BLAGDAN

Riječ Božija je sposobna da preobrazi naše živote

Tokom propovjedi, župnik Jelić je vjernicima ispričao priču o čovjeku koji je u neko prošlo vrijeme završio na Golom Otoku

N. Br.

25.12.2018

Nakon sinoćnje ponoćke u Svetištu Leopolda Mandića služena je božićna misa. Prisustvovali su joj brojni vjernici maglajske župe, oni koji žive ovdje, ali i oni koji su svojim kućama iz inozemstva došli za praznike jer Božić je porodični praznik, praznik ljubavi, zajedništva i mira. Božićnu misu u svetištu predvodio je velečasni Josip Jelić, uz bogoslove Marina Babića i Josipa Jakova Širića. 

Pjevale su se tradicionalne božićne pjesme „Radujte se narodi“, „Narodi nam se“, „Svim na zemlji“, „U to vrijeme godišta“ i mnoge druge, čitala se Knjiga proroka Isaie, evanđelje po Ivanu. Tokom propovijedi župnik Jelić je vjernicima ispričao priču o čovjeku koji je u neko prošlo vrijeme završio na Golom Otoku. Nakon godina provedenih tamo i golgota koje je proživio, odlučio je otići van domovine, teško je i s mukom radio i zarađivao i sav novac slao porodici, ženi i djeci. 

Uživali su oni, ispričao je velečasni Jelić, u parama koje je slao taj nesretni čovjek, samo ih je to zanimalo. Međutim, kada je otišao u penziju i vratio se kući, shvatio je da je među svojim tuđinac. Tužan, otišao je u crkvu na Božić i ispovijedio se. 

- Sav otrov koji se decenijama skupljao u njemu tokom njegovog životnog vijeka počeo se izlijevati i curiti pred jaslice pred kojima je stajao. Sva mržnja i gnjev koji su ga nosili nestali su iz njega. Svako će od nas pronaći sebe i prisjetiti se koliko puta ga je život ogorčio i otrovo. U ovom svijetu, iako smo iz ljubavi i za ljubav stvoreni, stalno nas prati mržnja, oholost, bahatost, sebičnost. Nema čovjeka da se njemu ne vodi borba. Božić je i mi bivamo osvijetljeni tim svjetlom i ljubavlju, da budemo jači u borbi protiv sebičnosti, mržnje i mraka - poručio je vjernicima velečasni Josip Jelić. Nakon božićne mise, po tradiciji, vjernici se vraćaju svojim kućama gdje u krugu porodice praznuju uz božićni ručak. 

I ovog Božića Svetište Leopolda Mandića odiše posebnom atmosferom, tu su i jaslice i okićen bor kojeg je ove godine darovao Ivica Marinčić iz Tujnice. Alojziju Gašpareviću, slikaru-amateru prilikom postavljanja jaslica i bora pomagali su vrijedni župljani i župljanke. 

- Jaslice tokom Božića daju i poseban vizuelni efekat. Moji prijatelji i ja na postavljanje jaslica sa svim detaljima i kulisa koji dočaravaju Betlehem utrošimo puno vremena i truda, ali s ljubavlju smo sve radili da svi uživaju -  rekao nam je Gašparević.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.