INTERVJU

Mirko Šarović za "Avaz": SDS ima ambiciju da bude u vlasti

Nećemo propustiti priliku da budemo dio političkog života i aktivno učestvujemo u razgovorima s drugim partnerima

Šarović: Ako hoćemo da pobjeđujemo, moramo biti jaki. Avaz

Mirela KUKAN

4.7.2019

Mirko Šarović, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, nakon što je u nedjelju postao sedmi predsjednik Srpske demokratske stranke, u intervjuu za „Dnevni avaz“ komentira unutarstranačke turbulencije, ali i informacije o tome da njegov izbor znači korak bliže koaliciji sa Strankom demokratske akcije.

Nema jednoumlja

- Mi smo izbore u SDS-u završili na potpuno demokratski način i nikad se nismo petljali u izborni proces nekih drugih političkih partija u BiH i RS. Najvažnije je da smo uspostavili demokratski proces, a na meni je prevashodna obaveza da pokušam uspostaviti koheziju i hemiju, da kao stranka pobjeđujemo, a ne gubimo. Turbulencija u SDS-u je bilo i izbori i jesu bili zbog toga da to pokušamo prevazići. Ako hoćemo da pobjeđujemo, moramo biti jaki - iznosi Šarović na početku razgovora.

Znači li to i da idete ka mirenju unutarstranačkih frakcija i jeste li razgovarali već sa svojim protukandidatom Milanom Miličevićem, kojeg ste, ipak, pobijedili tijesno, sa 24 glasa razlike?

- Sa svima sam razgovarao. To su moji stranački prijatelji i to je moj zadatak. Ni sa kim nisam ni u kakvom sukobu, a uobičajeno u svakoj stranci je da postoje određena različita razmišljanja, jer nema jednoumlja. I s Miličevićem i s drugim važnim ljudima u SDS-u razgovaram s namjerom da zajednički gradimo uspješniji SDS.

Jeste li u aktuelnom političkom trenutku skloni SDS-ovom ulasku u vlast?

- Veoma je upitno da li realno za to postoje šanse, bez obzira na ambiciju. Svaka stranka mora da ima ambiciju i ja imam ambiciju da vodim stranku koja je vladajuća, ali realno, bar kada je u pitanju Republika Srpska i dio u Savjetu ministara BiH, upitno je postoji li mogućnost za to. No, svakako nećemo propustiti priliku da budemo dio političkog života i aktivno učestvujemo u razgovorima s drugim političkim partnerima.

Izlizana floskula 

Imate li to opterećenje, kako je to izjavila predsjednica RS Željka Cvijanović, da Vas „jako voli političko Sarajevo“? 

- Apsolutno nikakvo opterećenje nemam. Ta floskula već je, na neki način, izlizana. S političkim Sarajevom u posljednjih godinu dana, koliko vidim, više saradnje, akcije i razgovora ima SNSD. Ako je neko od nas posljednjih osam mjeseci razgovarao s bilo kojim političkim subjektom iz Federacije, uprite prstom i recite kada je to bilo. Sve razgovore imao je upravo SNSD i, koliko znam, oni su već sklopili koaliciju sa SDA i HDZ-om, a što im to baš ne ide od ruke, njihov je problem. SNSD je taj koji je više godina bio u koaliciji s političkim Sarajevom, sa SDA, sa SDP-om i drugim nekim partijama, a SDS je mnogo, mnogo manje godina koalirao. Vjerovatno bi i gospođa Cvijanović i SNSD voljeli da se mi negdje zaledimo i vegetiramo, onda bismo im vjerovatno kao SDS bili dobri.

Koga će izabrati za prve saradnike

Prema izmijenjenom Statutu SDS-a, Vi ćete birati Predsjedništvo stranke. Koga ćete izabrati za svoje prve saradnike?

- Pokušat ću da izaberem najbolje, neću vam za sada govoriti imena, niti ih imam unaprijed pripremljena. Stvar je unutrašnjeg dijaloga s važnim ljudima u stranci da napravimo bolji izbor kvalitetnih kadrova koji mogu da daju potrebnu energiju i unesu novi i kvalitetniji život SDS-u. Ako uspijem da selektujem najbolje, i stranci će da bude bolje.

Znači, nećete otkriti hoće li u rukovodstvu biti imena poput Vukote Govedarice, Aleksandre Pandurević, Mladena Bosića, Miće Mićića?

- Neću o imenima. Svi su oni, svako na svoj način, moji dugogodišnji saradnici, imaju svoje vrijednosti, kvalitete, odlične rezultate u različitim razdobljima i svako od njih može na različite načine, neko više, neko manje, da unaprijedi imidž SDS-a.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.