INTERVJU

Imamović za "Avaz": Očekujem pobjedu kako bismo nastavili s razvojem Tuzle

Za zemlju i rentu od „Avaz-Robot centra“ i još jedne zgrade nama je u budžet plaćeno toliko da smo od toga napravili drugo slano jezero, vodopade, Trg slobode najveći u BiH, i sjevernu tribinu stadiona

Imamović: Iza nas su rezultati. Arhiv

Razgovarao: G. Mrkić

10.11.2020

Aktuelni gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović iz Socijaldemokratske partije (SDP) 15. novembra će pokušati osvojiti novi mandat na toj poziciji.

U razgovoru za „Avaz“ kaže da je mnogo toga urađeno u prethodnom periodu i da očekuje pobjedu kako bi mogao nastaviti s razvojem Tuzle.

Kakve rezultate očekujete na izborima 15. novembra?

Očekujem da ću pobijediti za poziciju gradonačelnika i da će SDP osvojiti više mjesta u Gradskom vijeću nego prije četiri godine.


Važno je da izbori budu regularni

Očekujete li da izbori budu fer, ili strahujete od nekih neregularnosti?

Ja se nadam da će izbori biti fer i pošteni. Pokušali smo prema CIK-u da biračke kabine budu okrenute tako da vidimo leđa onome ko glasa, zapazio sam da je tako u Crnoj Gori, ne vidimo kako glasa naravno, zagarantovana je tajnost, ali da vidimo leđa da se kontrolira da ne vadi mobitel da bi prodao glas, ili da ne radi taj zloglasni „bugarski voz“. Mislim da nismo još uspjeli ali otišla je inicijativa, ja sam je potpisao.

Članovi biračkih odbora i posmatrači treba da urade sve da spriječe svaku moguću zloupotrebu. Veoma je važno da izbori budu regularni. Meni je žao što nije prihvaćena inicijativa da se skenira svaki glasački listić, i onda bismo imali sve na jednom mjestu, na jednom monitoru, i bile bi izbjegnute mnoge mogućnosti krađe glasova.

Ovako, nadam se će izbori biti regularni, i zadatak naših članova biračkih odbora i posmatrača jeste da spriječe svakoga ko želi napraviti krađu prema bilo kome, a pogotovo prema SDP-u.


Šta bi bili vaši prioriteti nakon eventualne pobjede?

Mi imamo zacrtane prioritete našom strategijom razvoja Tuzle do 2026. godine, i našim prostornim planom do 2030. te nizom regulacionih planova. Nastavljamo te pravce razvoja. Najvažnije je da dovršimo započete investicije od 22 miliona KM, od čega je 50 posto grant od švicarske, njemačke i austrijske vlade, kako bismo osigurali vodovod do 2035 godine. Već smo ukinuli redukcije vode od 2006. 

Važno je da dovršimo posao na gradnji komunalne infrastrukture do zadnjih dijelova Tuzle. Već smo uspjeli da postignemo pokrivenost vodovodom 97 posto stanovništva Tuzle-

Osim toga, sve smo pripremili, osigurali novac i započeli zemljane radove na gradnji gradskoga groblja.

Naš prioritet sada je ekonomski razvoj i zapošljavanje. Njega ostvarujemo olakšicama. Već smo prvi u BiH po broju malih obrta, a u Federaciji smo na drugom mjestu po broju registrovanih poslovnih subjekata. Naš je cilj da izbijemo na prvo mjesto. Dat ćemo olakšice da se što više poslovnih subjekata registruje.


Rast broja radnih mjesta

Koje su ključne odlike ekonomskog razvoja u Tuzli koji ste naveli?


Imali smo rast zaposlenih. Ja sam prije četiri godine obećao da će biti minimalno četiri a maksimalno sedam hiljada radnih mjesta, a mi smo sa završetkom 2019. godine ostvarili skoro šest hiljada novih radnih mjesta. Vidjet ćemo šta je biti u 2020. Ne očekujem pad jer smo imali jake ekonomske mjere u borbi protiv pandemije. 

Mi stalno stvaramo uslove za gradnju, jer jedna zgrada za sebe veže 50 malih i srednjih preduzeća, mnogo radnih mjesta. Neprekidna gradnja, neprekidno zapošljava ljude. Mi naplatimo rentu a iz te rente gradimo komunalne objekte, jer je zakonom određena namjena rente gradnja komunalnih objekata. To je jedan neprekinuti niz.

Ima jedan primjer iz prakse. Ovdje je izgrađen „Avaz-Robot centar“ a pored je druga firma izgradila zgradu koju Tuzlaci zovu Titanik. 

Za zemlju i rentu od te dvije zgrade, a više od zgrade „Avaza“, nama je u budžet plaćeno toliko da smo od toga napravili drugo slano jezero, slane vodopade, Trg slobode najveći u BiH, i sjevernu tribinu stadiona.  


Koji su najvažniji rezultati ostvareni u prethodnom periodu?

Ponosan sam što je Tuzla postala važan turistički centar u BiH. Mi smo 2005. imali tri hotela, a sada imamo 30 hotela, motela, hostela. Trenutno se gradi pet ili šest hotela, a već nam je podneseno nekoliko zahtjeva za nove hotele. Obasuti smo zahtjevima za gradnju velikih poslovnih i stambenih objekata.

Moramo voditi računa o socijalnoj politici. Prvi u BiH smo napravili strategiju za osobe treće životne dobi, i ja sam već predvidio u prednacrtu budžeta za 2021. godinu da gradimo dnevni centar za demenciju jer nas upozoravaju ljekari da je sve više dementnih osoba.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.