INTERVJU

Gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić za "Avaz": Nisam tu zbog samopromocije

Prioritet će biti donošenje strategije Grada, jer trenutno ne postoji, kazala je Karić za "Avaz"

Benjamina Karić. Avaz

Razgovarala: Amila Ovčina

13.4.2021

Mlada, pametna, ambiciozna. Ovim riječima najčešće se u javnosti predstavlja nova gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić.

Nakon drame oko izbora gradonačelnika Grada Sarajeva i odustajanja Bogića Bogićevića, na osnovu prijedloga SDP-a jednoglasno je izabrana na čelo glavnog grada BiH, ujedno i najmlađa gradonačelnica do sada.

Karić je jučer zvanično i preuzela poziciju gradonačelnice, a u intervjuu za „Avaz“ govorila je o prioritetima u radu, naslijeđenim problemima, ali je i poslala poruku svim Sarajlijama.


Brojni projekti

- Prioritet u radu svakako će mi biti donošenje strategije razvoja Grada Sarajeva jer trenutno ne postoji. Raditi projekte bez strategije ima isključivo svrhu samopromocije gradonačelnika. Ja nisam došla da radim samopromociju nego da dam doprinos razvoju Grada Sarajeva. Moraju se i završiti projekti poput Bistričke stanice, privođenja namjeni objekta Vidikovac na Trebeviću i obnova zgrade Vječne vatre. Prioritet će mi biti da pronađemo i rješenje za obnovu kasarne „Jajce“. Iako sam svjesna da za četiri godine ne može biti realiziran. Želim pokrenuti projekt čiste rijeke Miljacke, koji je generacijski projekt i najduži put počinje prvim korakom – kazala je Karić u intervjuu za „Avaz“.

Koji su najveći problemi s kojima ćete se suočiti na ovoj funkciji, a koje su prednosti?

- Najveći problem je situacija u kojoj se cijeli svijet nalazi, a to je trenutak velike zdravstvene i ekonomske krize, ali zajedničkim snagama ćemo prebroditi i ovaj period, i Sarajevo i Bosna i Hercegovina. Najveća prednost jeste imidž Sarajeva, ovaj grad vole ljudi širom svijeta, vole sve lijepo o Sarajevu i suosjećaju se sa svakom patnjom kroz koju je ovaj grad prošao.

Kako ocjenjujete rad prethodnog rukovodstva? Šta Vas je dočekalo?

- Ne bih željela davati takvu ocjenu, jer to nije moj posao. Tek sam preuzela dužnost i tek trebam vidjeti stanje u Gradskoj upravi. Ono što mogu pohvaliti jeste činjenica da je moj prethodnik imao veliku pomoć Kantona Sarajevo u realizaciji projekata poput EYOF-a i obnove Olimpijskog muzeja, gdje je Kanton Sarajevo pružao veliku finansijsku pomoć Gradu Sarajevo, te ću i ja nastojati imati kvalitetnu saradnju s KS i općinama u sastavu Grada Sarajeva. Drago mi je da je bivši gradonačelnik Skaka nastavio projekte svojih prethodnika, prije svega, gradonačelnika Alije Behmena, kao što je EYOF i Sarajevska žičara, tako ću i ja nastaviti sve dobre projekte.


Karić: Konsultirat ću se s Bogićevićem. Avaz

Snažne poruke

Imali ste snažne poruke nakon imenovanja koje su se svidjele većini građana. Koju biste poruku poslali građanima Sarajeva sada kada ste zvanično preuzeli dužnost?

- Baš kao što sam i tada naglasila Sarajevo ne trpi oholost, niti sebičnost. Sarajevo je starije od svake funkcije, od svakog pojedinca i toga trebamo biti svjesni u svakom trenutku. Priča o Sarajevu je nadvremenska. Niko nije pametan kao svi, zato vas pozivam da zajedničkim snagama vratimo zlatno doba Sarajeva. Moja poruka građanima jeste da čuvamo jedni druge u vrijeme ekonomske i zdravstvene krize, te da ćemo zajedno izaći iz ovoga i razvijati naš grad.

Ono što je prethodilo Vašem imenovanju izazvalo je pravu buru na političkoj sceni Sarajeva, a, prije svega, se to odnosi na odustajanje Bogića Bogićevića od kandidature. Možete li nam to prokomentirati?

- Gospodin Bogić Bogićević mi je prvi poslao čestitku na imenovanju i mnogo mi znači njegova podrška. Rado ću se konsultirati i razgovarati s Bogićevićem o mnogim stvarima, a posebno viziji razvoja Grada Sarajeva, jer je on veliki državnik, ali ono što je još važnije za mene veliki je čovjek. Bogićević je svojim obraćanjem rekao dovoljno.

Prodaje Skakinu limuzinu

Jedna od prvih odluka nove gradonačelnice bila je da ne želi koristiti službenu limuzinu Passat koju je koristio njen prethodnik Abdulah Skaka te je potpisala nalog da se proda vozilo koje je plaćeno iz budžeta grada. Kako kaže, koristit će druga vozila koja budu na raspolaganju i kakva često viđamo na ulicama Sarajeva. Istakla je da na službenom vozilu neće koristiti postavljene „rotacije“ jer gradonačelnik Sarajeva prema zakonu nema pravo na to.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.