ŽEPČE

Mladi heroji u crvenom pomažu građanima

Uz tri mobilna tima, djeluje i educiran i osposobljen tim volontera za psihosocijalnu podršku te kućnu njegu i pružanje prve pomoći

Žepče: Dostava lijekova ugroženima. R. Agić

Piše: R. Ag. / Avaz.ba

8.4.2020

U trenucima dok vlada pandemija uzrokovana koronavirusom,   na području općine Žepče, uz medicinsko osoblje, veliku pomoć građanima pružaju volonteri Crvenog križa Žepče. Mladi heroji u crvenom, kako su ih prozvali u Žepču, skoro 24 sata dnevno stoje na usluzi građanima žepačke općine.

Uz tri mobilna tima,  djeluje i educiran i osposobljen tim volontera za psihosocijalnu podršku te kućnu njegu i pružanje prve pomoći. U sedamnaest dana, koliko traje rad mobilnih timova, obavljeno je ukupno 357 intervencija. Uglavnom   pomoć traže bolesne i starije osobe, koje nisu u mogućnosti da, zbog uvedene zabrane kretanja, kupe sebi osnovne životne namirnice i lijekove. 


Pružanje prve pomoći. R. Agić

Svakog jutra 12 odvažnih djevojaka i momaka podijeljenih u tri tima kreće prema rasporedu kako bi pružilo odgovarajuće usluge i pomoć osobama kojima je ona neophodna. Osim dostavljanja hrane, lijekova, pitke vode, volonteri često bolesnim i nepokretnim osobama obavljaju i pojedine kućne poslove. Prema riječima predsjednika Crvenog križa Žepče Marka Sinanovića, reakcija građana kojima su volonteri pritekli u pomoć, veoma su pozitivne.

- Trudimo se da, u skladu s trenutnim mogućnostima, pružimo pomoć svima onima koji upute poziv, a kojima je ona u ovom trenutku neophodna. Mobilni timovi općinskog Crvenog križa Žepče, prema objedinjenim podacima Crvenog križa FBiH, obavili su do sada najviše posjeta i pružili najviše usluga na području Federacije BiH - ističe Sinanović.


Volonteri na usluzi građanima. R. Agić

Dodaje da, i pored volonterskih aktivnosti, u prvim danima pandemije, iz vlastite rezerve, interventno su podijelili više od 70 prehrambenih paketa socijalno najugroženijim građanima te više od 2.000 zaštitnih rukavica i 3.000 zaštitnih maski.

Kako kaže Sinanović, uspostavljena je veoma dobra koordinacija s Centrom za socijalni rad, predstavnicima mjesnih zajednica te prodajnim objektima i apotekama kako bi volonteri što prije odgovorili na poziv osoba kojima je pomoć neophodna. Također, predstavnici žepačkog Crvenog križa distribucijom letaka pokušavaju da edukativno djeluju na građane kako bi i sami proveli mjere lične zaštite od koronavirusa.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.