NA LICU MJESTA

Na mjestu gdje je komandant Zaim Imamović postrojio prvu jedinicu položeno cvijeće

Bio sam ovdje prije 28 godina. Legendarni komandant Zaim postrojio nas je na jednom šumskom proplanku u blizini ovog mjesta, vršeći posljednje pripreme za odbranu od agresora, kaže Selim Imamović

Zaim Imamović nije zaboravljen. A. Bajramović

Piše: A. Bajramović / Avaz.ba

9.5.2020

Borci nisu zaboravili Zaima Imamovića. A. Bajramović

Na lokalitetu Zaimov do, u blizini goraždanskog sela Poratak, gdje je prije 28 godina postrojena prva jedinica iz sastava 1. drinske udarne brigade, položeno je cvijeće, a učenjem Fatihe odata počast poginulim pripadnicima ove jedinice koje je dala ogroman doprinos u odbrani i oslobađanju goraždanske teritorije.

Izostalo masovnije okupljanje

Zbog poznatih okolnosti izostalo je masovnije okupljanje, ali su se borca, koji su 9. maja 1992. postrojeni pred komandantom Zaimom Imamovićem, sjetile delegacije Udruženja za očuvanje lika i djela Zaima Imamovića i saboraca, te gradskih i kantonalnih vlasti.

- Bio sam ovdje prije 28 godina. Legendarni komandant Zaim postrojio nas je na jednom šumskom proplanku u blizini ovog mjesta, vršeći posljednje pripreme za odbranu od agresora koji je do tada zauzeo Foču, Ustikolinu i krenuo prema Goraždu. Skrenuo nam je pažnju da više nema dotadašnjeg načina odbrane, uz povremene kontranapade, već da se moramo organizovati, formirati liniju, ukopavati se što bliže neprijatelju i braniti se, čekajući priliku za kontranapad s ciljem zarobljavanja materijalno – tehničkih sredstava, a onda i oslobađanje teritorija – kazao nam je Selim Imamović, predsjednik Udruženja.

Ovom manifestacijom započet je program obilježavanja Dana 1. DUB, koja je formirana 13. maja 92.

- Danas se poklopilo nekoliko datuma. Dobitnicima priznanja želio bih čestitati Dan zlatnih ljiljana, a svim građanima BiH, antifašistima Dan pobjede nad fašizmom, odnosno Dan Evrope – kazao je ministar za boračka pitanja BPK, Edin Aganović.


Značajni datumi

Značajni datumi povod su i za pitanja kako danas žive branitelji i njihove porodice, pogotovo u vrijeme kada se osjećaju posljedice pandemije. – Mi smo prvi kanton u FBiH, koji je uveo egzistencijalnu naknadu za demobilisane borce mlađe od 57 godina i do sada isplata ide redovno. Dva mjeseca smo isplatili, očekujemo isplatu i za april. Zbog izuzetno slabog priliva sredstava, Ministarstvo za boračka pitanja je sve druge programe stavilo van snage. Prioritet imaju isplate egzistencijalne naknade, te jednokratne pomoći za teško oboljele borce, a svake godine na žalost, zbog same dobi pripadnika koji to pravo koriste, takvih zahtjeva je sve više. Među prioritetima su i jednokratne pomoći za socijalno najugroženije, koji iz nekih od razloga, nisu uspjeli da ostvare pravo na egzistencijalnu naknadu – ističe Aganović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.