INTERVJU

Goati za "Avaz": Neće biti secesije BiH, Vučić to zna

Teško je reči dokle je Dodik spreman ići, jer ni ja nisam vjerovao da će oštar protivnik ekspanzionističke Karadžićeve struje raditi sada ovaj posao

Goati: Mostarac sam, ne mogu da ne pratim. Arhiv

Piše: Fahir Karalić / Avaz.ba

20.2.2020

Mostarac sam i ne mogu da ne pratim šta se dešava. Bosna i Hercegovina je uvijek bila težak i komplikovan slučaj. Potrebna je spremnost na kompromis, na popuštanje. Ukoliko ljudi koji su na vrhu u bilo koje tri nacionalne grupacije nemaju to u vidu, stvari se stravično komplikuju.

Izjavio je ovo u intervjuu za „Dnevni avaz“ prof. Vladimir Goati, ugledni politolog iz Beograda i donedavni direktor „Transparency internationala“ Srbije, na čijem je čelu bio 15 godina.


Ključni argumenti

BiH se suočava s novom krizom, a Milorad Dodik čak najavljuje referendum o sudbini RS. Može li doći do secesije BiH?

-Imajući u vidu da međunarodna zajednica ima ključne argumente kada je u pitanju perspektiva BiH i snagu da te argumente sprovede, secesija nije moguća. Ne samo zbog BiH, nego zbog toga što je ona dio nekog šireg kompleksa u kojem je ostvareno izvjesno jedinstvo odnosa snaga između velikih sila, koje su do danas odlučivale o BiH.

Dokle je Dodik spreman ići u svojim prijetnjama?

- Teško je reči dokle je Dodik spreman ići. On nije bio dio snaga u Bosni koje su podržavale Karadžića u ono vrijeme kada je on htio kraj Bosne i Hercegovine. To je ta ljudska sloboda, jednačina... Ni ja nisam vjerovao da oštar protivnik te ekspanzionističke Karadžićeve struje s početka raskola, da će raditi sada ovaj posao.

Tako da je teško procijeniti dokle je on spreman da ide, ali mislim da je snaga nekog kompromisa odnosa od kojih je uvijek Bosna direktno zavisila jača i od Dodikovog napora i energije, želje... Bosna će opstati!





Goati: Bosna će opstati. Arhiv

Kako komentirate reakcije iz Srbije na novu krizu u BiH? Aleksandar Vučić je prebrojavao muslimane, strance u Ustavnom sudu BiH... Je li to podrška Dodiku?

- Mislim da je Aleksandar Vučić najsvjesniji te formule, koja postoji u svijetu moći velikih i najvećih sila, da Bosna i Hercegovina opstaje. Ne vjerujem da će Vučić, bez obzira na svoju retoriku, to zaboraviti. Ne vjerujem da bi Vučić koji traga i za načinom, ključem da i Srbija uđe u Evropsku uniju, što nije bio slučaj prije 20 godina, mogao podržati te snage koje traže raspad BiH.

U ovom trenutku u BiH je onaj najmanje loš obrazac održanja jedne države, koji ima podršku velikih sila, i tako će ostati.


Radikalna rješenja

Je li moguće da kriza u BiH eksalira i da dođe do radikalnih rješenja? 

-Nemoguće! Da li će se tu, kada je riječ o funkcijama, dva ili tri posto izmijeniti, to ne bih mogao da kažem, ali ne vjerujem da je međunarodna zajednica spremna na radikalno rješenje.

I to su ti najjači elementi koji drže BiH zajedno, bez obzira na ove ili one napade.



Bez priznanja Kosova nema Srbiji u EU

Nazire li se rješenje kosovskog pitanja?  

-Kosovo je bitno pitanje za Srbiju. I vjerovatno će politička elita Srbija morati prije ili kasnije da shvati: rješenje kosovskog pitanja je Conditio sine qua non (uslov bez kojeg se ne može, op.a.) ulaska u Evropsku uniju. A Kosovo, koje ima više od 80 posto od međunarodne zajednice priznatu nezavinost, koje ima više od 80 posto albanske populacije, teško je i zamisliti u nekoj zajednici sa Srbijom.

Meni je odavno jasno. Bez priznanja Kosova nema Srbiji u EU.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.