INTERVJU

Kojović za "Avaz": I u Fortinoj Vladi ima propusta i sigurno može bolje

Ako Vlada Kantona Sarajevo izdrži pritiske i sve drugo, treba im zaista skinuti kapu

Kojović: Ne znam hoće li opstati Šestorka u Sarajevu. Arhiv

Seđad MUHIĆ

6.7.2019

Predrag Kojović je na četvrtom Kongresu Naše stranke prije mjesec i po ponovo izabran za predsjednika. Od tada rijetko je istupao u javnosti. 

U intervjuu za „Dnevni avaz“ odgovara na aktuelna politička pitanja, o stanju u BH. bloku, kontinuiranim brutalnim napadima DF-a, vlasti u Kantonu Sarajevo... 

Na početku razgovora prihvatio je kritiku dijela javnosti zbog činjenice da se predstavljaju kao liberalna stranka lijeve orijentacije koja okuplja sve građane i narode, a ipak najviše djeluju na dijelu države u kojem su Bošnjaci većina. 

Zamjeraju vam da samo radite u dijelu FBiH u kojem dominantno žive Bošnjaci, kada se može očekivati snažniji angažman Naše stranke u Hercegovini i RS?

- Prihvatam tu kritiku. Pokušavali smo i ranije širiti stranku u tim regionima zemlje. Ulagali smo u RS mnogo i, rekao bih disproporcionalno u odnosu na neke odbore u FBiH. U Mostaru smo ojačali, i s ponosom ističem da smo na posljednjim izborima pola glasova dobili s lijeve, a pola s desne obale Neretve. Ali radit ćemo na tome u narednom periodu. Sve što možemo ćemo uraditi da upravo u tim krajevima uspostavimo ili ojačamo Našu stranku. Na posljednjem Kongresu Naše stranke sam dao obećanje da će na sljedećem biti i naši delegati iz dijelova zemlje gdje smo sada slabo ili nikako prisutni. Naša stranka je multietnička stranka i bez obzira što su Ustav i politička podjeljenost zemlje protiv stranki kakva je Naša stranka mi moramo uspjeti u tome. Moramo biti prisutni u svim dijelovima zemlje.

Nedavno su vas optužili da relativizirate istinu o agresiji na BiH. Je li to tačno?

- Moja nedavna najava da želim obići cijelu BiH, razgovarati sa Srbima, Bošnjacima, Hrvatima i svima ostalima je naišla na salvu potpuno neosnovanih napada jer sam rekao da želimo govoriti o zajedništvu, o gradnji međuetničkog povjerenja o zajedničkoj budućnosti svih nas Bosanaca i Hercegovaca. Oni koji o 90-tim, a ima ih, misle s nostalgijom, to žele prikazati kao izdajnički čin, kao “pregovore sa teroristima", kao napad na BiH. A stvar je sasvim suprotna. Oni koji nas dijele po tome kako se zovemo i kojem se bogu molimo, oni koji svu svoju energiju ulažu da nas ubijede da BiH ne može funkcionirati ako nije podijeljenja u etničke torove i koji je pod plaštom brige za svoj narod brutalno pljačkaju kako bi je ekonomski uništili - oni rade protiv BiH. Moja namjera je da politički okupimo građane BiH, Bošnjake, Srbe, Hrvate i Ostale, koji su ponosni na svoju etničku pripadnost, koji su ponosni što su građani ove divne, demografski i kulturološki najbogatije zemlje na Balkanu, koji ne žele da njihova djeca budu topovsko meso u nekom idućem ratu ili da viđaju svoje unuke preko Skype-a i da zajedno počnemo graditi evropsku budućnost za sve nas.

Hoće li opstati Šestorka u Sarajevu?

- Ne znam i ne mogu znati odgovor na vaše pitanje, ali želim još jednom javno iskazati veliko poštovanje prema svakom zastupniku i zastupnici šestorke u kantonalnoj Skupštini koji već mjesecima odoljevaju strašnim pritiscima, korupciji i ucjenama SDA. Ako izdrže sve to i sačuvaju sarajevsku Vladu, treba im zaista skinuti kapu.

Jeste li vi zadovoljni radom premijera Edina Forte?

- Izuzetno. Svakog dana sam sve više uvjeren da je upravo on osoba kakva nam je trebala. Mozak prve klase, smirenost, vizija i spremnost da sa timom radi dan i noć. I transparentnost. To je Edin Forto. Ali ovdje je radi poštenja neophodno proširiti kadar. Cijela Vlada KS zaslužuje čestitku ne samo zbog izuzetno dobrog posla koji obavljaju uprkos otporima i zamkama koje im SDA putem svojih ljudi raspoređenih po administraciji podmeće nego i zbog timskog rada i timske atmosfere kojoj daju prednost u odnosu na individualnu promociju.

Konakovića, nažalost, nisam vidio posljednjih par mjeseci. Arhiv

Kako komentirate posljednja događanja i afere koje se vežu za Vlade koju vodi Vaš premijer?

