INTERVJU

Patrik Blaščak, zamjenik Odjela za evropsku politiku u MVP-u Poljske: Snažno podržavamo ulazak zapadnog Balkana u EU

Imamo moralnu odgovornost prema zapadnom Balkanu. Budućnost regiona je u Evropskoj uniji. Snažno podržavamo zajedničko regionalno tržište

Blaščak: Pridružili smo se EU prije 17 godina. Avaz

Razgovarao: Danijal Hadžović

12.10.2021

U intervjuu s Patrikom Blaščakom (Patryk Błaszczak), zamjenikom direktora Odjela za evropsku politiku pri ministarstvu vanjskih poslova (MVP) Poljske, razgovarali smo o odnosu te zemlje prema integraciji zapadnog Balkana u EU, stvaranju zajedničkog tržišta u regionu te značaju koji Višegradska grupa, koju čine Poljska, Češka, Slovačka i Mađarska, ima danas.


Evropska perspektiva

 Poljska je, zajedno s ostalim državama Višegradske grupe, među najvećim pristalicama integracije zapadnog Balkana u EU. Zašto Vi mislite da je regionu potrebna što brža integracija, za razliku, recimo, od Francuske i Nizozemske, koje su dosta skeptične u vezi s tim pitanjem?

- Prije svega, imamo lično iskustvo. Pridružili smo se EU prije 17 godina i osjetimo da imamo određenu moralnu odgovornost. Vjerujemo da je to u interesu i Evropske unije i zapadnobalkanskih zemalja. Ako želimo da osiguramo trajnu stabilnost i sigurnost u EU, to neće biti moguće bez država zapadnog Balkana. Kad govorimo o utjecaju i ugledu EU u svijetu, teško da možemo ikoga uvjeriti u našu snagu ako nemamo potencijal da budemo efikasni u našem najbližem komšiluku. Najbolje za države zapadnog Balkana je da razviju puni potencijal za svoje građane.

 Ipak, bilježimo usporavanje integracijskih procesa na zapadnom Balkanu posljednjih godina…

- Poljska je vrlo jasna. Snažno podržavamo evropsku perspektivu svih država zapadnog Balkana. Stoga smo posljednjih godina povećali aktivnosti u regiji, ne samo bilateralno nego i kroz pridruživanje Berlinskom procesu. Želimo pomoći ovim državama da ispune uvjete za pridruživanje EU. Međutim, koliko je važno da oni ispune ove uvjete, toliko je važno da i Evropska unija ispuni svoj dio. Nažalost, posljednjih nekoliko godina nismo bili spremni da ispunimo svoje dužnosti prema zapadnom Balkanu zbog naših unutrašnjih odnosa. Vrijeme je da se nešto uradi u vezi s tim. 

Šta konkretno?

- Pa dobra stvar je što smo usvojili metodologiju proširenja, ali sad trebamo i konkretne rezultate u praksi, posebno što se tiče Sjeverne Makedonije i Albanije, koje su učinile više nego dovoljno da otvore pregovore. Želimo vidjeti otvaranje pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom, po mogućnosti, dok je još Slovenija predsjedavajuća u EU.

Drugačiji interesi

Bojite li se da bi ljudi na zapadnom Balkanu mogli izgubiti entuzijazam prema EU? Posljednjih godina je vidljivo naglo povećanje utjecaja autokratskih režima u regionu, prije svega Rusije.

- Vidimo aktivnosti trećih zemalja na zapadnom Balkanu, neke od njih imaju drugačije interese nego EU, ali u Poljskoj čvrsto vjerujemo da nema alternative za zapadni Balkan od EU, s geografske, ekonomske i historijske tačke gledišta. Niko neće zapadnom Balkanu omogućiti veću stabilnost, prosperitet i mogućnost ekonomskog napretka od Evropske unije.

U posljednje vrijeme aktuelna je ideja o stvaranju zajedničkog tržišta na Balkanu, kroz inicijative poput Berlinskog procesa ili “Otvorenog Balkana”. Kakvo je Vaše mišljenje o tome?

- Regionalna saradnja je od krucijalne važnosti. Snažno podržavamo zajedničko regionalno tržište. Dio smo Berlinskog procesa. Podržavamo sve regionalne inicijative, ali želim naglasiti da vam mi ne želimo nametati kakve vrste saradnje vama trebaju. Odluka je vaša.

Višegradska grupa

 Iako ste sve danas članice Evropske unije, Poljska, Češka, Slovačka i Mađarska i dalje imaju i regionalni savez poznat kao Višegradska grupa. Koji je značaj ove organizacije danas?

- Višegradska grupa je imala svoje uspone i padove. Ove godine smo obilježili 30 godina od osnivanja. Naše države imaju mnogo zajedničkih izazova koji se tiču naše prošlosti, infrastrukture, ali i potreba naše regije. Saradnja omogućava zajednički glas u EU. Logično je da zajedno nastojimo rješavati probleme koje dijelimo.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.