INTERVJU

Agić za "Avaz": Ogromne napore smo uložili da pomognemo najugroženijim kategorijama

Radili smo u otežanim i specifičnim uvjetima pandemije i smatram da smo dobro odgovorili svim postavljenim izazovima, rekla je Agić

Agić: Urađeno je dosta posla. Avaz

Piše: A. Čengić

23.12.2020

Jasna Agić je 3. marta imenovana za ministricu za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice KS. Već nakon petnaestak dana, još uvijek aktuelna Vlada KS suočila se sa pandemijom koronavirusa i znatno otežanim radom. 

Ministrica Agić je u intervjuu za "Avaz" govorila o radu u doba pandemije, projektima koje je realizirala, šta ostavlja budućem ministru i drugim aktuelnim temama.

Možete li nam reći šta je u posljednjih 9 mjeseci Vlada KS i Ministarstvo za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice uradilo za naše najugroženije sugrađane?

- Mandat aktuelne Vlade Kantona Sarajevo obilježila je pandemija novog koronavirusa, kako u svijetu, tako i u Bosni i Hercegovini. Prvi slučaj korona virusa u Kantonu Sarajevo registrovan je 20. marta, a Vlada čija sam članica stupila je na dužnost 3. marta. 

U Ministarstvu za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice KS, na čijem sam čelu urađeno je dosta posla, a naš prioritet u ovom specifičnom vremenu bio je prije svega pomoći najugroženijim sugrađanima.  

Dozvolite da kratko predstavim neke od aktivnosti ove Vlade u sektoru socijalne politike, pa krenimo redom. Sva socijalna davanja od mjeseca aprila ove godine povećali smo linearno za 6 posto. Na samom početku pandemije novog koronavirusa, uz podršku Vlade KS, interventno smo djelovali i isplatili dodatnu, jednokratnu novčanu pomoć svim osobama koje ostvaruju stalnu novčanu pomoć. Putem Programa interventne podrške socijalno najugroženijim licima i porodicama za ublažavanje posljedica izazvanih pandemijom koronavirusom dodijeli smo novčanu pomoć od po 200 KM. Putem općinskih službi Kantonalnog centra za socijalni rad i općinskih štabova civilne zaštite podijeljeno je oko 1.500 paketa sa hranom i higijenskim potrepštinama najugroženijim porodicama.

250.000 KM za sufinansiranje realizacije infrastrukturnih projekata u Opštini Srebrenica. VLADA KS

- U saradnji sa Federalnim ministarstvom rada i socijalne politike i Svjetskom bankom obezbijedili smo privremeni dodatak na stalnu novčanu pomoć koji će se isplaćivati 6 mjeseci počevši od mjeseca oktobra u iznosu od oko 100 KM mjesečno. 

U periodu mart - novembar 2020. godine dodijeljena su sredstva u ukupnom iznosu preko 100.000 KM kao jednokratne pomoći građanima, kao i članovima udruženja u stanju socijalne potrebe. Putem Javnog poziva za dodjelu novčanih sredstava humanitarnim i neprofitnim organizacijama i udruženjima, u svrhu finansiranja projekata iz oblasti rada, socijalne politike, raseljenih lica i izbjeglica od interesa za građane Kantona Sarajevo dodijeljena su sredstva u ukupnom iznosu od 308.200 KM. 

U ovom periodu osigurane su i namirnice za pripremu toplih obroka i podjelu suhog obroka za 2.781 korisnika javnih kuhinja, a organizirano je i da mobilni timovi dostavljaju obroke na kućnu adresu starim i iznemoglim sugrađanima. Za obilježavanje "Dječije nedjelje" za 2020. godinu dodijeljena su sredstva u iznosu od 20.000 KM kao finansijska podrška djeci smještenoj u hraniteljskim porodicama i djeci s invaliditetom u porodicama koje su u stanju socijalne potrebe. 

