PANDEMIJA

Slaviša Vukičević iz Pariza za „Avaz“: Užas, katastrofa, apokalipsa…

Od utorka se pooštravaju mjere u Francuskoj

Vukičević: Stanje u Francuskoj katastrofalno. Avaz

Piše: G. Šumar / Avaz.ba

30.3.2020

Slaviša Vukičević, nekadašnji as kluba s Koševa koji više od 30 godina živi u pariskom predgrađu Kretej, u razgovoru za „Avaz“ potvrdio je da je stanje u Francuskoj katastrofalno, jer se koronavirus sve više širi.

- Užas, katastrofa, apokalipsa… Od utorka (sutra - op.a.) do 15. aprila bit će produžene, ali i još više pooštrene mjere prevencije - prenosi Vukičević te dodaje:

- Naprimjer, više se neće moći ni individualno trčati, džogirati, što je bilo dozvoljeno. Nema više nikakvog izlaska iz kuće, osim u kupovinu neophodnih namirnica… Inače, ovdje kad izlaziš iz kuće, sam sebi napišeš dozvolu.

Nema izlazaka

Vukičevićev pariški dom okružen je s tri bolnice.

- Od jutros sletjela su dva helikoptera, koji dovoze zaražene, non-stop sviraju sirene kola hitne pomoći… Užas. Imam dosta prijatelja i komšija koji rade u tim bolnicama, ali i onih koji su zaraženi. Broj mrtvih stalno raste, jučer je bio rekordan broj – konstatira bivši fudbaler Sarajeva i Kreteja.

Kako smo saznali u razgovoru s Vukičevićem, koronavirus „osvaja i Pariz“. 

- Veliki val zaraze polako se približava glavnom francuskom gradu. Već je došao do sjevernih predgrađa. Imate dijelove Francuske gdje nema nijedan zaraženi, a najgore je na sjeveru, prema Italiji… Međutim, znate šta je ovo? U ljudskoj ideologiji imate dvije stvari, trka za ekonomiju, odnosno dobit, te borba za čovjeka. U posljednje vrijeme je bila dominantna ta borba za dobit, a čim je tako, onda je zapostavljen čovjek. I ovdje u Francuskoj su rezani budžeti za bolnice i ostale medicinske ustanove, otpuštani i tjerani su i vrhunski doktori, tako da sada svi plaćamo ceh. Niko od doktora nije otjeran s posla zato što je slabo operisao ili liječio, nego zbog finansijske strane i rezanja budžeta. Ovdje su zatvarane i bolnice, i ambulante… tako da sada imamo gradove od 20.000 ili 30.000 hiljada stanovnika bez bolnice. A sada je na naplatu došao taj danak. Eto vam sada finansijska dobit, sada ćeš izgubiti sve što si štedio. To je još jedan dokaz da u prvom planu treba biti čovjek, a ne ekonomija i dobit - analizira Vukičević.

Vukičević: Otvoreno o stanju u Francuskoj. Avaz

Stopiran lijek

Bivši sportski direktor Kreteja otkrio nam je da je jedan francuski doktor iz Marseja našao lijek za koronavirus.

- On se zove profesor Raut, dobio je puno nagrada… Predlagao je da se liječi molekulom koja se koristi protiv malarije. Taj lijek uzimaš kada ideš u Afriku. Profesor Raut je bio za to da se to odmah daje svima koji pokazuju simptome zaraze. Međutim, farmaceutski lobi je odmah „skočio“ protiv toga, jer je to jeftin lijek, svima pristupačan. Čak i u Africi. Njegova cijena je dva eura… Ovdje u Francuskoj se zbog toga podigla velika frka, te je tog profesora pozvao i predsjednik Makron - rekao je Vukičević.

Utrka za dobit

- Francuska je nespremna dočekala ovu pandemiju, jer je ovdje prevladavala samo utrka za dobit. Predsjednik Makron je ekonomista, bankar, trčao je samo za profitom i ovo mu se dogodilo. Ovdje i doktorima, i policajcima nedostaje i zaštitnih maski, a da ne govorimo o respiratorima - rekao je Vukičević i dodao:

- Sad će se sve okrenuti, Francuska će postati nacionalistička država. Predsjednik Makron već sada često govori: Za naciju, za naciju… A do sada nije bilo tako. Sve se okrene.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.