INTERVJU SEDMICE

Tanja Fajon: Ne razmišljam o mjestu novog šefa misije EU u BiH

Postoji mogućnosti da se politika EU prema pitanju proširenja Unije, prvenstveno zapadnog Balkana, promijeni u novom sastavu

Fajon: Rezolucija o BiH u februaru

Razgovarao: Kenan KEŠMER

3.2.2019

Članovi Predsjedništva BiH Milorad Dodik, Željko Komšić i Šefik Džaferović imali su ove sedmice svoju prvu službenu posjetu, a destinacija je bio Brisel. 

Tokom dvodnevne posjete njih trojica su se sastala s visokom predstavnicom EU za vanjsku politiku i sigurnost Federikom Mogerini (Federica Mogherini), komesarom za proširenje Johanesom Hanom (Johannes Hahn) te šefom Evropskog vijeća Donaldom Tuskom, a nenajavljen im je na sastanak uletio i šef Evropske komisije Žan-Klod Junker (Jean Claude Juncker).

Vigemark impresioniran, pažnju odvukle fotografije

Sudeći prema izjavama bh. trojke, ali i saopćenjima koja su stigla iz kabineta Mogerini, sastanci su prošli relativno dobro, uz već standardne fraze.

Iako naši predstavnici faktički nikakve rezultate rada nisu mogli prezentirati, zvaničnici EU izrazili su veliku podršku BiH na njenom putu evropskih integracija, pozvali na više rada i ispunjavanje reformi, koje će, u konačnici, donijeti bolji život građanima BiH, a državi omogućiti pristupanje evropskoj zajednici.

Riječi hvale za njihov nastup imao je i šef Delegacije EU u BiH Lars-Gunar Vigemark (Lars-Gunnar Wigemark)

- Impresivno je vidjeti kako su tri nova člana Predsjedništva BiH ostavila po strani svoje razlike i dogovorila koordiniranu poziciju tokom prve zajedničke posjete i susreta s EU zvaničnicima - napisao je Vigemark na Twitteru.

No, pažnju javnosti, možda i više od zvaničnih sastanaka po zgradi evropskih institucija, privukle su fotografije s neformalne večere koje je objavila zastupnica u Evropskom parlamentu Tanja Fajon.

Na fotografijama su Željko Komšić, Milorad Dodik i Šefik Džaferović u vrlo opuštenoj atmosferi, a Fajon je u opisu napisala da trojica članova Predsjedništva imaju više toga zajedničkog nego što ih razdvaja.

Fajon u intervjuu za „Dnevni avaz“ govori o efektima same posjete, nastanku fotografija, raspoloženju EU prema BiH, novim izborima za Evropski parlament, svojim planovima...

- To da su članovi Predsjedništva BiH za prvu zajedničku posjetu izabrali Brisel, gdje su se sastali s najvišim zvaničnicima EU, vidim kao dobar znak s obje strane. Lideri BiH su potvrdili da je put prema EU ono ka čemu teži BiH, dok su i lideri EU još jednom pokazali interes da se, uprkos mnogobrojnim izazovima, BiH pomogne na tom putu.

U Briselu, pogotovo u krugovima koji se bave proširenjem EU, ova posjeta bila je dobro prihvaćena i ulila je trunku nove nade da će put BiH prema EU ipak uskoro biti nastavljen. Poruka vrha EU BiH je jasna - što prije odgovoriti na dodatna pitanja Komisije i što prije sastaviti vlasti u BiH.

O iskrenosti bh. lidera sudit ćemo prema njihovim postupcima

BiH i dalje zaostaje u napretku za zemljama regiona. Makedonija je riješila pitanje imena s Grčkom, Srbija i Albanija uveliko pregovaraju s EU. Može li BiH očekivati jači angažman sad, kad je riješeno pitanje Makedonije?

- Ne treba zaboraviti da se sadašnji sastav kako Evropske komisije tako i Evropskog parlamenta (EP) mijenja za nekoliko mjeseci, u maju nas očekuju izbori za EP, a najesen i novo vodstvo Komisije. Naime, postoji mogućnosti da se politika EU prema pitanju proširenja Unije, prvenstveno zapadnog Balkana, promijeni u novom sastavu.

Ako se osvrnem na EP, ne mogu sa sigurnošću tvrditi da će u narednom sastavu EP biti toliko prijatelja BiH, dakle poslanika koji su naklonjeni ideji širenja i spremni da pruže pomoć BiH i ostalim državama koje žele da se priključe Uniji. Zbog toga je veoma važno da BiH što prije uradi svoj dio posla da bi Unija mogla reagirati. Stjecanje statusa kandidata za BiH što prije u najvećoj mjeri zavisi od spremnosti BiH da ispuni uvjete koje sam spomenula.

Objavili ste zanimljive fotografije članova Predsjedništva s neformalne večere uz poruku da imaju mnogo toga zajedničkog. Kako je izgledala ta večera, šta im je zajedničko?

- Iako su u javnom prostoru i medijima njihova mišljenja najčešće različita i čini se da između njih vlada napetost, uvjerila sam se da oni prilično opušteno razgovaraju među sobom, odajući utisak da istinski žele da pronađu zajednička rješenja. To je djelovalo ohrabrujuće, međutim, ostaje da o iskrenosti njihovih namjera u vezi s EU sudimo na osnovu postupaka.

U rezoluciji će biti kritika, ali ona predstavlja podršku

Rezolucija o BiH prvi put nije usvojena u EP-u. Kako to komentirate?

- Ona će, najvjerovatnije, biti usvojena na plenarnom zasjedanju u februaru jer je već bila usvojena unutar Vanjskopolitičkog odbora. Tokom posjete članova Predsjedništva BiH u Briselu smo vidjeli jasnu podršku BiH od Komisije, predsjednika Evropskog vijeća i visoke predstavnice, a rezolucija EP-a će na neki način, iako sadrži i kritike na račun BiH, predstavljati i podršku Parlamenta.


Postoje određene informacije da ćete Vi biti sljedeći specijalni predstavnik EU u BiH. Ima li tu istine?  

- Ne razmišljam o preuzimanju te funkcije i te informacije nisu došle do mene.

Ponovo ću biti kandidat za EP!

Hoćete li se Vi ponovo kandidirati za EP?

- Da, odlučila sam da se ponovo kandidiram na izborima za Evropski parlament. Vjerujem da tokom još jednog mandata mogu nastaviti s korisnim radom u EP-u. Osim tema kojima se aktivno bavim, migracije, reforma Šengena, suzbijanje govora mržnje i tzv. lažnih vijesti, borba protiv svih oblika ekstremizma i ksenofobije, zaštita ljudskih prava, moja namjera je i da nastavim s angažmanom u regiji zapadnog Balkana, uključujući BiH, koja mi je uvijek bila naročito draga.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.