Za sufinansiranje projekata održivog povratka izvan Kantona Sarajevo dodijeljena su sredstva u iznosu od oko 300.000 KM. Dakle, da sumiram radili smo u otežanim i specifičnim uvjetima pandemije, novim režimom rada socijalnih ustanova koje su u ingerenciji Ministarstvu za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice i smatram da smo dobro odgovorili svim postavljenim izazovima sa ograničenim resursima u ovom osjetljivom i bitnom sektoru.


O socijalnim ustanovama

Kakva je situacija u socijalnim ustanovama koje su u sastavu ovoga Ministarstva?

- Velike smo napore uložili kao Ministarstvo i ja kao ministrica ovog bitnog i osjetljivog resora da koliko je to bilo moguće u vremenu koje je iza nas držimo pod kontrolom stanje u socijalnim ustanovama, posebno sa aspekta zaštite korisnika od infekcije koronavirusa u stacionarnim socijalnim ustanovama.

Do prošlog mjeseca je situacija bila jako dobra i uspijevali smo zahvaljujući velikim naporima da spriječimo ulazak virusa u ustanove socijalne zaštite sa stacioniranim korisnicima, a tamo gdje je virus sporadično ušao da situaciju žurno i bez velikih posljedica saniramo. Mogu slobodno reći da smo to uspjeli. Svjedoci ste nemili događaja iz sličnih ustanova u susjednim zemljama ili Švedskoj gdje je koronavirus ušao odmah na početku pandemije što je rezultiralo velikim brojem zaraženih korisnika socijalnih ustanova, a posljedično i sa velikom smrtnošću. 

Kod nas se to nije desilo i to je veliki uspjeh, kako menadžmenta tih ustanova u Kantona Sarajevo, ali i pravovremeno poduzetim aktivnostima Ministarstva na čijem sam čelu. 

Socijalne ustanove su sve ovo vrijeme redovno opskrbljivane potrebnom higijenskom i zaštitnom opremom, a provođena je i redovita i planska dezinfekcija njihovih prostora. Također, angažovan je i ljekar specijalista epidemiolog kao ispomoć zaposlenima i to isključivo za rad sa socijalnim ustanovama u cilju pravovremenog i ispravnog provođenju higijensko-epidemioloških mjera i sprječavanju ulaska koronavirusa u ustanove. 

Međutim, nažalost krajem mjeseca septembra Skupština Kantona Sarajevo je usvojila moratorij na zapošljavanje u Kantonu Sarajevo, koji je i za socijalne ustanove trajao gotovo dva mjeseca i nanio mnogo štete u ovome resoru blokirajući mnoge procese. U socijalnim ustanovama je svakako već bila pogoršana ionako od ranije teška situacija zbog hroničnog nedostatka kadrova, posebno u vrijeme pandemije kada su izražene i pojačane potrebe za kadrom, tako da su se ustanove nalazile u situacijama da gotovo nemaju radnika koji bi se brinuli o stacioniranim korisnicima jer su zbog zaraze virusom ili izolacije zaposlenici više boravili na bolovanju. U isto vreme ustanove nisu mogle angažovati zamjene za njih, pa čak ni na ugovor o djelu ili ugovor o privremenim i povremenim poslovima. 

Ministarstvu je još uvijek onemogućeno da zbog zaštite stacioniranih korisnika i održavanja povoljne higijensko – epidemiološke situacije, produži angažman putem ugovora o djelu ljekaru specijalistu epidemiologa, koji je već ranije na adekvatan i kvalitetan način pružao stručnu pomoć zaposlenim u ustanovama socijalne zaštite sa ciljem sprječavanja ulaska virusa u ustanove. Šest ustanova socijalne zaštite ostalo je bez upravljačkih struktura, upravnih i nadzornih odbora, zbog čega su ustanove iz oblasti socijalne zaštite koje obavljaju djelatnost od javnog interesa, spriječene da rade i normalno funkcionišu. Ipak, uspjeli smo situaciju držati pod kontrolom, a da je moglo i moralo bolje jeste. I moglo i moralo, ali već sam govorila o objektivnim problemima sa kojima smo se suočavali. Ipak, politika mora nači modus i način da se suzdrži od prevelikom uplitanja u konkretno socijalnu politiku i smanji uticaj na rad socijalni ustanove jer to nije dobro za ukupno sistem, a indirektno i za naše korisnike. Zaista sam mišljenja da ovaj segment treba maksimalno profesionalizirati i učinit manje ovisnim o aktuelnoj politici bez obzira ko bio ministar, ko bio dio većine ili ko dolazio iz koje stranke. 

