RAZGOVOR

Aleksandar Popov: Niko ne priželjkuje da umjesto Vučića dođe Obradović

Pitanje je hoće li doći do diferencijacije između političkih lidera, ali je sasvim izvjesno da će doći do podjele između učesnika protesta, građana

Piše: Senka KURT

17.3.2019

Direktor novosadskog Centra za regionalizam, analitičar Aleksandar Popov kaže da građanski protesti „Jedan od pet miliona“, koji se već mjesecima održavaju u Beogradu, ali i gradovima širom Srbije, dobivaju neočekivan pravac. Naročito nakon što je sinoć dio demonstranata ušao, pa nasilno izbačen iz zgrade Radio-televizije Srbije.

Dio demonstranata, predvođen liderom Pokreta Dveri Boškom Obradovićem, ušao je u zgradu Javnog servisa tražeći da im se osigura vanredno gostovanje u programu. Policija ih je tokom manjeg sukoba izbacila na ulicu.

Sve je pomiješano

- Raniji protesti imali su jasnu profilaciju kad je riječ o cilju, ali i učesnicima. To su bili građanski protesti s jasnim usmjerenjem. I ovi su tako krenuli, ali se brzo uvidjelo da iza njih stoje čelnici stranaka. Ja sam od 90-ih učestvovao na protestima, ali sam od ovih odustao. Ovdje je sve pomiješano. To je jedan neprirodan savez. S jedne strane DS, zatim ljevičar Borko Stefanović, Vuk Jeremić, koji je bio ostrašćeni nacionalista, Boško Obradović, koji je krajnji nacionalista. Oni izlaze ispred ove mase i najavljuju radikalizaciju protesta, ali ovo što se sinoć dogodilo nije najavljeno i to je učinilo ovo desno krilo – kaže Popov.

Smatra da je sinoćnji ulazak u RTS smišljen i da je to ideja desnog krila.

- No, ne znam šta će dalje biti. Pitanje je hoće li doći do diferencijacije između tih političkih lidera, ali je sasvim izvjesno da će doći do diferencijacije između učesnika protesta, građana. Jedan broj učesnika nije ovo htio niti je to bio cilj – navodi Popov.

Ističe i kako ga plaši ono što stoji iza pojedinih političkih lidera protesta.

- Iza Obradovića, mislim, stoji dobar dio tih parola da se ne da Kosovo. Ja se bojim da se nekome jako žuri, ako se možda nazire rasplet kosovskog pitanja, da se to presiječe – dodaje Popov.

Iznenađen je kako ni u pokretu „Jedan od pet miliona“, ali ni među političkim liderima koji u njemu sudjeluju nema ni vizije ni plana.

- Oni sami kažu "najvažnije je da srušimo Vučića, pa ćemo onda dogovoriti slobodne i fer izbore". Ali, ja čisto sumnjam da će od toga išta biti kad dođe do podjele plijena, da će se tako lijepo, demokratski, u rukavicama ići.

Ima i gorih

Na pitanje kakva bi promjena mogla biti za Srbiju, ali i region ako Vučića smijeni radikalno desni nacionalista Obradović, Popović odgovara:

- Niko od nas to ne priželjkuje. Nevolja je što postoji i gori od njega, Milan Stamatović. On je član Saveza za Srbiju, gradonačelnik je Čajetine. U regionu je poznat jer je ljetos organizirao vojni kamp za djecu. Jako preteže ovo desno krilo. Ne znam šta će biti. Đilas najavljuje osnivanje stranke lijeve orijentacije. Ja se bojim da se voda navodi na Obradovićev mlin i da on ima šanse da iskoči kao lider svega – zaključuje Popov.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.