka zemlja se opredjeljuje u kojoj će mjeri "pomiješati" ova dva principa i da li će uopšte da ih miješa. Kod nas je opredjeljenje da to bude politički princip, i to treba poštovati.

3.  Kako komentirate to što smo jedina zemlja u Evropi, a vjerovatno i u svijetu koja nema zakon o vanjskim poslovima? 

Volio bih kada bi to bio jedini zakon koji nedostaje našoj zemlji, siguran sam da bi tada i to pitanje bilo lako riješeno. Naravno, ovaj zakon je potreban BiH i znam da je pokrenut postupak za njegovo usvajanje u skladu s važećim procedurama.

4.  Uglavnom se u svako doba javite na novinarske pozive, javljaju li se pravovremeno Vama Vaši pretpostavljeni i drugi uposlenici MVP-a ? 

- Ne "uglavnom", nego "uvijek" se javljam na pozive novinara, a ako nisam u situaciji da to učinim odmah, onda uzvratim poziv čim sam u mogućnosti. Ja bih volio kada bih mogao odmah odgovoriti na upite, kao na pitanja iz ovog razgovora, ali to nije realno.

5.  Šta za Vas znači članstvo u Upravnom odboru Udruženja javnih komunikatora jugoistočne Evrope (SEECOM) u koji ste nedavno ponovo izabrani ? 

- SEECOM je relativno mlada organizacija, a kao jednom od osnivača veoma mi je važan njen razvoj i nastojim dati maksimum koji mogu uz obavljanje svojih redovnih poslova. Zato pozivam sve kolegice i kolege da nam se pridruže.

6.  Ko upravlja internetom? 

- Odgovor na to pitanje pokušava pronaći Forum o upravljanju internetom (IGF) u čijoj organizaciji aktivno učestvujem kao član Savjetodavne grupe generalnog sekretara UN-a. U novembru prošle godine sam od generalnog sekretara Ujedinjenih naroda Antonija Gutereša imenovan na drugi jednogodišnji mandat za člana ove grupe - MAG IGF.

7.  Plašite li se da bi Vas mogao liječiti neko s kupljenom diplomom? 

- Ovo je pravo pitanje za one koji prodaju te diplome, da li je njih strah!? A i za one koji kupuju diplome jer i njima može zatrebati liječenje!

8.  Vozite li se gradskim prijevozom? 

- Redovno i gotovo svakodnevno! Na posao se vozim gotovo isključivo trolejbusom, a tramvaj i autobus koristim nešto manje, uglavnom povremeno i tokom vikenda. Stanje gradskog javnog prevoza ne bih komentarisao, svi koji ga koriste, znaju kakvo je...

9.  Volite li snijeg i zimske sportove? 

- Nisam ljubitelj snijega, ne volim hladnoću, i ne skijam. Nekada davno, kao dječak, sam to probao, vidio da znam, i prestao. Okrenuo sam se sankanju.

10. Šta obavezno pokažete u Sarajevu Vašim gostima? 

- Iako nisam ljubitelj snijega i skijanja, naše olimpijske planine su lokacije koju preporučujem svima koji nisu iz Sarajeva, bez obzira na doba godine.

11.  Često ste na evropskim i svjetskim aerodromima, koji ima najbolju uslugu i koji Vas se dojmio? 

- Ne mislim da sam "često" na aerodromima, radije bih rekao "povremeno". Davno nekada sam bio na aerodromu u Singapuru, bio je to kao mali grad zabave. U međuvremenu je taj aerodrom unaprijeđen i volio bih kada bih imao priliku da vidim kako to sada sve izgleda.

12.  Šta obavezno nosite na putovanja, a šta donosite s putovanja? 

- Obavezan za ponijeti je fotografski aparat! A za donijeti mnoštvo fotografija. Sa šestomjesečnog rada u Njujorku donio sam preko 36 hiljada fotografija koje zauzimaju preko 116 GB kompjuterske memorije.

13.  Prema kome ste popustljiviji - kćerki ili sinu? 

- Mislim da sam jednako strog/blag i prema Ognjenu, koji je stariji, i prema Uni. Ne znam kakav je njihov utisak o tome, vjerovatno će mi javiti kada pročitaju ovaj odgovor. S obzirom na to da je njih oboje imalo po 16 godina kada su otišli "u daleki svijet na školovanje", nisam bio baš u prilici da treniram strogoću, tako da vjerujem da ni njima to nije teško palo.

14.  Šta radite nakon posla? 

- Najviše gledam televizijske serije. Nađe se i vrijeme za poneku knjigu, a trenutno čitam "Pamfleti, manifesti i pokoja anegdota" Seada Sekovića.

15.  Gubite li kišobrane? 

- Kišobran mi je stalno u torbici. Jedini problem je što torbicu ne nosim stalno sa sobom, tako da se ponekad i pokisne.

16.  Šta mislite o zabrani pušenja na javnim mjestima? 

- U potpunosti podržavam. Kao bivši, više nego strastveni, pušač koji i sada voli pomirisati cigaretu, imam razumijevanje i za pušače, te mislim da i njima treba omogućiti mjesto na kojem mogu da uživaju u tom svom zakonitom poroku.

17.  Priča koju pamtite i koju biste rado ispričali svakom djetetu? 

- Već je ispričana, treba je samo čitati djeci, Antoine de Saint-Exupéry: „Mali princ“

18.  Imate li profil na društvenoj mreži i šta za Vas znače društvene mreže? 

- Imam profile na LinkedInu, Twitteru (@nregac) i na Facebooku, još od ranih dana njihovog formiranja. FB koristim uglavnom za objave privatnog karaktera, imam i nekoliko tematskih albuma koji pričaju neke svoje priče. Oni s kojima sam u kontaktu na FB-u znaju i za moj hešteg #Malovina...

19. Sjećate li se omiljenog predmeta i nastavnika ili profesora? 

- Naravno, hemija je uvijek bila moj omiljeni predmet u školskim danima. Za tu ljubav prema hemiji zaslužne su nastavnice Jelena Stojčić u osnovnoj školi i profesorica Dragica Trubelja u gimnaziji.

20. Kuhate li i koje Vam je omiljeno jelo? 

- Moja supruga Enela kuha mnogo bolje od mene, tako da se ja tu ne miješam previše. Najviše volim prati suđe, ali mi ni kuhanje nije mrsko. Boravkom u Indoneziji, zavolio sam rižu, koju sam uglavnom izbjegavao do odlaska tamo. Tako mi je nasi goreng (pržena riža) postala omiljeno jelo, ali naravno da ne izbjegavam ni ove domaće (mesne) delikatese. Naravno, sve bolje prija uz #Malovina...

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.