Moratorij na zapošljavanje je mogao imati štetne posljedice

Da li ste sa ovim problemom upoznali zastupnike u Skupštini Kantona Sarajevo?

- U više navrata sam o svemu navedenom upozoravala zastupnike Skupštine Kantona Sarajevo, kako u direktnom kontaktu tako i sa samim sjednica, kao i javnost da navedeni zaključak o moratoriju na zapošljavanje Skupštine Kantona Sarajevo može proizvesti nesagledive štetne posljedice po pitanja od javnog interesa u segmentu socijalne zaštite stanovnika Kantona Sarajevo, a pogotovo imajući u vidu otežane okolnosti u kojima radimo. 

Nadam se da su zastupnici svjesni svoje odgovornosti i činjenice da je Skupština Kantona Sarajevo osnivač javnih ustanova, a da je ovakvim zaključkom Skupština Kantona Sarajevo, pokazala nedomaćinski odnos spram ustanova od javnog interesa koje je osnovala i proizvela cijenim po mom skromnom mišljenu, istovremeno, jako puno štete.

Zaraženi u Gerentološkom centru

Direktorica Gerentološkog centra je više puta u javnosti iznosila da je ova ustanova u potpunosti zanemarena.

Moram da demantujem te navode direktorice JU Gerontološkog centra Sarajevo, ukoliko su izrečeni na taj način i u tom kontekstu. Virus je intenzivno ušao u JU Gerentološki centar u posljednje dvije sedmice i jako otežao rad ove ustanove. Po zadnjim podacima u Gerontološkom centru je oko 50 zaraženih korisnika i prema ocjeni ljekara srećom sa blažom kliničkom slikom koja ne zahtijeva hospitalizaciju. Istovremeno ustanova se suočila i sa problemom sa prokišnjavanjem krova koji je prouzrokovao nestanak električne energije u dijelu objekta.

Sve su ovo jako veliki problemi, ali Ministarstvu za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice uz podršku Vlade Kantona Sarajevo, kao i Zavoda za javno zdravstvo Kantona Sarajevo i Kriznog štaba Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo u potpunosti podržavaju ovu ustanovu i pružaju joj svu neophodnu pomoć, svako iz svog domena, da se trenutno teška situacija što prije sanira bez većih posljedica. Uostalom da demantujem u njenoj tvrdnji ako je tako izrečena i direktoricu JU Gerontološkog centra sa pitanjem kako tokom toliko posljednjih mjeseci od početka pandemije u ovoj ustanovi sve funkcionisalo bez većih problema gdje smo korisnike JU Geronološkog centra uspjeli sačuvati od masovnijeg prodora virusa!? 

Naravno ne mogu, a da za te uspješne aktivnosti i ne pohvalim rad direktorice i menadžmenta, ali nije korektno reći da je JU Gerontološki centar zanemaren, kad to nije istina. Ipak imamo dobre rezultate u teškoj epidemiološkoj situaciji prethodnih mjeseci u toj ustanovi.

Ministarstvu za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice uz podršku Vlade Kantona Sarajevo je krajem 2019. godine dodatno preraspodjelilo JU Gerentološkom centru Sarajevo dodatnih 500.000 KM. Usvajanjem Budžeta Kantona Sarajevo za 2020. godinu budžet JU Gerentološkog centra je uvećan za 300.000 KM, a nedavno im je i Ministarstvo dodatno preraspodojelilo još oko 300.000 KM.

Svi zahtjevi koji dolaze od njih budu promptno proslijeđeni Vladi Kantona Sarajevo i ne postoji niti jedan zahtjev od strane ove ustanove koji nije razmatran i kome nije udovoljeno. U toku ove godine JU Gerentološkom centru je dodijeljeno u vrijednosti od oko 100.000 KM neophodne zaštitne opreme i dezinfekcionih sredstava. 

