TUGA

Obilježen Dan sjećanja na ubijenu djecu Sarajeva

Cvijeće su istim povodom položili i članovi Udruženja roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva

S polaganja cvijeća. KS

Avaz.ba

5.5.2020

U okviru Dana Kantona Sarajevo, a povodom obilježavanja Dana sjećanja na ubijenu djecu Sarajeva, 5. maj, delegacija Kantona Sarajevo predvođena premijerom Mariom Nenadićem položila je danas cvijeće na Spomen-obilježje ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva 1992.-1995. 

- Tu smo kod spomenika ubijenoj djeci da se prisjetimo, da ne zaboravimo i da jednostavno odamo počast tim našim malim herojima. Ovo je tužno, baš tužno - rekao je premijer Nenadić.

Cvijeće su istim povodom položili i članovi Udruženja roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić, u ime člana Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića savjetnik Amel Suljović, potpredsjednica Federacije Bosne i Hercegovine Melika Mahmutbegović, delegacija Grada Sarajeva predvođena gradonačelnikom Abdulahom Skakom te predstavnici Unije civilnih žrtava rata Kantona Sarajevo.

S današnjeg obilježavanja. KS

Kao doprinos obilježavanju ovog dana Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade KS organiziralo je danas u 12 sati na svojoj službenoj Facebook stranici emitiranje kratkog online programa.

Vlada Kantona Sarajevo 5. septembra 2019. godine donijela je odluku da će se 5. maj obilježavati kao Dan sjećanja na ubijenu djecu Sarajeva.

U vrijeme kada je ova odluka donosila planirano je da se ovaj datum obilježi prigodnim manifestacijama na Spomen-obilježju ubijenoj djeci Sarajeva i historijskim časom u svim osnovnim i srednjim škola Kantona Sarajevo.

S obzirom na to da je i danas na snazi Odluka Vlade Kantona Sarajevo o proglašenju stanja prirodne i druge nesreće, zbog opasnosti od širenja zarazne bolesti uzrokovane koronavirusom (Covid-19), obilježavanje ovog tužnog dana je upriličeno u skladu s propisanim mjerama.

Inače, 5. maj se u Kantonu Sarajevo obilježava kao Dan sjećanja na ubijenu djecu Sarajeva.

Ta odluka je donesena na inicijativu zastupnika SBB-a u Skupštini KS Zvonka Marića, kada je u septembru prošle godine donesena jednoglasna odluka da se 5. maj obilježava kao Dan sjećanja na ubijenu djecu Sarajeva.

Prijedlog odluke utvrdila je Komisija u kojoj su bili i predstavnici Udruženja roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva 92-95.godine, a također se datum uklapa i u obilježavanje Dana Kantona Sarajevo, koji se održavaju u periodu od 2. do 9. maja.

Nosilac organizacije centralne manifestacije obilježavanja je Udruženje roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva 92- 95. godine, uz podršku resornih ministarstava i službi u KS.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.