INTERVJU

Nikšić za "Avaz": Vlast bez SNSD-a i SDA? Zvuči dobro, ali...

Nema izlaza iz krize sve dok su takvi igrači u igri i smatramo da treba uvesti opciju vanrednih izbora, gdje će građanima biti ponuđeno da urade ono što su uradili građani KS – izaberu bolju vlast

Nikšić: Interes vladajućih nisu promjene. Avaz

Razgovarao: Kenan KEŠMER

18.9.2019

SDP kao opoziciona stranka u posljednje vrijeme možda je najviše privlačila pažnju javnosti. Prvo po unutarstranačkim turbulencijama i raskolim, pa stavom o raspisivanju vanrednih izbora kao i prijedlogu bojkota izbora.

Predsjendik SDP-a Nermin Nikšić u razgovoru za „Dnevni avaz“ otvoreno govori o svojim stavovima, izborima, unutarstranačim rascjepima, vlasti...

Poznata matrica

11 mjeseci nakon izbora BiH nema vlasti. SDP je spominjao vanredne izbore, je li to izlaz iz krize?

- Podsjetit ću javnost o glavnoj temi kampanje kada su oni koji su danas dio bošnjačke reprezentacije optuživali SDP za nekakve planove B, dogovor sa Čovićem ili Dodikom, kako je kome u tom trenutku odgovaralo. Nije to prestalo ni neposredno nakon izbora pa su u velikoj pompi stvarane tenzije, fabriciranjem raznih kombinacija u koje je navodno bio upleten SDP. Sada je valjda već svima jasno ono o čemu SDP govori od početka. Izborni pobjednici mogu formirati vlast, ali to ne žele. SDP i građanske stranke služile bi samo kao moneta za potkusurivanje nacionalističkih lidera. Matrica je vrlo poznata i oprobana, Izetbegovićeve prijetnje o imenu RS-a, Dodikove prijetnje o potezima u RS. Najnovija tenzija vezana je za Kongres SDA, iako na kraju imamo činjenicu da se i SDA i SNSD sasvim dobro snalaze u svojim igrama, a građani ispaštaju. SDP smatra da nema izlaza iz krize sve dok su takvi igrači u igri i smatramo da treba uvesti opciju vanrednih izbora, gdje će građanima biti ponuđeno da urade ono što su uradili građani KS – izaberu bolju vlast.

Kad smo kod formiranja vlasti, mediji su objavili da ste se tajno sastali s gospodinom Fahrudinom Radončićem (SBB) i Mirkom Šarovićem (SDS) i da je tama razgovora bila formiranje vlasti bez SNSD-a i SDA. Je li to tačno?

Mediji u Bosni i Hercegovini i njihovi novinari, uz časne izuzetke, su posebna priča. Kad se samo sjetim kako su i koliko neistina i laži pisali o kongresu SDP, baš je degutantno koliko je primjetna šutnja o kongresu SDA gdje se aklamacijom birao predsjednik. Medij koji objavljuje laži i izmišljotine može to raditi kada nema odgovornosti za vijesti za koje bi bar trebali ponuditi neki dokaz. Koliko sam tema brojnih špekulacija i koliko sam, prema medijima, imao tajnih sastanaka ponekad mi se čini da ja vodim vlast u ovoj državi. Da rezimiramo, nije bilo sastanka o kome govorite, tajno se ne sastajem, ne krijem sastanke, ali je jasno da ponekad komuniciramo. Mogu dodati da je vlast bez SDA i SNSD-a nešto što nije baš realno, ali moram priznati zvuči dobro.

Neprestana reklama

Sa zvaničnog sastanka s Radončićem ste zajedno pozvali na bojkot izbora ukoliko se ne dese izmjene izbornog zakona. Je li to moguća opcija? Hoćete li bojkotirati?

SDP je učinio skoro sve na tom putu. Ponudili smo izmjene zakona, dali rješenje, rekli i kako finansirati projekat, koji ne košta mnogo. Dali smo taj prijedlog u parlamente i on je tu pao. Zbog svega navedenog smatramo da je interes vladajućih da se ne dese te promjene. Imamo činjenicu da SDP iz ciklusa u ciklus bude potkraden za dio glasova. Bojkot je jedna od opcija. Međutim, u demokratskoj državi bi morao funkcionisati besprijekorno osnovni mehanizam demokratije. Žao mi je što međunarodna zajednica ne reaguje snažnije i odlučnije po tom pitanju, zbog čega mi tražimo partnere i spremamo konkretne aktivnosti.

