INTERVJU

Košarac za "Avaz": Moramo imati jasnu politiku zaštite domaćih proizvođača

BiH uvozi ribu i morske plodove iz Kine, već sam razgovarao s direktorom Kancelarije za veterinarstvo i dao mu naznake da je važno vršiti kontrole

Piše: Fahir Karalić / Avaz.ba

30.1.2020

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Staša Košarac nije želio previše govoriti o politikama koje je zagovarao njegov prethodnik. 

- Ne bih želio da se bavim ničijim populističkim mjerama, nego da, prije svega, s aspekta ustavnih nadležnosti i definisanog modela saradnje s entitetskim institucijama, razvijamo politike koje su neophodne za sve građane BiH, kazao je Košarac na početku intervjua za “Avaz”.


Koordinirajuća uloga

 Šta je do sada bio problem na relaciji Ministarstvo - entiteti?

 - Prije svega političke prilike. Nije bila adekvatna koordinirajuća uloga Ministarstva vanjske trgovine sa vladama entiteta. Bio je period u kojem se željelo od ovog ministarstva napraviti tijelo nadređeno entitetskim ministarstvima, što je za mene, ali i kolege u entitetskim vladama, potpuno neprihvatljivo. 

BiH preuzima predsjedavanje CEFTA-om. Šta će to značiti za našu zemlju? 

- Važno je da BiH ima tu vrstu kondicije, da sporazume i važne dokumente koje je potpisala kroz participaciju u asocijacijama drži na visokom nivou. Nama je CEFTA važan cilj, da u tom domenu budemo vrlo aktivni i vidljivi. To bi dalo jednu vrstu zamajca za razvoj domaće proizvodnje, jer su te carinske barijere značajno smanjene s članicama CEFTA-e. BiH preuzima predsjedavanje od Albanije. Mi imamo jednu vrstu svojih prioriteta. Riječ je o određenim dodacima na neke protokole. O tome ćemo govoriti na plenarnom dijelu u Briselu. 


Voće i povrće 

Kako zaštititi domaće proizvođače i otvoriti im velika tržišta za izvoz, poput EU, Rusije, Kine...?  

- Treba razgovarati s partnerima iz zemalja okruženja i implementirati međunarodne obaveze koje smo potpisali, ali pri tome sačuvati domaće proizvođače. U tom smo kontekstu morali imati vrlo jasnu politiku zaštite domaćih proizvođača. 

Bitno je entitetima omogućiti da naši proizvođači izvoze robu, naravno suprotstaviti se uvozničkim lobijima, koji su prisutni u BiH i pokušati u okviru zadatih standarda SSP-a i CEFTA-e i naših domaćih potreba naći balans i obezbijediti da se naši proizvodi izvoze u zemlje okruženja i EU. 

Treba zatim s poslovnom zajednicom BiH definisati naše top-sektore. Da imamo viškove proizvedene električne energije koje možemo prodavati. Vidimo jak zamajac u namjenskoj industriji. Imamo šansu i kroz poljoprivrednu proizvodnju. Značajne količine voća i povrća se izvoze u Rusku Federaciju. Postoji veliko interesovanje i kineskih partnera za određene proizvode iz BiH.


Prestati s politikama uvjetovanja

Šta se događa kada je u pitanju imenovanje Mlađena Božovića za zamjenika ministra za ljudska prava?

 - Treba prestati s politikama uslovljavanja. Smatram da je veoma važno afirmisati dokumente koje potpišu naši lideri. Izjava partnerstva tri ključna lidera je domaći proizvod zasnovan na izbornim rezultatima. Veoma je bitno da jedni drugima ne osporavamo izborni rezultat i da poštujemo volju kako Bošnjaka tako i Srba i Hrvata. I s tog aspekta jedna pozicija u Vijeću ministara je pripadala RS iz reda ostalih. Mlađen Božović, koji je Crnogorac, prošao je sve provjere institucija BiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.