EKSKLUZIVNI INTERVJU

Jusuf Nurkić za "Avaz": Zašto bismo se stidjeli naših heroja, za to nemamo razloga

Ne vrijedi gledati nazad, već samo naprijed, kaže naš as o teškoj povredi zbog koje je ranije okončao sezonu

Nurkić: Radim ono što je do mene i nadam se najboljem

Razgovarao: Emir JESENKOVIĆ

18.5.2019

Ne postoji medij u regionu koji nije prenio vijest da je Jusuf Nurkić na utakmici plej-ofa NBA lige nosio majicu s ispisanim imenima devetorice pripadnika Armije Bosne i Hercegovine koji su izgubili život u odbrani naše države.

Na Dan zlatnih ljiljana (9. maj), Jusuf je time odao počast herojima odbrane naše domovine, ali, kao što se moglo pretpostaviti, u našem je istočnom susjedstvu to naišlo na histerične reakcije pojedinih medija, koji su se utrkivali koji će gorim uvredama zasuti našeg košarkaškog asa.

Djeca će imati bolje uvjete za učenje

Od toga da je majicu obukao kako bi provocirao bivšeg saigrača u Nagetsima Nikolu Jokića iz Srbije do toga da podržava zločince. Naravno, ova gomila izmišljotina i nebuloza vrijedna je prezira, stoga nas nije ni iznenadila Nurkićeva reakcija na ovu temu.

- Zar se trebamo stidjeti naših heroja, zašto bismo ih se stidjeli i bilo kome opravdavali, za to nemamo razloga - bile su riječi Nurkića (25), koje još jednom pokazuju da se radi o osobi koja ne pati od kompleksa, niti na terenu, još manje van njega, niti se libi javno zauzeti stav o svim bitnim pitanjima u vezi s našom državom.

A kad je u pitanju teren, sezonu karijere startnog centra Portland trejl blejzersa krajem marta je okončala teška povreda lijeve noge u duelu protiv Bruklin netsa zbog koje ne može pomoći saigračima u plej-ofu, ali je njihov najveći navijač.

Stoga smo i razgovor s vodećim bosanskohercegovačkim sportistom i planetarnom košarkaškom zvijezdom počeli upravo pitanjem kako ide oporavak u Portlandu...

Treba težiti da čovjek bude što bolji

Mnogima je još u pamćenju trenutak Vaše povrede na utakmici protiv Bruklin netsa, nakon koje ste i operirani. Kako se sada osjećate?

- Mislim da ne vrijedi gledati nazad, već samo naprijed. Oporavak ide svojim tokom, radim ono što je do mene i nadam se najboljem.

U Portlandu ste primili nagradu „Maurice Lukas", koja se tradicionalno dodjeljuje za najveći doprinos klubu i zajednici, posebno u humanitarnim akcijama. Vi ste odlučili da novčani dio nagrade u iznosu od 5.000 dolara bude uplaćen lokalnom Bošnjačkom kulturnom i obrazovnom centru.

- To je naš centar u Portlandu, koji okuplja mnogo Bosanaca. Kako je to još bio prvi dan ramazana, nisam imao dilemu kome donirati taj novac. Centar okuplja i mnogo djece koja će sada imati bolje uvjete za učenje.

Kažete da Vas je naš poziv u Portlandu zatekao nedugo nakon džuma-namaza u lokalnoj džamiji. Vjernik ste, stoga je ovaj mjesec za Vas sigurno nešto posebno...

- Ramazan jeste poseban period, u kojem se i tijelo i duša „čiste". Naravno, uvijek treba težiti da čovjek bude što bolji, posebno u odnosu s drugim ljudima, ali ovo je definitivno mjesec koji te čini boljim. Ima i jedna praktična strana, a to je da se čovjek i zdravije hrani. Iskreno, svakom ramazanu se radujem.

U Americi se živi "300 na sat"

S obzirom na to da ste profesionalni sportista, kako podnosite napore tokom ramazana, kada u dužem periodu dana ne možete konzumirati ni jelo ni piće?

