EKSKLUZIV

Kisić-Tepavčević: Naučit ćemo živjeti s koronavirusom ako i preživi visoke temperature

Dolazi nam toplo vrijeme. Nisam prorok, ali mislim, odnosno nadam se da je najgore prošlo kada je u pitanju pandemija koronavirusa

Kisić-Tepavčević: Moja tetka živi u Sarajevu. Agencije

Razgovarao: Fahir Karalić / Avaz.ba

18.4.2020

Doktorica Darija Kisić-Tepavčević, epidemiologinja i zamjenica direktora Instituta za javno zdravlje Srbije “Dr. Milan Jovanović Batut”, dala je ekskluzivni intervju „Dnevnom avazu“. Dr. Kisić-Tepavčević analizirala je trenutnu situaciju u vezi s pandemijom koronavirusa, prognozirala njen kraj, govorila o rodnom Sarajevu, medijskom izvještavanju o njenom izgledu...

Školovanje i znanje

Srbija ima najveći broj oboljelih i umrlih na prostoru bivše Jugoslavije. Kako ocjenjujete trenutnu situaciju? 

-  Što se tiče procenta pozitivnosti, on se kreće oko 15 posto. Tako da, kada je u pitanju epidemiološka situacija u Srbiji, u ovom momentu je procjenjujemo kao stabilnu. Istina, u jednom dijelu Srbije smo imali porast, ali ostalo je stabilno. 

A kako je to u regionu, to ne bih mogla da vam kažem, jer trenutno su svi fokusirani u okviru svojih granica da riješe problem. Pretpostavljam da je i kod drugih slična situacija. 

Kakve su Vaše prognoze za naredni period?  

- Pandemija će sama po sebi proći, čak i da ništa ne radimo, samo što bismo tada imali veliki broj smrtnih ishoda i komplikacija. Vrijeme do samoregulacije pandemije je šest do osam sedmica. Sada imamo mjere svugdje u svijetu. Dolazi nam toplo vrijeme. Recimo da se vidi kraj pandemije. Pitanje je da li ćemo je najesen opet imati. Vjerovatno hoćemo, ali nam više nikada neće biti nepoznat ovaj virus. Naučit ćemo da živimo s njim ako on i preživi visoke temperature.

Nisam prorok. Ali ja mislim, odnosno nadam se da je najgore prošlo kada je u pitanju pandemija. To nema veze sa mojim školovanjem i znanjem, ja se prosto nadam.

Je li svijet nespreman dočekao pandemiju?

- Pandemija se nikada ne može dočekati spremno. U pitanju je novi oblik zarazne bolesti. Preostaje nam samo da budemo stalno pripravni. Svijet već sto godina, od 1918., nije imao pandemiju ovakvih razmjera. Tako da će nam ova situacija vjerovatno potpuno promijeniti pogled na zarazne bolesti koje smo zaboravili. Opet napominjem, možemo samo naslućivati da će nešto da se desi, ali nikada ne možemo biti u potpunosti spremni na ovakvo nešto.

Doktorica rođena u Sarajevu. Agencije

Ukupna smrtnost 

Pratite li situaciju u BiH kada je u pitanju koronavirus?  

- Jednom kada se sve ovo završi, kada se budu radila bilo kakva poređenja, kada vidimo kakva je bila ukupna smrtnost, da li se razlikovala u nekim prethodnim godinama, koliki je bio procent nedefiniranih uzroka smrti... To će nam biti dobar pokazatelj. U ovom momentu, ti apsolutni brojevi koje prijavljujemo ne moraju sami po sebi da znače pravo opterećenje bolesti. 

Mjere koje provodimo, svaka država na različite načine, imaju isti cilj - socijalno distanciranje, koje nikada prije nismo upotrebljavali kao pojam i koje izgleda da nam i najteže pada. 

Vi ste rođena Sarajka. Posjećujete li glavni grad BiH, imate li kontakte s kolegama?  

- Naravno, pa ja sam rođena u Sarajevu. Moja tetka živi u Sarajevu. Čujem se s kolegama...

Kisić Tepavčević i Dr. Kon: Pandemija se ne može dočekati spremno. Agencije

Niti znam zašto govore o mom izgledu niti me zanima

  Proteklih sedmica u srbijanskim medijima se često govori o Vašem izgledu. Zašto je to tako?  

- Otkud ja to znam. Ja sam ovdje da se bavim stručnim mišljenjem i iznosim svoje mišljenje o virusu. Uopće nisam interesantna da dam bilo kakav odgovor na to, zato što niti znam niti namjeravam da saznam, pa da pričam o tome.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.