INTERVJU Premijer Federacije

Novalić za "Avaz": Pandemija vraća našu ekonomiju korak unazad

Vlada FBiH ima dva prioriteta, prvi je zdravlje i životi naših građana, a drugi prioritet je očuvanje ekonomije

Razgovarao: Fahir Karalić / Avaz.ba

Novalić: Ovo je svjetski problem

Foto: Avaz


Pandemija koronavirusa utjecat će na ekonomiju Federacije. U kojem obimo, još ne rano govoriti. Odgovorio nam je ovo premijer Federacije Fadil Novalić na pitanje šta možemo očekivati kao posljedicu širenja opasnog virusa zbog kojeg je u FBiH uvedeno stanje prirodne nesreće, a u BiH vanredno stanje.   

Što manje štete

Jeste li zadovoljni kako je Federacija odgovorila na pandemiju koronavirusa? Koje još mjere možemo očekivati u narednim danima? 

-Teško je odgovoriti na prvi dio vašeg pitanja da li sam zadovoljan odgovorom ili nisam, na pandemiju. Kao prvo, svi smo svjesni da ja ovo svjetski problem, a ne problem jedne male državice, a kamoli jednog entiteta.

Mi ulažemo napore da sve što je u našoj moći uradimo kako bi građanima pomogli da što lakše prebrode ovu pošast. Oko mjera koje nas čekaju u narednom periodu mogu reći slijedeće, Vlada Federacije BiH ima dva prioriteta, prvi je zdravlje i životi naših građana, a drugi prioritet je očuvanje ekonomije .

Postoje li procjene koliku će štetu pretrpjeti ekonomija Federacije i kako joj pomoći?

-Mi danonoćno pokušavamo se grupom eksperata da dođemo do procjena o novonastalim štetama. Još uvijek svi brojevi koje dobijamo su nezvanični.

Pratimo situaciju i biti ćemo servis koji želi da svima pomogne da štete budu što manje i što bezbolnije.

Novac od MMF-a

Treba li Federaciji 100 miliona eura od MMF-a, kako je Milorad Dodik najavio da će tražiti za bh. entitete? 

-Sada u ovom momentu raspravljamo da li nam treba kreditna tranša od Međunarodnog monetarnog fonda. Još nismo donijeli odluku. Moram biti iskren, mi smo napravili uvjete da ekonomija i privreda u FBiH dođe na zdrave osnove, ali nas ova nenadana pandemija vraća korak unazad.

Hoće li biti prolongirana uplata PDV-a do kraja narednog mjeseca?

-Mi još uvijek pravimo sve moguće simulacije da bih došli do najboljih i najkonkretnijih mjera koje će ići u prilog našim građanima.

Olakšavanje kreditnih obaveza za građane

Kako pomoći građanima i fizičkim licima koji imaju problema s vraćanjem kredita?  

-Agencija za bankarstvo je već prije par dana poslala svim bankama u FBiH jednu preporuku u kojoj je i riječ i o samim kreditima građana.

Koliko možemo vidjeti i same banke koje operativno rade na našem području shvataju ozbiljnost situacije i hoću da vjerujem da bi i bez preporuke agencije i same radile na olakšavanju kreditnih obaveza za naše građane.

NA VRH

Podijeli članak na