INTERVJU

Neven Anđelić: Brexit će biti blag, ostaje ista politika prema BiH

Juli se spominje kao mogućnost napuštanja EU, a možda i kasnije, dok se nešto konkretnije ne dogovore

Anđelić: Britanija i EU ostat će u carinskoj uniji. Arhiv

Goran MRKIĆ

17.1.2019

Velika Britanija najvjerovatnije će odgoditi napuštanje Evropske unije dok se ne postigne novi dogovor, a na kraju će Brexit biti blag, rekao je za „Dnevni avaz“ Neven Anđelić, profesor međunarodnih odnosa na uglednom Regent's univerzitetu u Londonu.  

Norveški model

Parlament je odbacio sporazum koji su postigli britanska premijerka Tereza Mej (Theresa May) i lideri EU. Šta sada slijedi, s obzirom na to da London, prema planu, napušta EU krajem marta?

- Zavisi u kojem će pravcu korigirati dogovor. Vjerovatno će se tražiti odgoda napuštanja Evropske unije. Juli se spominje kao mogućnost napuštanja EU, a možda i kasnije, dok se nešto konkretnije ne dogovore.

Također, najvjerovatniji je neki blaži Brexit, naprimjer po norveškom modelu, dakle neka carinska unija Britanije i EU, iako premijerka Mej odbija razgovore s vođom laburista Džeremijem Korbinom (Jeremy Corbyn), jer tvrdi da se on zapravo nije izjasnio šta želi. Sada su to već politička prepucavanja unutar parlamenta.

Je li moguće da do Brexita ne dođe?

- Teoretski je moguće poništavanje Brexita odlukom vlade. To bi bilo demokratski legitimno. Evropski sud pravde u decembru je donio odluku da se može jednostrano odustati od Brexita. To je, dakle, mogućnost.

Kao jedna od mogućnosti spominje se i novi referendum. Vjerujete li da do toga može doći?

- Drugi referendum postoji kao mogućnost, ali trenutno ne postoji politička snaga koja bi provela to kroz parlament, jer je potrebna parlamentarna procedura. Iz Laburističke stranke je 71 poslanik zahtijevao novi referendum, što nije dovoljan broj. Ali, iz sata u sat sve se mijenja.

Velika sila

Kako će se ova situacija odraziti na Bosnu i Hercegovinu?

- Iz svojih kontakata s nekim službenicima u britanskoj vladi, znam da već nekoliko godina, od izglasavanje Brexita, razmišljaju o tome kako Velika Britanija može održati svoj utjecaj na zapadnom Balkanu, dakle i u BiH.

Do sada je mantra bila: Vršite reforme, izgrađujete institucije, razvijajte demokratiju, razvijajte ekonomiju - pa ćete ući u Evropsku uniju. No, sada Britanija više ne može to govoriti, jer ona izlazi iz Evropske unije. Oni sada traže nove mogućnosti, i retorika ide u smislu da su evropske integracije najbolja opcija za zapadni Balkan, ali da je Velika Britanija mišljenja da bi njoj bilo bolje van EU.

Trenutno su preokupirani Brexitom i sve ostalo je zapostavljeno. Ali, onog momenta kada se napokon odluči šta će biti dalje s Brexitom, oni će usmjeriti s većom pažnjom svoju politiku u BiH.

Interes je prisutan i, ne zaboravimo, Britanija je, bez obzira na sve ovo, značajna članica NATO-a i Vijeća sigurnosti. Utjecaj Velike Britanije je veliki i bitno je kakva je njena politika. A njen je stav da BiH treba nastaviti s integracionim procesima i ne očekujem nikakve promjene što se tiče politike Velike Britanije prema BiH.

Najgora opcija

Ono čega se svi pribojavaju je takozvani Brexit bez dogovora, odnosno bez sporazuma o budućim odnosima između Londona i Brisela. Šta ako do toga dođe?

- To bi bila katastrofa. Vođe najvećih britanskih firmi, ugledni ekonomisti… govore o strašnim posljedicama ako bi do toga došlo. Unutar parlamenta velika je većina protiv toga. No, zakonski, kako sada stvari stoje, to je sljedeći korak, jer nema dogovora, odnosno nema podrške ni za jedan oblik sporazuma.

To je ono što tvrdokorni bregzitovci, kao što je bivši ministar vanjskih poslova Boris Džonson (Johnson), žele i čemu se nadaju.  

No, raspoloženje unutar parlamentarnih stranaka je da se usvoji neka zakonska regulativa koja bi odgodila Brexit dok se ne dođe do dogovora koji bi omogućio stabilnost Velike Britanije, ali i Evropske unije.  


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.