Jusuf je ove sezone pružao impresivne partije

- Postim svaki ramazan, a sa sportskim obavezama to nije jednostavno. Napori su veliki, pogotovo ako utakmica počinje kasno navečer, ali, opet, to je dio onoga u što vjerujem i tako to i prihvatam.

Zbog Vaše profesije niste često u prilici biti s najbližom porodicom tokom ramazana i Bajrama. Pada li Vam to teško?

- Naravno da bi bilo lijepo te dane provoditi u porodičnom okruženju, ali, kažem, čovjek se svemu mora prilagoditi.

Trenutno sam u Americi, gdje se živi "300 na sat", sve je isprogramirano. Međutim, uspijem naći vremena za sve. Uostalom, kako postoje džamije u Tuzli, odnosno u BiH, tako postoje i u Portlandu, Los Anđelesu...

Trenutak za historiju

Vrijedi se podsjetiti i kako je počela Jusufova američka priča. U ranim jutarnjim satima (po našem vremenu) 27. juna 2014. godine na ceremoniji u Njujorku komesar NBA lige Adam Silver objavio je da su Čikago bulsi kao 16. izbor prve runde uzeli Nurkića.

No, dok je Jusuf na bini primao čestitke NBA komesara te slavio ulazak u najjaču ligu svijeta, Bulsi su u unaprijed dogovorenoj trgovini Nurkićeva prava ustupili Denver nagetsima zajedno s pravima na tri pozicije niže draftovanog beka Gerija Herisa (Garry Harris) u zamjenu za krilo Daga Mekdermota (Doug McDermott), kojeg je Denver uzeo na 11. mjestu.

Ugovor s Nagetsima Jusuf je potpisao 19. jula u večernjim satima u hotelu na Ilidži, neposredno nakon što je sa 26 poena našu mladu reprezentaciju (do 20 godina) predvodio do pobjede nad Ukrajinom (86:71) kojom smo osigurali plasman u najviši rang, A-diviziju Evropskog prvenstva za selekcije U-20. Nurkićev potpis na četverogodišnji ugovor, vrijedan približno osam miliona dolara, tada je zabilježila i naša kamera.

Novi ugovor, ovoga puta s Blejzersima, potpisao je prošlog jula, a njegova vrijednost (48 miliona dolara za četiri godine) rekordna je kad su u pitanju bh. sportisti.

"Ujedinio" Milorada Dodika i Lebrona Džejmsa

Nurkić je, vjerovatno, jedina osoba na planeti kojoj je uspjelo da u jednoj stvari „ujedini" najveću NBA zvijezdu Lebrona Džejmsa (LeBron James) i aktuelnog predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika.

Obojica su, naime, nakon povrede uputila podršku Jusufu, mada je s Džejmsom Nurkić vodio žestoke duele na parketu, a Dodika često „poklapao" u svojim statusima na društvenim mrežama zbog njegovih političkih ispada.

Sezona karijere

Do momenta povrede u samom finišu meča protiv Netsa, Nurkić je igrao jednu od najboljih utakmica u karijeri. Za 34 minute nanizao je 32 poena uz 16 skokova, pet asistencija, četiri blokade i dvije osvojene lopte!

Upotpunilo je to njegovu impresivnu statistiku u sezoni u kojoj je u 72 nastupa postavio rekorde karijere u poenima (prosjek 15,6), skokovima (10,4) i asistencijama (3,2) za 27,4 minute u prosjeku.

Jusuf potpisuje svoj prvi NBA ugovor

Naučio odluke donositi sam

 - Naučio sam da sve odluke donosim sam. Spreman sam svakog saslušati, ali odluka je na meni. Želim takvu vrstu odgovornosti, tako je najbolje - riječi su koje definiraju Nurkićev pristup životu i poslu.

17. januara protiv Klivlend kavalirsa upisao je Nurkić svoj prvi i za sada jedini tripl-dabl u NBA karijeri, odnosno trocifreni učinak u tri statističke kategorije u jednom meču. Imao je po deset poena, skokova i asistencija

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.