RAZGOVOR

Picula za "Avaz": BiH je izazov koji EU mora riješiti

Bez većeg angažmana evropskih institucija politički sukobi u BiH neće biti riješeni

Picula: Od BiH se očekuju konkretni rezultati. Agencije

Piše: A. Tiro / Avaz.ba

27.2.2020

Zastupnik u Evropskom parlamentu, nekadašnji ministar vanjskih poslova Hrvatske Tonino Picula kazao je u razgovoru za „Avaz“ da BiH što prije mora izaći iz latentnih sukoba. Bez toga, dodaje Picula, evropski put naše zemlje postaje potpuno neizvjestan. 

Riječi i djela

- Sigurno je da bez većeg angažmana evropskih institucija ti sukobi neće biti riješeni. Ko god podržava Milorada Dodika pretpostavlja da u Briselu i Vašingtonu ne razumiju njihovu igru, odnosno da ne razumiju da djeluju preko Dodika kao posrednika. To je bjelodano i kroz najnovije forme bojkota institucija BiH. Svemu tome kumuje i nemogućnost da se Dejtonskim sporazumom odblokiraju konflikti i aktivno traži izlazak iz političke krize u okvirima međunarodno priznate BiH. Ja kontinuirano zagovaram da Evropska unija jasnim, vjerodostojnim pristupom u svojem najbližem susjedstvu dokaže da posjeduje kapacitet rješavanja složenih vanjskopolitičkih izazova. BiH je izazov koji EU mora pomoći riješiti - zaključuje Picula. 


Picula: Od BiH se očekuju konkretni rezultati. Agencije

Zato, kada je riječ o BiH, Picula očekuje konkretne rezultate.

- Nadam se i da će u razumnom roku doći do dogovora i na nivou Federacije BiH kako bi cjelokupni fokus ponovno mogao biti na reformskoj agendi. BiH je dio šestorke za proširenje, dakle jugoistoka Evrope, koju je vremenom potrebno integrirati u EU. Svaka država se u procesu ocjenjuje pojedinačno. Kao zastupnik u Evropskom parlamentu i član delegacije za BiH i Kosovo, volio bih i da naša međuparlamentarna saradnja napokon proradi. Dakle, potrebno je prijeći s riječi na djela - pojašnjava Picula.

Inače, Picula je nedavno svojim kolegama u Evropskom parlamentu kao izvjestilac predstavio Nacrt preporuka za proširenje Evropske unije.

Paralelni procesi

Evropski parlamentarci založili su se za nastavak proširenja i zatražili da EU odmah otvori pristupne pregovore sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom. 

- Nakon Makronovog veta na otpočinjanje pristupnih pregovora za Sjevernu Makedoniju i Albaniju, samit u Zagrebu koji se održava u maju je dobio značajniju ulogu, a upravo zbog toga je Evropski parlament, kao snažan zagovaratelj proširenja, odmah reagirao. Mi smo dali podršku procesu proširenja EU i njegovom nastavku. Također smo izrazili uvjerenje da se interna reforma Unije i njeno proširenje mogu i trebaju odvijati paralelno jer ne isključuju jedno drugo. Želio sam naglasiti da proces proširenja mora promovirati fundamentalne vrijednosti Unije i rezultirati održivom demokratskom i ekonomskom tranzicijom - kaže Picula. 

Snažan poticaj

Preporuke Evropskog parlamenta, ističe Picula, tiču se i BiH. 

- Potrebno je dati i snažan poticaj ekonomskim, političkim i društvenim reformama u BiH te uključiti BiH u Konferenciju o budućnosti Evrope, jer članstvo jugoistoka Evrope u EU mora biti dio naše zajedničke budućnosti – dodaje on.  

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.