VOGOŠĆA Građani godinama očekuju reakciju nadležnih

Rješavanje problema mještana naselja Rosulje

U toku je izgradnja nove zgrade na ovom području, a prema Regulacionom planu na ovoj lokaciji je planirano još nekoliko objekata, garaže, parking i sportska igrališta

S. M. / Avaz.ba

Naselje Rosulje: Brojni problemi građana

Foto: Avaz


Nakon što su prije nešto više od mjesec pokrenuli inicijative za rješavanje nagomilanih problema stanovnika vogošćanskog naselja Rosulje, dopredsjedavajuća Skupštine Kantona Sarajevo Danijela Kristić i zastupnik Vedran Jakupović posjetili su načelnika općine Vogošća Edina Smajića te mu tom prilikom, u prisustvu njegovih saradnika, postavili nekoliko ozbiljnih pitanja s ciljem ubrzanog rješavanja važnih infrastrukturnih pitanja.

Kristić i Jakupović podsjetili su načelnika da su pitanja vezana za otvaranje ambulante, saobraćaj u mirovanju, postavljanje saobraćajnih znakova i usporivača brzine, odvoz smeća te niz drugih koja tretiraju problematiku stanovnika Rosulja već ranije proslijeđena resornim ministarstvima, a neka od njih i nadležnim općinskim službama.

S druge strane, načelnik Smajić je svoje goste iz Kantona upoznao sa dosada poduzetim aktivnostima u oblasti saobraćajne infrastrukture, kao i sa realizovanim projektima.

- U toku je izgradnja nove zgrade na ovom području, a prema Regulacionom planu na ovoj lokaciji je planirano još nekoliko objekata, garaže, parking i sportska igrališta - kazao je Smajić.

Napomenuo je da je ovo prvi put u istoriji da se skupštinski zastupnici interesuju za rješavanje problema na lokalnom nivou te najavio svoj dodatni lični angažman kako bi zajedničkim djelovanjem došli do željenih rezultata kojim bi se unaprijedio kvalitet života stanovnika ovog novoizgrađenog naselja. 

Načelnik Smajić je naglasio kako je ministar saobraćaja KS Adnan Šteta više puta iskazao spremnost za rješavanje pitanja iz oblasti saobraćaja. 

Sve općinske službe će se u narednom periodu staviti na raspolaganje za što hitnije rješavanje pomenutih nagomilanih problema stanovnika ovog naselja. Međutim, dio aktivnosti nije moguće realizovati bez dodatne finansijske potpore Kantona i drugih nivoa vlasti“, naveo je načelnik. 

  • Sa sastanka u Općini Vogošći

    Sa sastanka u Općini Vogošći

    Foto: Avaz


Zastupnik Jakupović je najavio kako bi otvaranje ambulante porodične medicine trebala biti realizirano što prije, jer su sredstva za tu namjenu osigurana.

Dogovoreno je i da će se pokrenuti inicijativa za pronalazak sredstava za izradu dokumentacije za izmjenu postojećeg Regulacionog plana, kako bi se dugoročno riješio problem nedostatka parkinga u ovom naselju, obzirom da se kompletno naselje gradi po planu iz davne 1980. godine.

Također su rukovodioci općinskih službi najavili da će sa stanovnicima Ulice 24. juni iznaći prelazno rješenja kojim će se osigurati neophodna privremena parking mjesta.

Zaključeno je i kako stvarna briga za potrebe građana može ujediniti različite nivoe vlasti u rješavanju njihovih problema te kako energija mladih ljudi pokreće stvari koje se nisu pomjerile još od davnih osamdesetih godina.

Više o temi Vogošća

PROJEKTI
Vogošćanska petlja se raspetljava
NA VRH

Komentari

Podijeli članak na