RAZGOVOR

Prašović-Gadžo za "Avaz": Razmaženi Čampara treba podnijeti ostavku

Imam informaciju da je Čampara čak iz te donacije i za sebe zadržao jednu uniformu

Prašović-Gadžo: Tražila obaranje izvještaja o radu FMUP-a. Arhiv

Razgovarala: M. Rener - Smajović / Avaz.ba

1.11.2019

Ministar unutrašnjih poslova FBiH Aljoša Čampara je od 2015. godine do danas devastirao  instituciju kojom je rukovodio. U izvještajima o radu tako ozbiljne institucije smo čitali kako je Čampara pisao čestitke za praznike te koliko je saopćenja poslao. Kaže to u intervjuu za „Avaz“ Sanela Prašović-Gadžo, zastupnica SBB-a u Predstaničkom domu Parlamenta FBiH i član Komisije za sigurnost ovog doma.

Ona je na prošloj sjednici imala obimno kritičko izlaganje o radu ovog ministarstva i Čampare, koji je na njegovom čelu. Posebno je kritizirala da su pred parlamentarce tek sad došli izvještaji iz 2015. godine.

Sramotan rad

- Malo je toga o svom radu pozitivnog mogao napisati. To sve skupa je skandalozno. Ja sam na Komisiji za sigurnost tražila da se obore ti izvještaji i oni su pali – kazala je Prašović-Gadžo.

Vi ste lično  oštro kritizirali rad Čampare na sjednici Predstavničkog doma. Koji su sve njegovi propusti?

- On je, na žalost svih nas, propustio cijeli jedan mandat, plus godinu tehničkog mandata da radi svoj posao. Kada se pomno analizira njegov rad, onda svi možemo postaviti pitanje - po čemu pamtimo njegov rad? Ministra Čamparu pamtimo po slikama kada diktira programske sadržaje urednicama Federalne televizije. One pišu, on diktira. Potom ga pamtimo po šetnji po brdima kada je lociran ubica Gačić iako on nije imao nikakve operativne nadležnosti da bude na tom mjestu.

Razmaženog Čamparu, također, pamtimo i po najlošijem radu u Federalnoj vladi. Njegov učinak je bio najmanji od svih ministarstava i 2018. godine iznosio je samo 47 posto. To je direktna degradacija te institucije. Devastirao je učinak FMUP-a. Napravi godišnji plan aktivnosti rada Ministarstva, a onda u izvještajima vidite da velika većina toga uopće nije realizirana. Sramotan je njegov rad.

ČAMPARA: Pokazao Nesposobnost. Arhiv

Podsjetili ste na donaciju uniformi za Specijalnu jedinicu FUP-a koju je 2017. godine primio Čampara od firme koja se dovodi u vezu s narkokartelom. I SIPA je to istraživala. Šta nam to govori?

- To nam govori da je ta informacija, nadam se, posljednji udarac državi koji je zadao ministar Aljoša Čampara. Dakle, ta informacija o kojoj su mediji pisali je toliko opasna, složena i kompromitirajuća da je u svim uređenim društvima i državama normalno da osoba koja se dovodi u vezu s narkokartelom treba odmah odstupiti sa svih funkcija. Istragu oko tog narkokartela i firmi koje su prale novac i svih umiješanih u to provodi SIPA.

To je članovima Komisije za sigurnost potvrdio v. d. direktora FUP-a Korman. Ja sam ga pitala na sjednici zašto je primljena oprema od privatne firme, a Korman je odgovorio da je opremu primio Čampara.  FUP i Korman provode istragu o pripadnicima Specijalne jedinice koji su, kako je navedeno u medijima, osiguravali vođu narkokartela Gačanina.

Šutnja tužilaštva

Na sjednici ste i ministra Čamparu pitali zašto je primio tu donaciju...

- Posebno je nedopustivo i skandalozno objašnjenje kako je on kao ministar dao da se firma donator provjeri na način da li plaćaju direktne i indirektne poreze! Po tome se vidi nekompetentnost Čampare ne samo za ovu već za bilo koju funkciju. Naime, kada vam dođe privatnik i kaže „ja želim pokloniti opremu za Specijalnu jedinicu FUP-a“, institucija kao što je FMUP i osoba koja rukovodi tim ministarstvom morali su se zapitati zašto on to želi nama pokloniti? I, naravno, neophodna je bila obavještajna provjera i firme i vlasnika, prilivi novca u tu firmu su trebali biti skenirani.  Imam informaciju da je čak iz te donacije i za sebe zadržao jednu uniformu. Ako je to tačno, onda je to već bezobrazluk i bahatost i ostalo će reći SIPA i DEA.

Nezakonito odugovlačenje imenovanja direktora FUP-a

Zašto, prema Vašem mišljenju, još nije imenovan direktor FUP-a?

- Iako je okončana konkursna procedura prije nekoliko mjeseci, postoji lista kvalificiranih kandidata, federalni premijer Fadil Novalić drži to u fioci jer čeka na uspostavljanje novog saziva Vlade, uz pojašnjenje da se mora vidjeti iz kojeg će naroda biti ministar unutrašnjih poslova pa da iz drugog naroda imenuju direktora FUP-a. To je presedan jer mi već godinu u tehničkom mandatu imamo osobu koja je ministar i Bošnjak je pa onda nema prepreka da, recimo, imenuju na čelo FUP-a nekoga kvalificiranog iz reda Hrvata ili Srba ili ostalih. Očito se radi o namjernom i nezakonitom odugovlačenju.

Sigurnost ne smije biti politička priča

- Sigurnost građana nije i ne smije biti politička priča ma koliko to želio ministar Čampara. Ta priča ovdje više ne može proći, a to se vidi i po tome što su i Komisija za sigurnost i Predstavnički dom oborili izvještaje o (ne)radu ministra Čampare. Kao članica Komisije imala sam uvid i u godišnji rad svih kantonalnih MUP-ova i pozivam ih da rade svoj posao profesionalno i da se odupru svim političkim utjecajima – istakla je Prašović-Gadžo.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.