OSTROŽAC

Islamski centar i džamija bit će otvoreni 4. avgusta

Islamski centar i džamija u Ostrošcu: Bit će jedan od najvećih u BiH

Piše: S. JAPIĆ

6.6.2018

Gradnja Islamskog centra i džamije u cazinskom džematu Ostrožac ušli su u posljednju fazu, a svečano otvorenje održat će se 4. avgusta.

Nabavka tepiha

- Trenutno se postavlja rasvjeta na munari i kupolama, a u toku je i nabavka tepiha iz Istanbula. Postavljaju se unutrašnje podne ploče, a vrše se i radovi na ulazu i fasadi. Sve su to grubi radovi, koji će ubrzo biti završeni - rekao je Aldin Kuduzović, predsjednik Džematskog odbora i zamjenik predsjednika Građevinskog odbora za gradnju Islamskog centra i džamije u Ostrošcu.

Veliki broj vakifa značajno je novčanim prilozima pomogao gradnju ovog prelijepog vjerskog objekta. Budući da veliki broj vjernika i dalje daje novčana sredstva za gradnju ovog objekta, na kraju će biti više od 500 vakifa.

– U gradnju ovog vjerskog objekta bit će utrošeno više od 1,5 miliona maraka. To još nije precizna cifra zbog toga što je veoma mnogo radova koje su naši vrijedni Ostroščani i ljudi iz okolnih mjesta uvakufili svojim radom i svojim mašinama – pojašnjava Kuduzović.

Nova džamija u Ostrošcu bit će jedna od najvećih u ovom dijelu BiH, dok će njena kupola biti među najvećima u državi.

Vrtić i igralište

- Planiramo da u donjem dijelu objekta napravimo vrtić, restoran te u dvorištu igralište za djecu. Vodili smo se time da vratimo ljude u džamiju i da se taj centar života preseli iz nekih drugih mjesta, koja nisu toliko šerijatski prikladna, u ovu našu predivnu džamiju – kazao je Kuduzović.

Iftar za vakife

U ponedjeljak, 11. juna, u novoj džamiji bit će organizirani iftar i druženje za sve vakife, koji su prilozima učestvovali u gradnji ovog vjerskog objekta

- Noć prije zvaničnog otvorenja Islamskog centra i džamije, upriličit ćemo mevlud, nakon čega ćemo svim vakifima koji su dali 1.000 KM i više, dodijeliti vakufname, dok će imena onih koji su uvakufili 3.000 KM i više biti na ploči vakifa – dodao je Kuduzović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.