BEGOV HAN

Sašile više od 2.000 zaštitnih maski

Članice Udruženja žena "Begov Han" kod Žepča svakodnevno i po 10 sati šiju i besplatno dijele zaštitne maske građanima

Maske šiju na tri mašine. R. Agić

Piše: R. Ag./ Avaz.ba

8.4.2020

Članice Udruženja žena "Begov Han" kod Žepča svakodnevno i po 10 sati šiju i besplatno dijele zaštitne maske građanima. 

U prvih sedam dana kada je proglašena epidemija, šile su danonoćno kako bi mještanima Begovog Hana osigurale zaštitne maske, kojih na tržištu nije bilo. Za materijal su se snalazile na razne načine, a najviše maski su napravile od materijala koji su koristile za svoje projekte.

Kako zbog zabrane okupljanja nisu mogle biti sve na okupu, organizirale su se u prostoru članice Mevlide Tutnjić, koja je ustupila svoj nedovršeni poslovni prostor za instaliranje mašina i šivenje. Prema riječima predsjednice Udruženja žena "Begov Han" Halime Kamerić, do sada su na tri šivaće mašine sašile više od 2.000 zaštitnih maski, koje su višekratne, perive i izrađene od pamučnog materijala.  


Besplatno dijele maske. R. Agić

- Trudile smo se da svaka kuća u Begovom Hanu u prvih sedam dana dobije besplatno bar jednu zaštitnu masku, a posebno smo vodile računa o starijim osobama - kaže Kamerić, koja i sama radi za mašinom za šivenje.

Ručni rad žena iz Begovog Hana besplatno su dobili i žepački policajci, Crveni križ, a uskoro bi jedna pošiljka trebala biti isporučena i vojnicima u kasarni Oružanih snaga Bosne i Hercegovine u Žepču.

Osim truda, u ovaj humani posao članice su donirale i nešto svog novca za nabavku alkohola i gaze. Kako kažu, spremne su da šiju sve dok ima materijala, kojeg je sve manje pa apeliraju, ako neko posjeduje restlove pamučnog tekstila, a pogotovo lastike, da im donira kako bi mogle nastaviti s šivenjem za građane ove neophodne zaštitne opreme.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.