PROJEKTI

Praznik u vlastitom domu, kao nekada

Posjeta predstavnika općine Modriča korisnicima 22 stambene jedinice koji su nekada koristili kolektivni i alternativni smještaj

Projekt izgradnje stambenih jedinica realiziran kreditnim sredstvima Razvojne banke Vijeća Evrope. S. J.

Slađan JEREMIĆ

3.1.2019

Nekadašnji korisnici kolektivnog centra i alternativnog smještaja u Modriči, a koji od decembra borave u stambenim jedinicama izgrađenim u okviru projekta "Zatvaranje kolektivnih centara i alternativnih smještaja putem osiguranja javnih stambenih rješenja", ni ove godine nisu zaboravljeni povodom božićnih praznika.

Njih su pred ovaj najradosniji hrišćanski praznik posjetili predstavnici općine Modriča i Crvenog križa i ovom prilikom uručili im poklon pakete.

Praznik u svom domu

Zahvaljujući izgradnji 22 stambene jedinici u Modriči u okviru projekta "Zatvaranje kolektivnih centara i alternativnih smještaja putem osiguranja javnih stambenih rješenja - CEB 2", nekadašnji korisnici kolektivnog centra i alternativnog smještaja ove godine najradosniji hrišćanski praznik Božić dočekuju u svojim domovima.

Povodom božićnih praznika i ove godine predstavnici općine Modriča, zajedno s predstavnicima OO Crvenog križa, obišli su ove osobe i uručili im poklon pakete koji su se sastojali od namirnica i higijenskih potrepština.

- Konačno se osjećam kao svoj na svome. Prezadovaljna sam. Zahvaljujem načelniku i njegovim saradnicima i svima ostalima koji su nam ovo omogućili. U kućama imamo sve što nam je potrebno - rekla je Bosiljka Lovre, korisnica jednog od objekta.

- Nakon 30 godina dočekujem Božić u svojoj kući. Zaista sam zadovoljan. Toplo nam je, lijepo nam je i zahvalan sam svima koji su pomogli da dobijemo krov nad glavom - izjavio je Tešo Kuzmanović, korisnik stambene jedinice.

Nastavljena briga

Općina Modriča je nastavila voditi brigu o ovim osobama, a predstavnici ove lokalne zajednice redovno ih obilaze da bi prepoznali njihove potrebe. Osiguran je i ogrjev za socijalno ugrožene korisnike koji nemaju nikakvih primanja.

- Danas smo posjetili bivše korisnike kolektivnog i alternativnog smještaja. Poslije mnogo godina oni Božić dočekuju u svojim kućama. Želim im dobro zdravlje i da još puno praznika dočekaju u svojim novim domovima - izjavila je Bosa Novaković, načelnica Odjeljenja za boračku-invalidsku zaštitu i opće poslove u Modriči.

Projekt izgradnje stambenih jedinica realiziran je kreditnim sredstvima Razvojne banke Vijeća Evrope, uz učešće lokalne zajednice putem osiguranja zemljišta, infrastrukture i potrebnih dozvola. Modriča je prva općina u BiH koja je završila realizaciju ovog projekta, a čija je vrijednost 1.313.000 KM, u šta je uračunato i kompletno opremanje objekata.



Općina Modriča je nastavila voditi brigu o ovim osobama, predstavnici ove lokalne zajednice redovno ih obilaze kako bi prepoznali njihove potrebe. S. J.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.