KANTON SARAJEVO

Potpisan Kolektivni ugovor između Vlade KS i Sindikata policije

Prema riječima premijera Marija Nenadića, novi Kolektivni ugovor važit će za naredna tri mjeseca, a razlog je proglašenje nesreće uzrokovane pojavom koronavirusa na području Federacije Bosne i Hercegovine

Sadik Ećo i Mario Nenadić potpisali Ugovor. PRESS KS

Avaz.ba

31.3.2020

Kolektivni ugovor između Vlade Kantona Sarajevo i Sindikata policije KS potpisali su danas premijer Mario Nenadić i predsjednik ovog sindikata Sadik Ećo. Potpisivanju Ugovora prisustvovali su ministri unutrašnjih poslova, pravde i uprave i finansija Ismir Jusko, Mersa Kustura i Jasmin Halebić te policijski komesar MUP-a KS Nusret Selimović. 

Prethodni Kolektivni ugovor sa Sindikatom policije istekao je 31. decembra 2019. godine, a po zakonu se može primjenjivati najduže do kraja ovog mjeseca. Iz tog razloga je Sindikat policije podnio inicijativu za pokretanje postupka pregovaranja i zaključivanja novog Kolektivnog ugovora.

Potpisivanju su prisustvovali i Ismir Jusko, Mersa Kustura, Jasmin Halebić i Nusret Selimović. PRESS KS

Prema riječima premijera Nenadića, novi Kolektivni ugovor važit će za naredna tri mjeseca, a razlog je proglašenje nesreće uzrokovane pojavom koronavirusa na području Federacije Bosne i Hercegovine.

Istakao je da primjenom ovog Kolektivnog ugovora neće biti dodatnog finansijskog opterećenja, odnosno da je riječ o istom obimu prava koja su policijski službenici ostvarivali u protekle dvije godine.

Izrazio je, i ovom prilikom, zahvalnost službenicima policije na nadljudskim naporima koje ulažu svakodnevno u brojnim aktivnostima, ali i na njihovoj solidarnosti i razumijevanju koju su iskazali naspram aktuelne epidemiološke situacije u Kantonu, prihvatanjem ovog ugovora.

Kako je dogovoreno, socijalni dijalog Vlade i Sindikata policije nastavit će se nakon tri mjeseca, po isteku ovog ugovora.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.