INTERVJU SEDMICE

Mirko Šarović za "Avaz": Siromaštvo zemlju vuče unazad i od nesposobnih političara stvara nacionalne heroje

Partnerstvo se može praviti i bez dodjele resora, ali je mnogo važnije kako gledamo na neke ključne probleme i prioritete u zemlji

Šarović: Samo je do nas hoćemo li ovu zemlju učiniti sretnim mjestom za život

Razgovarao: Kenan KEŠMER

31.3.2019

Mirko Šarović važi za jednog od najboljih, najefikasnijih i omiljenih ministara u Bosni i Hercegovini. Kao šef Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, Šarović je postigao mnogo za razvoj privrede i poljoprivrede u BiH, posebno kad se govori o izvozi bh. proizvoda u zemlje Evropske unije, ali i šire.

Šarović je ranije s EU dogovorio izvoz mlijeka i mliječnih proizvoda, brašna i ulja, a posljednji uspjeh njegovog ministarstva je dozvola za izvoz bijelog mesa, odnosno piletine u EU.

Sljedeći korak je izvoz crvenog mesa

Imate li informacije jesu li bh. privrednici već počeli izvoz?

- Naši proizvođači sada obrađuju i traže tržište za svoje proizvode u zemljama EU. U našoj zemlji više od 50 kompanija se bavi proizvodnjom pilećeg mesa, koje za sebe vežu skoro 300 farmi i nekoliko hiljada radnih mjesta. U tom kontekstu, ovo može biti odlična prilika za zaradu i razvijanje biznisa.

Šta Vam je sljedeće na redu?

- Na agendi Ministarstva za naredni period je dobivanje dozvole za izvoz takozvanog crvenog mesa, a to je meso goveda, ovaca, koza i svinja i u toj pripremi daleko smo odmakli. Vjerujemo da će se taj posljednji korak desiti u 2019. godini, sve ostalo je završeno.

Bosna i Hercegovina ima sporazum s Turskom o izvozu mesa. Bilo je nekih problema u tom aranžmanu pa smo to prevazišli. Šta se dešava na tom polju? Jeste li Vi zadovoljni izvozom koji ostvarujemo?

- Najveći problem u trgovini s ovom zemljom u prošloj godini bilo je slabljenje turske nacionalne valute. Zbog toga smo imali i nešto slabije rezultate od očekivanih u izvozu mesa, brašna i djelimično ulja. Sada se situacija stabilizirala pa je za očekivati i povećavanje isporuka naših vodećih proizvoda u Tursku. Završili smo više međunarodnih sporazuma, jedan od njih je sporazum s Turskom, koji je u Predsjedništvu i čeka usvajanje. Nadam se da će se brzo naći na dnevnom redu Predsjedništva i da ćemo brzo dostići onu famoznu milijardu za izvoz.

Moramo čuvati energetsku nezavisnost BiH

Mnogo se ovih dana govori o gradnji Bloka 7 Termoelektrane Tuzla. Evropska energetska zajednica zbog toga je pokrenula postupak protiv BiH, a svoje protivljenje izrazila je i EU zbog toga što se radi o kineskom krediti.

- Ne bih rekao da postoji protivljenje iz Evropske unije, već sumnje, prije svega iz Energetske zajednice, da su garancije date za ovaj projekt, problematične sa stanovišta dozvoljene državne pomoći. Moje stanovište je da mi moramo čuvati nezavisnost domaćeg regulatornog tijela, a to jeste Savjet za državnu pomoć, čije odluke može da ospori jedino Sud Bosne i Hercegovine, ali i da vodimo računa o energetskoj nezavisnosti Bosne i Hercegovine. Projekt Tuzla Blok 7 nije štetan, naprotiv. On je dio naše državne strategije, usaglašene s tom istom Energetskom zajednicom, da se stari istrošeni blokovi termoelektrane u Tuzli zamijene novima, koji smanjuju emitiranje štetnih čestica do dozvoljenog nivoa po EU standardima i da energetsku efikasnost povećamo za 30 posto.

Milorad Dodik, predsjednik SNSD-a, poziva SDS na saradnju na državnom nivou, jednu vrstu koalicije. Hoće li SDS to prihvatiti? Šta Vi mislite o tome?

- Za SDS, koalicija ili partnerstvo sa SNSD-om u Vijeću ministara je mnogo više od puke podjele resora. Partnerstvo se može praviti i bez dodjele resora, ali je mnogo važnije kako gledamo na neke ključne probleme i prioritete u zemlji – možemo li ih zajednički rješavati. Po meni, siromaštvo koje dominira u našem društvu, najveći je problem u RS i BiH. Ono zemlje vuče unazad i najplodnije je tlo da od slabih i nesposobnih političara stvara nacionalne heroje.

Investicijska konferencija u Sarajevu

Šarović je prije nekoliko dana s generalnim sekretarom Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) Encom Kvaterkiošem (Enzo Quattrociocche) potpisao Administrativni aranžman za Godišnji sastanak Odbora guvernera EBRD-a i biznis sastanak, odnosno investicijsku konferenciju od 7. do 9. maja 2019. godine u Sarajevu.

Šarović je tom prilikom kazao da je to projekt za koji se, kao ministar, zalagao od 2010. godine.

- Raduje me i činjenica da će ovu priču podržati i predstavnici zemalja Zapadnog Balkana, koji će ovim povodom boraviti u Sarajevu. Nadam se da ćemo ovaj događaj svi zajedno iskoristiti da predstavimo svoj potencijal i napravimo ekonomski pomak. Samo je do nas hoćemo li ovu zemlju učiniti sretnim mjestom za život - rekao je ministar Šarović nakon potpisivanja Administrativnog aranžmana. 


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.