Odobrili smo zapošljavanje 24 radnika na neodređeno vrijeme, a trenutno radimo i na tome da se zbog sadašnje situacije obezbijedi i traženi dodatni broj radnika. Putem JU Službe za zapošljavanje Kantona Sarajevo do sada im je dodatno dato pet medicinskih radnika, a uskoro će im biti dodijeljeno još kadra. 

Prethodno sam spomenula i ljekara specijalistu epidemiologa kojeg je Ministarstvo angažovalo i plaćalo, a koji je ranije pružao stručnu pomoć zaposlenim sa ciljem sprječavanja ulaska virusa. Tako da se, ponavljam, ne bih mogla složiti sa izjavom direktorice Gerontološkog centra, ukoliko je tako nešto zaista izjavila, da Gerentološkom centru nije pružena pomoć od strane Vlade Kantona Sarajevo i resornog Ministarstva.

100 postotno finansiranje "Sigurne kuće"

Koliko radnika je u ovoj godini zaposleno putem službe za zapošljavanje i programa aktivnih mjera zapošljavanja ?

Jako smo zadovoljni radom JU Službe za zapošljavanje Kantona Sarajevo u ovom teškom periodu. U toku 2020. godine JU Služba za zapošljavanje Kantona Sarajevo je u saradnji sa Ministarstvom i Vladom Kantona Sarajevo pokrenula programe aktivnih mjera zapošljavanja u ukupnom iznosu od 14.348.971 KM kojim se zapošljava 1.849 osoba sa evidencije Službe. Također redovno su isplaćivane novčane naknade onima koji su ostali bez posla i obezbijeđena obavezna zdravstena zaštita.

Šta ostavljate budućem ministru ?

Budućem ministru ili ministrici želim puno sreće i uspjeha u radu u ovome teškom resoru i teškom vremenu. Ostavljam dodatna sredstva koja sam planirala u budžetu Ministarstva za narednu godinu, a koja su namijenjena da se troškovi boravka korisnika „Sigurne kuće“ finansiraju u iznosu od 100 posto umjesto dosadašnjih 70 posto, kao i sredstva za finansiranje rada Udruženja „Dajte nam šansu“ koje pruža usluge koje su od javnog značaja u Kantonu Sarajevo i pomaže djeci sa poteškoćama u razvoju i njihovim porodicama.

Nadam se da će prepoznati važnost ovih mojih ideja i neće dozvoliti da se one ne realizuju jer su one za dobrobit našeg društva. Ostavljam generalno sektor u dobrom stanju. Nema nedovršenih ili zapuštenih poslova. 

Nastojali smo sve rješavati promptno. Treba nastaviti unaprjeđivati sektor socijalne zaštite, a posebno više planirati ulaganja u kadrovske resurse, objekte i opremu ustanova socijalne zaštite u Kantonu Sarajevo. To je naša obaveza kao društva da osjetljivim i ranjivim kategorijama obezbijedimo i bolje uvjete nego i sebi samima. To je naprosto i civilizacijska obaveza.

Brojni problemi u resoru zdravstva

I za kraj ne možemo, a da Vas ne pitamo o situaciju u zdravstvu u Kantona Sarajevo s obzirom da obnašate i funkciju vršiteljice dužnosti ministra zdravstva. Kako je došlo do toga da prihvatite i ovu funkciju ?

U jako teškom trenutku za Kanton Sarajevo kada je broj novozaraženih počeo ubrzano da raste, brojni problemi u resoru zdravstva počeli da se gomilaju, a istovremeno je i premijer Nenadić bio zaražen koronavirusom, kao i dotadašnji vršilac dužnosti ministra zdravstva, koji je podnio ostavku na tu dužnost iz zdravstvenih razloga. 

Obzirom da niko od ministara nije htio da prihvati ovu dužnost u dogovoru sa premijerom Nenadićem i tadašnjim vršiocem dužnosti premijera ministrom Anisom Krivićem, bez prevelikom razmišljanja prihvatila sam da obavljam i ovu dužnost, koju sam shvatila kao patriotsku radnu obavezu, da bi se spriječio potpuni kolaps u ovome resoru. 