S druge strane, Damir Mašić je izjavio da bi vladajuća šestorka u KS mogla izaći zajedno na izbore. Koliko je to realno?

Još uvijek je dosta vremena do lokalnih izbora i mislim da bi bilo prerano da govorim o tome sada. Imamo zaista mnogo problema koje treba riješiti u ovoj državi. Naravno, gdje se ljudi sastaju i razgovaraju postoje i neke ideje. Jedna takva moguća je široka koalicija. Također, SDP je u BH bloku i tu postoji prostor za zajedničko djelovanje. SDP će nastupiti onako kako smatramo da je najbolje za građane na osnovu procjena i analiza koje stalno radimo, a ne odustajući od našeg programa i naših programskih opredjeljenja. 

SDP je bio u žiži medijskog interesovanja zbog unutarstranačkih dešavanja. Nastala je i nova stranka...Kakva je situacija u SDP-u?

SDP je uvijek u žiži interesovanja. Iako nas pojedini stranački mediji imaju na meti, moram im se zahvaliti za neprestanu reklamu koju nam stvaraju. Biti napadan od nacionalističkih medija samo potvrđuje sve što smo rekli od izbora do danas, od neiskrenih ponuda, nemogućih koalicija za vlast zbog glasanja u Domu naroda, pa sve do formiranje ljevice zelene boje zbog ličnih interesa nekoliko pojedinaca. U SDP-u sada i sa sigurnošću možemo znati da je put ka građanima bombardovan napadima desnice, ali naše članstvo razumije da se vlast ne može praviti sa onima koji ovu državu uništavaju već tri decenije.

Iako smo svjedoci da se uništavaju i posljednji privredni giganti, da vlasti nema niti na federalnom ni na državnom nivou, da se na pozicije imenuju osobe koje se već 20 godina etiketiraju kao kriminalci, u isto vrijeme u medijima se bruji o SDP-u, našim izborima, našim ljudima itd. Moram podsjetiti da je za proteklih 30 godina mnogo pojedinaca i grupa izašlo iz naših redova, ali svi smo svjedoci kako su završili. Mi se nismo bavili njima, pe nećemo ni ovim novim. Naš fokus je na našim planovima i postizanju ciljeva, te borbi protiv sve lošijeg stanja u ovoj zemlji i vraćanju nade ljudima koji svakodnevno napuštaju.


SDA – Jedno misle, drugo pričaju

Kako komentirate deklaraciju SDA?

Klasična SDA, jedno misle drugo pričaju, treće se dogovaraju, četvrto rade. Još jedna od brojnih sličnih deklaracija. Teze koje su spomenute su već postojale i prije. Zašto onda tolika buka podigla? Zato što tenzije odgovaraju svim koalicionim partnerima i SDA i SNSD i HDZ. Prije toga im je odgovarala medijska pažnja okrenuta ka paradi. Ono što im ne odgovara jeste činjenica da javnost sve više postaje svjesna kako oni kao prekaljeni partneri zatežu oko vlasti, ne sazivaju parlamente i opstruiraju tamo gdje vlast radi, a oni nisu u njoj. Zato su posvećeni stvaranju tenzija kako bi ponovno homegenizirali svako svoje biračko tijelo.

Nekoliko stranka je potpisalo svojevrsnu koaliciju u Srebrenici. SDP-a nema za sad tu. Zašto? Hoćete li se priključiti tom bloku?

- SDP BiH je stava da ne želi biti ni po koju cijenu, niti na jednom pedlju zemlje dio neke monoetničke koalicije, pa samim tim ni bošnjačke, kojoj je cilj graditi pozitivnu sliku o sebi bez obzira kako će se to odraziti na samu Srebrenicu. Znamo da je pitanje Srebrenice specifično, ali nam se čini da to znaju i ostali akteri koji redovno najavljuju zajedničko djelovanje, potom se posvađaju, potuku u džamiji, izgube izbore i zatim licemjerno žale i traže krivca negdje drugo. A stanje u Srebrenici se ne popravlja.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.