- Govorite o aferama u množini, a ja pretpostavljam da mislite na ovaj skorašnji slučaj kad je problematizirana budžetska stavka namijenjena inkluzivnim, međuentitetskim, kulturnim projektima. Namjera dobra, nema sumnje. Realizacija je možda mogla bolje. Sasvim sigurno niko nije namjeravao ukrasti taj novac da sebi kupi zlatni prsten pečatnjak. To je moglo prije, u ovoj Vladi ne. Vidite, sasvim sigurno ima propusta, neke stvari, neke stavke promaknu, neke stvari mogu bolje. Građani, mediji pa i opozicija trebaju ukazivati na ono što misle da nije urađeno na najbolji mogući način. Ova Vlada je pokazala da želi slušati i da ako je kritika opravdana adekvatno reagira. Ali jedno je sigurno, ova Vlada ne krade novac poreskih obveznika kako bi stranački tajkuni napunili džepove, a sitnišem od toga finansirali partijske izborne kampanje.

U kakvim ste odnosima s Dinom Konakovićem, je li tačno to da je on samo vaša marioneta?

- U dobrim smo odnosima. Nisam ga nažalost vidio posljednjih par mjeseci, a vrlo rijetko se i čujemo. To nije dobro, volio bih da nađemo više vremena. Obojica smo zauzeti, svako na svom poslu. On odlično radi svoj. Izuzetno je korektan i konstruktivan partner u Vladi KS. Žao mi je što ni njegova supruga Dalija pa i porodica nisu ostali pošteđeni bestidnih političkih i drugih napada. Ali izgleda da je u politici kao i životu - tek kad ih je obuzeo nekontrolisani bijes i početak očaja SDA otkriva pravo lice. U Vladi šestorke nema marioneta- mi smo svi ravnopravni partneri.

Kada očekujete formiranje vlasti na nivou BiH, kakvu ćete vi ulogu tu imati?

- Parlamentarna većina na državnom nivou je formirana na konstituirajućoj sjednici i izabrala je rukovodstvo parlamenta.Od tog momenta do danas to tijelo, de facto, ne radi. Sasvim je vjerovatno, ispravite me ako griješim, da je ovo unikatna pojava u političkom svijetu- da vladajuća parlamentarna većina blokira rad parlamenta i izbor svoje izvršne vlasti. Posljedice, i domaće, prevashodno ekonomske, ali i međunarodne su već značajne i svakim danom nerada i neizbora novog Vijeća ministara će biti sve značajnije i bolnije. Puna i isključiva odgovornost je na koalicionim partnerima vladajuće većine. Naš stav u pogledu prijedloga za mandatara Vijeća ministara je od prvog dana bio jasan i nepromjenjiv - mandatar mora poštovati ranije donesene strateške odluke kada je u pitanju put BiH ka NATO savezu.

Kojović: Damir i ja smo sasvim sigurno više od stranačkih kolega. Arhiv

Kako komentirate brutalne napade DF-a na Bh blok?

- Iskreno, ja pokušavam ali ne razumijem to. Mislim da se to ne može razumjeti na racionalnom pa ni na ideološkom nivou. Ponekad imam osjećaj da je stvar sasvim lične, kompulsivne, prirode. Ne mislim na lični odnos Komšića i mene, nego njegovih saradnika i partnera i Naše stranke. To nije dobro, nepotrebno je, šteti partnerstvu u Vladi KS, šteti ideji građanske BiH i s tim treba prestati. Mi i DF nismo, ili ne bi trebali biti, politički protivnici, nego samo neistomišljenici koji u velikoj mjeri dijele civilizacijske vrijednosti. Barem ja tako mislim.

Sve se više govori o unutarstranačkim sukobima u Našoj stranci. Postoje li sukobi u stranci koju vodite. Želite li se riješiti Damira Marjanovića?

- Damir Marjanović je član Naše stranke, istaknuti i važan član našeg tima i tako će, nadam se, i ostati. Špekulirati da smo zbog unutarstranačke kampanje za predsjednika stranke smetnuli s uma, gurnuli u drugi plan, ono zbog čega smo se prevashodno okupili u Našoj stranci, a ne nekoj drugoj je neozbiljno. Infantilno. Dakle, nema sukoba i ne želimo se riješiti Damira Marjanovića.

U kakvim ste ličnim i poslovnim odnosima s njim?

- Mi smo sasvim sigurno više od stranačkih kolega.

Hoćete li ga imenovati u najuže rukovodstvo stranke?

- Formiranje stranačkih organa nakon Kongresa još nije završeno, ali sam siguran da će Damir biti imenovan u najviše organe stranke do kraja ljeta kada će se dovršiti konstituisanje Glavnog Odbora i Predsjedništva stranke. To je moja želja i to bi bilo dobro za stranku ali to,nažalost, zavisi i od njegovih drugih profesionalnih obaveza kojih nije malo.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.