EKSKLUZIV Zamjenica direktora Instituta za javno zdravlje Srbije “Dr. Milan Jovanović Batut”

Dr. Darija Kisić-Tepavčević za "Avaz": Nisam prorok, ali mislim da je najgore od epidemije prošlo

Epidemiološku situacija u Srbiji u ovom momentu procjenjujemo kao stabilnu

Fahir Karalić / Avaz.ba
17.04.2020 17:10

Dr. Kisić-Tepavčević: Posjećujem rodno Sarajevo

Foto: Arhiv

Nisam prorok. Ali, ja mislim, odnosno nadam se, da je najgore prošlo kada je u pitanju epidemija koronavirusa. To nema veze s mojim školovanjem i znanjem, ja se prosto nadam. Kazala je ovo u intervjuu za „Dnevni avaz“ dr. Darija Kisić-Tepavčević, epidemiologinja i zamjenica direktora Instituta za javno zdravlje Srbije “Dr. Milan Jovanović Batut”. 

- Što se tiče procenta pozitivnosti na virus u Srbiji, on se kreće oko 15. Tako da, kada je u pitanju epidemiološka situacija, u ovom momentu je procjenjujemo kao stabilnu. Istina, u jednom dijelu Srbije imali smo porast, ali ostalo je stabilno. A kako je to u regionu, to ne bih mogla da vam kažem, jer trenutno su svi fokusirani u okviru svojih granica da riješimo problem. Pretpostavljam da je i kod drugih slična situacija – kaže dr. Kisić-Tepavčević.

Inače, Kisić-Tepavčević rođena je Sarajka. Kaže da posjećuje glavni grad BiH, gdje joj živi i tetka, te da se redovno čuje s kolegama. 

Zanimljivo je da je dr. Kisić-Tepavčević proteklih sedmica bila glavna tema medija u Srbiji. No, njen izgled, do kojeg očigledno drži, češće je bio tema rasprava u medijima i na društvenim mrežama nego informacije o koronavirusu.

Na naše pitanje zbog čega je to tako, dr. Kisić-Tepavčević odgovara:

- Otkud ja to znam. Ja sam ovdje da se bavim stručnim mišljenjem i ta koja iznosi svoje mišljenje o epidemiji, o samom virusu. Uopšte nisam interesantna da dam bilo kakav odgovor na to, zato što niti znam niti namjeravam da saznam pa da pričam o tome.

Integralni intervju pročitajte sutra u printanom izdanju "Dnevnog avaza".

Komentari

NA VRH