ZENICA

Pod nadzorom 5.625 osoba, testirane 332

Najviše testiranih u Zenici, i to 214 osoba, a najmanje u Varešu, dvije osobe

Najviše testiranih u Zenici. D. Pašalić

Piše: D. Pa. / Avaz.ba

8.4.2020

Na području Zeničko-dobojskog kantona trenutno je 5.625 osoba pod zdravstvenim nadzorom, što je manje u odnosu na jučer, kada je broj bio 5.731 osoba, podaci su Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica. Najviše ih je i dalje u Zenici, i to 1.763, a najmanje ih je u Usori, i to pet osoba, dvije više nego jučer.

Kada se radi o testiranjima, do danas su u ovom kantonu testirane svega 332 osoba, od kojih je 37 pozitivno na infekciju koronavirusom.

Najviše testiranih je u Zenici, i to 214 osoba, a najmanje u Varešu, dvije osobe. Na području Zeničko-dobojskog kantona nijedan slučaj infekcije koronavirusom ne bilježe Maglaj i Vareš, dok je najviše inficiranih bilo u Zenici, i to 18 osoba.


Trenutno se na Odjelu za infektivne bolesti Kantonalne bolnice Zenica nalazi 12 osoba, a devet ih je smješteno u izolatoriju stacionar. Jedna osoba koja je hospitalizirana u zeničkoj bolnici, nalazi se na respiratornoj podršci, podaci su Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica.

Klasteri na području ZDK su u Tešnju, Zavidovićima, Zenici, Kaknju i Žepču.

Kada se radi o izrečenim mjerama samoizolacije, izdato je 1.612 rješenja, od čega ih je isteklo 1.006. Šest osoba sankcionirano je zbog nepoštivanja ove mjere.

Valja istaći da nisu zabilježeni slučajevi sankcioniranja osoba mlađih od 18 i starijih od 65 godina, a koji nisu poštovali mjeru zabrane kretanja. Ipak, 16 osoba sankcionirano je za vrijeme policijskog sata, jer nisu poštivali ovu mjeru.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.