Pošla sam od jednostavne činjenice da je ovo važan resor, trenutno najvažniji, i da smo potencijalno svi mi pacijenti počevši od mene, mojih najbližih, komšija, prijatelja, ali svakog građanina. 

Agić, Krivić i Koldžo: Stanovnici Hrasnog dobili ambulantu. VLADA KS

Za ovo kratko vrijeme uradili smo dosta toga. Vlada Kantona Sarajevo je odobrila neophodna zapošljavanja u zdravstvenim ustanovama koja su isto bila otežana uslijed spomenutog moratorija koji je nametnula Skupština Kantona Sarajevo posebno u JU Dom zdravlja Kantona Sarajevo, Općoj bolnici „Prim. dr. Abdulah Nakaš“ i JU Zavod za hitnu medicinsku pomoć Kantona Sarajevo. 

Uspjeli smo u saradnji sa menadžmentom zdravstvenih ustanova skratiti redove čekanja ispred domova zdravlja, otvoriti novu kovid ambulantu u Novom Sarajevu, a pripremi je i otvaranje covid ambulante i u općini Stari Grad. 

Za obje su nabavljeni moderni mobilni RTG aparati. Preko JU Službe za zapošljavanje zaposlili smo ili je u toko zapošljavanje 200 medicinskih radnika koji će pomoći već preumornom medicinskom kadru. 

U saradnji sa misijom UNDP-a u BiH pokrenuli smo nabavke i nabavili dovoljne količine testova, zaštitne i higijenske opreme za zdravstvene ustanove, lijekove i opremu, a posebno 40 high flow oksigen aparate koji će biti od velike pomoći u liječenju covid-19 oboljelih pacijenta i čiju isporuku očekujemo sredinom januara. 

Posebno bi izdvojila to da iduće sedmice otvaramo Izolatorij u sklopu Opće bolnice „Prim. dr. Abdulah Nakaš“ koji će biti najmodernije opremljen izolatorij na ovim prostorima. 

Mislim da je Vlada Kantona Sarajevo uz nadljudske napore i u ovakvoj situaciji koja je na koljena bacila da tako žargonski kažem zdravstvene sisteme mnogo razvijenije od našeg uspjela uz nadljudski angažman svih medicinskih radnika, menadžmente zdravstvenih ustanova obezbijediti kontinuirano zdravstvenu zaštitu stanovništvu Kantona Sarajevo. 

Da li je moglo bolje sigurno da jeste! Da li ima prostora za daljnji napredak? Ima! Da li smo dali sve od sebe i više od mogućeg da sistem opstane na nogama!? Jesmo! Hvala svima onima koji s pravom iznose konstruktivne primjedbe i sugestije i doprinose svojom konstruktivnošću, ali hvala i onima koji nas pohvale svjesni trenutnog momentuma. 

Hvala prije svega onima koji su meni dali podršku kao nekome ko ne dolazi iz zdravstvenog sektora, a prihvatila sam se hrabro ove dužnosti. I opet bi, kad bi zatrebalo, bez imalo lažne patetike.

Ovom prilikom i na kraju ovog razgovora želim da izrazim posebnu zahvalnost svim članovima Kriznog štaba Ministarstva zdravstva na čelu sa profesoricom Aidom Pilav koji su zajedno sa Vladom Kantona Sarajevo bili dostupni i radili 24 sata dnevno, sedam dana u sedmici. 

Trpili razna politikanstva i negativne komentare na račun svog rada, ali nisu posustajali ni jedne sekunde. Rezultati njihovog kontinuiranog i osmišljenog rada se najbolje vide danas kada je epidemiološka situacija u Kantonu Sarajevo zadovoljavajuća, čak i povoljna, dok istovremeno zemlje u našem susjedstvu uvode drastično radikalnije mjere i potpuni lockdown. 

Ako želimo naprijed u svim sferama društva moramo raditi na uspostavi političke kultura da pustimo profesionalce da neometano rade svoj stručni posao, neovisno od politike, političkih stranaka i politikanstva. Primjer Kriznog štaba Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo je najbolji primjer.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.