SARAJEVO

Valter se vraća 6. aprila

Poseban interes imaju Kinezi, zato što ovaj film ima kultni status u Kini, a već su nam se najavili i prvi turisti, rekao Duraković <195> Sve će koštati gotovo 100.000 KM

Jedna od muzejskih soba u pripremi

Ž. T.

6.3.2019

Muzej „Valter brani Sarajevo“ bit će otvoren na Dan grada Sarajeva u Filmskom centru Sarajevo u ulici Dženetića čikma. Koncept i idejno rješenje muzeja radio je tim Filmskog centra na čelu s Jasminom Durakovićem, dok je za dizajnersko rješenje bila zadužena Sanja Kulenović.

U razgovoru s Jasminom Durakovićem saznali smo da muzej ima kulturološku misiju i prvi je filmski muzej u BiH. 

- Ovo je samoodrživi projekt u smislu da on ima turističku vrijednost i bit će turistička atrakcija. Poseban interes imaju Kinezi, zato što ovaj film ima kultni status u Kini, a već su nam se najavili i prvi turisti. Važno je istaći da finansiranje najvećim djelom snosi Filmski centar. Sve zajedno, dok se upakuje i napravi, koštat će oko 100.000 KM – rekao je Duraković. 

Posebna atrakcija u muzeju bit će likovi reditelja Hajrudina Šibe Krvavca, kao i glavnih likova iz filma koji će biti urađeni u prirodnoj veličini nalik figurama u muzeju Madam Tiso.  

Za ovo će biti zaduženi akademski kipari Lejla Ćehajić i Samir Sućeska. Lejla Čehajić kaže da figure trebaju izgledati što realnije. 

- Negdje smo na pola puta s poslom. Najbitniji dio je urađen, njima su karakteri pogođeni na portretima. Tijela su skoro završena, ostalo je još šminkanje, kosa, oči... - kaže Čehajić. 

Ovo će biti filmski muzej i bit će napravljen kao rekonstrukcija filmskih scena. 

- Pokušavamo napraviti nešto multimedijalno, bit će posebno urađen i audiozvuk. Mapiramo lokacije na kojima je film sniman. Kompletan sprat filmskog centra će biti u funkciji muzeja. Uredit ćemo i vanjsku fasadu. Imamo veliku podršku građana, ljudi su emotivno vezani za ovaj film i ovu priču – naglašava Duraković.

U sklopu otvaranja muzeja bit će urađena i promotivna kampanja gdje će građani i poznate Sarajlije moći reći šta misle o muzeju. Grad Sarajevo je podržao projekt. Cijena ulaza u muzej bit će naknadno utvrđena.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.