VITEZ Sead Karakaš, direktor Zavoda za javno zdravstvo SBK

Koronavirus ušao u dom za starije: Zaražena njegovateljica iz Busovače

Znamo kada i u kom trenutku je ta njegovateljica bila sa kojim štićenikom u kontaktu, nema razloga za zabrinutost, kaže Sead Karakaš

Dule Pucar / Avaz.ba

Karakaš: Odmah smo testirali sve štićenike

Foto: Avaz


Nakon nekoliko epidemiološki mirnih dana na području Srednjobosanskog kantona, koronavirus je, po prvi put od početka pandemije, ušao u domove za starije osobe.  

Plan djelovanja

Tako je jučer, kazao je Sead Karakaš, direktor Zavoda za javno zdravstvo SBK, prisustvo virusa potvrđeno kod jedne njegovateljica u Domu za starije osobe “Sveti Josp” u Vitezu.

- Odmah smo testirali sve štićenike i svi rezultati su bii negativni. To nam je dobar pokazatelj i poduzeli smo sve aktivnosti, znamo kada i u kom trenutku je ta njegovateljica bila sa kojim štićenikom u kontaktu - kazao je Karakaš i dodao kako nema razloga za paniku.

- Napravili smo dalji plan djelovanja i sada nema razloga za zabrinutost.

  • Busovača: Svi nalazi bili negativni

    Busovača: Svi nalazi bili negativni

    Foto: D. Pucar


U zadnja četiri dana testirano je ukupno 400 osoba, a osim slučaja iz Viteza, potvrđen je još jedan - kod 78-godišnjeg muškarca iz Travnika koje je usliijed moždanog udara preminuo.

Moždani udar

Muškarac je imao ponovljeni moždani udar i kao takav je primljen u bolnicu, ispostavilo se i da je korona pozitivan - kazao je Karakaš.

Drugi je to smrtni slučaj na području SBK od izbijanja pandemije koronavirusa. Do sada je zabilježeno 39 oboljelih, od čega je trenutno dva na bolničkom liječenju, te još 10 aktivnih slučajeva. Ukupno je dosada testirano oko 1480 osoba.

Više o temi SBK

KORONAVIRUS
Zaražene tri osobe iz Novog Travnika
DOBRE VIJESTI
Nema novozaraženih u SBK
NA VRH

Komentari

Podijeli članak na