INTERVJU

Ne smijemo ponoviti grešku i slagati SDP-ove glasače

Svi kandidati su bezbroj puta u kampanji ponovili da neće u koaliciju sa SDA, HDZ-om i SNSD-om

Imamović: Stav Gradskog odbora SDP-a Tuzla potpuno je suprotan stavu Kantonalnog odbora SDP-a. (Arhiv)

Piše: Kenan KEŠMER

14.3.2019

Tuzlanski kanton ponovo će se u subotu naći u centru pažnje političkih dešavanja. Za taj dan zakazana je sjednica Glavnog odbora Socijaldemokratske partije u Sarajevu, na kojoj će razmatrati opciju da svoju raniju odluku o neulasku u vlast s nacionalističkim strankama dopuni odlukom da se u TK napravi izuzetak. 

Nestatutarna anketa

Nasuprot žestokih lobiranja da se izglasa odluka mimo ranijeg stava da SDP ostaje u opoziciji je gradonačelnik Tuzle i šef Gradskog odobra SDP-a Jasmin Imamović. On je, naime, jedan od glavnih protivnika ideje pravljenja vlasti sa Strankom demokratske akcije.

Gradski odbor SDP-a Tuzla izdao je prekjučer saopćenje za javnost u kojem upozorava na nelegalnu anketu koja se tiče ulaska u vlast sa SDA. Šta se htjelo postići tom anketom i ko stoji iza nje?

- Nadležni organi SDP-a donose odluke u skladu sa Statutom i propisanom procedurom i članovi tih organa imaju slobodu glasanja u skladu sa svojom slobodnom voljom i mišljenjem. Pokušaj zbunjivanja članstva u vezi s već donesenom odlukom Gradskog odbora na način koji nije propisan Statutom, tumačimo kao pritisak na članove Glavnog odbora SDP-a BiH iz Tuzle, koji imaju drugačije mišljenje od organizatora nestatutarne ankete. Postupak utvrđivanja imena organizatora ankete je u toku.

Vaš stav je da SDP ne treba ići u koaliciju sa SDA. Zašto?

- Članovi i simpatizeri SDP-a masovno su od nas uoči predizborne kampanje tražili da na javnim skupovima i istupima garantiramo da nećemo u koaliciju sa SDA, SNSD-om i HDZ-om BiH, kao i sa PDA u Tuzlanskom kantonu. Svi su kandidati to u kampanji bezbroj puta ponovili i na osnovu toga osvojili glasove. Smatram da se ne smije lagati biračima.

Je li SDP naučio nešto iz ranijih saradnji sa SDA?

- Socijaldemokratska partija BiH je u kampanji 2010. godine govorila da neće u koaliciju sa SDA i tako osvojila glasove, a zatim te glasove isporučila u koaliciju sa SDA, dakle slagala birače. Bila je to odluka suprotna volji birača i suprotna volji članova SDP-a iz Tuzle. Nakon toga je nastao haos i na prvim narednim izborima 2014. godine SDP je u Tuzli pao sa prvog na četvrto mjesto. To je bila direktna posljedica laganja biračima. Zato se takva greška ne bi trebala i neće ponoviti.

Stav Tuzle

Šta očekujete od subotnje sjednice Glavnog odbora SDP-a, na kojoj će se razmatrati status Tuzle?

- Rekoste da će biti razmatran status Tuzle. Nama veoma smeta kad se Tuzla pomiješa s kantonom, kad se kaže da tuzlanski SDP hoće sa SDA, itd. To neće tuzlanski SDP nego Kantonalni SDP. Stav tuzlanskog SDP-a identičan je stavu Glavnog odbora SDP-a BiH i sasvim i potpuno suprotan stavu Kantonalnog odbora SDP-a. Gradski odbor Tuzle, poštujući volju birača Tuzle, rekao je da je protiv koalicije sa SDA i PDA, rekao je da je za formiranje vlasti u TK, ali bez SDA i PDA.

Nije normalno da BiH oštrije ne odgovara na propagandu

Opet se iz Srbije plasiraju laži o agresiji na BiH. Jedna od posljednjih odnosi se na izmišljotine o dešavanjima na tuzlanskoj Kapiji.

- Radi se o propagandnim aktivnostima u funkciji ublažavanja kazne ratnom zločincu Ratku Mladiću. On je, zajedno s ratnim zločincem Radovanom Karadžićem, kreator strategije laži, o čemu je dosta pisao ekspert Haškog tribunala i veliki historičar Robert Donija. Toga smo se u ratu naslušali.

Država Bosna i Hercegovina morala je odavno imati energičnije odgovore na ovakvu propagandu. Nije normalno da ubica za zločin optuži ubijene, a da država ne uzvrati oštrom reakcijom. Što se tiče Tuzle, mi smo, naravno, reagirali. Dakle, Sud BiH je pravosnažno osudio zločinca Đukića za zločin na Kapiji. Zločinac je pobjegao u Srbiju i Srbija ga mora izručiti organima BiH. Srbija se ovakvim ponašanjem blamira i zalaže ugled za čovjeka koji je ubio 71 osobu i više od 200 ranio. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.