INTERVJU

Dervišagić: Gradačac će se dalje razvijati i povezati sa autoputem

Očekujem da građani prepoznaju sve one pozitivne promjene u Gradačcu koje su napravljene u posljednjih osam godina, kazao je

Dervišagić: Građani će znati prepoznati trud i napredak. Arhiv

Razgovarao: G. Mrkić

10.11.2020

Gradonačlenik Gradačca Edis Dervišagić (SDP) vjeruje da će 15. novembra dobiti dovoljno glasova da nastaviti voditi ovaj grad.

Tvrdi da su u prethodnom periodu napravljeni veliki pomaci a najavljuje i nove projekte, među kojima je i povezivanja na autoput, čime bi se okončala svojevrsna saobraćajna blokada ove lokalne zajednice.

Očekujete li da će Vam građani povjeriti još jedan mandat na čelu grada?

- Očekujem, naravno, da građani Gradačca prepoznaju sve one pozitivne promjene u Gradačcu koje su napravljene u posljednjih osam godina a koje se odnose na razvoj privrede, povećanje zaposlenosti, povećanje izvoza sa područja grada Gradačca, razvoj infrastrukture, u prvom redu veliki i veoma važan projekt vodosnabdijevanja, kroz koji je dosada izgrađeno 70 kilometara vodovodne mreže i 45 kilometara kanalizacione mreže, i novi prečistač otpadnih voda.


Epidemija će otežati praćenje regularnosti izbora

Vjerujem da sve te pozitivne promjene zaslužuju podršku, tako da ne sumnjam da će građani Gradačca to znati cijeniti i da ću 15. novembra dobiti priliku da nastavim da vodim ovaj grad.

Očekujete li da izbori budu regularni, i koliko će ih omesti dešavanja u vezi s koronavirusom?

- Nažalost, ovi izbori su specifični, razlikuju se od dosadašnjih lokalnih izbora baš zbog toga što se odvijaju u uslovima pogoršane higijensko-epidemiološke situacije. To će definitivno utjecati na sam tok izbornog procesa zbog činjenice da je na određeni način ograničena mogućnost da se prati regularnost izbora. 

Osim toga, ovi izbori u Gradačcu se, nažalost, provode na jedan, ne baš toliko neuobičajen, ali posebno izražen tok vođenja jedne prljave političke kampanje, koja se bazira na političkim napadima, prozivkama i nažalost velikoj priči oko kupovine glasova.  

Sve to stavlja veliki upitnik na regularnost izbora. No, s obzirom da smatram da je Gradačac grad koji je i u proteklom periodu znao takve pojave sankcionisati, da će i ovaj put znati to učiniti i da će rezultati pokazati da se kupovinom glasova i vođenjem jedne prljave političke kampanje ne može dobiti povjerenje glasača.

Šta će biti vaši prioriteti u radu?

- Mi ćemo u prvom redu nastaviti da vodimo politiku koja će objedinjavati različite političke stranke oko strateških interesa grada Gradačca. Dakle, u prvi red ćemo staviti projekte, iznad političkih interesa, i sve političke stranke koje su spremne da na taj način participiraju u većini u Gradskom vijeću, svakako su dobrodošle.


Nastaviti s ulaganjem u industrijsku zonu

Naši prioriteti bit će da završimo ovaj projekt vodosnabdijevanja, budući da smo prije nekoliko dana potpisali ugovor o izvođenju radova u gradskom području u vrijednosti od 2,4 miliona eura, kojim ćemo rekonstruisati gradsku mrežu.

Nastavit ćemo sa izgradnjom dodatnih krakova kanalizacije i vodovoda u određenim manjim sredinama, i akcenat ćemo staviti na razvoj putne infrastrukture, odnosno na saobraćajnu deblokadu Gradačca, povezivanjem na autoceste koje u narednom periodu treba da prođu pored Gradačca.

Šta je sa privredom?

- Nastavit ćemo sa ulaganjem u industrijsku zonu i podršku privrednicima jer smatramo da se to u proteklom periodu pokazalo se kao pun pogodak i dalo je pozitivne efekte.

Naravno, važan akcenat bit će stavljen i na podršku poljoprivrednim proizvođačima u smislu stvaranja jednog sistema podrške kapitalnim investicijama u poljoprivrednu proizvodnju, prije svega postavkama protugradne mreže.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.